Bu uzun sürede içmemeye sabretmek, hiç şüphesiz irade işi olup, sigarayı bırakmak isteyenler için de önemli bir fırsattır. Çünkü sigara ile ilişkilendirilecek birçok davranış da değişikliğe uğradığından, oruç tutarken sigarayı bırakmak kolaylaşır.
Oruçluyken insanlar sigara içme uyarısı almazlar ve kendilerini psikolojik açıdan daha iyi hissederler. Emsey Hospital’dan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Sinan Gürkan konuyla ilgili soruları yanıtlıyor…
– Sigara kullanan kişilere, iftardan sonra sigara içmemelerine yardımcı olmak için ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz?
İftardan sonra sigara içme isteğini bastırmak için; yavaş yavaş su içilmelidir. İftar ile sahur arasında 2 – 2,5 litre sıvı (su, ayran, komposto) tüketilmelidir. Sigarayı hatırlatabileceği için kahve ve çaydan uzak durmalı; onun yerine ıhlamur, bitki ve meyve çayları içilmelidir.
– Sigara içilmeyen ortamlarda bulunulmalıdır.
Aile ve çevreden sigarayı bırakma konusunda destek alınmalıdır. Yürüyüş yapılmalıdır. Sigara içme konusunda yoğun istek duyanlar salatalık, elma, havuç gibi kalorisi düşük yiyecekler tüketmelidir.
– Oruç tutulan zamanlarda, tüm gün sigara içmemenin ardından içilen ilk sigara vücudu nasıl etkiler?
Orucu takiben içilecek ilk sigara, damarlarda daralma ve sertleşmeye, tansiyon yükselmesine ve kalp atışlarının hızlanması gibi olumsuz durumlara neden olur. Neticede kalp krizi, inme meydana gelebilir.
AVANTAJA ÇEVİRMEK ELİNİZDE!
– Oruç tutmanın sigarayı bırakma konusunda bir avantajı var mıdır?
Oruç tutmak, sigarayı bırakma konusunda bir avantaj olabilir. Oruçla birlikte sigara, çakmak, ağızlık, kül tablası sizden uzak olacak ve size sigarayı hatırlatmayacaktır. Bu dönemde kendinize telkinde bulunarak, sizi hasta edecek şeylerden uzak kalmaya çalışmalısınız. İlk günler zor olsa da rahatlığı hissettikçe, sigaraya karşı daha dik duracaksınız.