Ramazan’da diyet yapılır mı?

Ramazanda Sağlık
Merve Tunçel’in haberi  Ramazan ayında kilo kontrolü mühim. Ancak tüm yıl boyunca envai çeşit abur cubura yumulup Ramazan’da diyet yaptığını zannederek kendini cezalandırırcasına açlığa zorlayan ...
EMOJİLE

Merve Tunçel’in haberi 

Ramazan ayında kilo kontrolü mühim. Ancak tüm yıl boyunca envai çeşit abur cubura yumulup Ramazan’da diyet yaptığını zannederek kendini cezalandırırcasına açlığa zorlayan hastalarla diyetisyenlerin başı belada. İftarda çatlarcasına yiyip sahuru terk etmek ise diyet meraklılarının en büyük hatalarından. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Hayrettin Mutlu’ya göre tüm yıl süren sağlıklı ve dengeli beslenme eğilimi bu ayda da devam etmeli.

Ya aç kalıyor, ya tıka basa yiyoruz

Hayrettin Mutlu, Ramazan ayının birçok konuda olduğu gibi kilo vermek için de ciddi bir fırsat olduğunu söylüyor. Günün 17 saatinde hiçbir yiyecek tüketmiyorsunuz. Dikkat etmeniz gereken, sadece 3-4 saat gibi bir süre. Lakin uzun süre açlığın en kötü geri dönüşü, iftarda tıkınırcasına yemek yemek. Kimisi de bu durumdan kaçınmak için işi abartıp kendini tamamen açlığa mahkûm edebiliyor. Oysa ‘diyet’ adı altında hiçbir uzmana danışmadan yapılan bu davranış, kilo vermek şöyle dursun kişiyi sağlığından edebiliyor. Tabii bu, Ramazan’da dengeli beslenme kurallarını ihlâl edebileceğimiz anlamına gelmiyor. Önceden başladığınız diyet programınız varsa bunu diyetisyeninizle birlikte Ramazan’a uyarlayarak devam edebilirsiniz.

Bunlara dikkat!

Diyetisyen kontrolünde diyet yapıyorsanız, tedavi sürecine Ramazan’da da devam edebilirsiniz.

Diyetisyenler Ramazan ayına uygun programlar hazırladıklarından iftar ve sahurun aksatılmaması gerekecektir.

Sıvı tüketimini ihmal etmeyin.

Aç kalmak, diyetle eşdeğer değildir. 17 saat süren açlık sonunda yetersiz beslenme sizi halsiz düşürür.

Diyetisyeninizin verdiği öğünleri kafanıza göre azaltmayın.

Sebze tüketimi, meyve ve lifli yiyecekler, az miktarda kuru meyve ve kuru yemiş, kilo almadan formda kalmanızı sağlar.

Şerbetli tatlılar yerine hafif ve sütlü tatlı ya da meyvelerle tatlı krizinizi çözebilirsiniz.

Yiyeceklerinizi sahur, iftar ve sahur arasına düzenli olarak dağıtarak, öğün atlamaktan kaçınabilirsiniz. Böylelikle yine 3 öğün yemiş olursunuz.

Sahurda proteinden zengin, sindirimi uzun süren (yumurta, peynir gibi) besinler tercih edin.

Bal, pekmez, reçel gibi besinleri çok fazla tüketmeyin. Sahurda aşırı şeker tüketmek, insülin hormon salınımını artırarak gün içinde şeker düşmelerine neden olabilir.

Bu ayda beslenmenize özen göstermezseniz…

Yanma, ekşime, ağrı gibi mide rahatsızlıkları oluşabilir.

Baş ağrısı, mide bulantıları ve kusma, kalp çarpıntısı şikâyetleri artabilir.

Vücut zayıf düştüğünden enfeksiyon hastalıkları ortaya çıkabilir.

Uzun süreli açlık sebebiyle Ramazan ayı boyunca sürekli halsiz ve uykulu olabilirsiniz.

Gittikçe artan kas erimesi ile birlikte önemli ölçüde protein kaybı anemisi ve deri değişimleri gözlenebilir.

Kan şekerinizde bozulmalar olabilir.

Oruç kısa diye Brezilya’ya gitti

Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Hayrettin Mutlu, kilo vermek için tüm gün aç kalmayı yeterli gören hastalarından şikâyetçi. “Genç bir bayan hastam, Ramazan ayında kilo vermek için sahur yapmıyordu, iftarda da ona diyette uyguladığımız akşam yemeğini tüketiyordu, haliyle kilo vermek yerine ciddi halsizlik yaşamaya başladı. Sağlıklı bir kilo verme gerçekleşmedi. Sonra bizim ısrarlarımızla o uygulamadan vazgeçti ama vücudunu yıpratmış oldu, kendini toparlaması zaman aldı. Başka bir vaka da diyeti çok iyi giden orta yaşlı bir bayan hastamda gerçekleşti. Ramazan ayında diyete mola dedi ve bir anda kilo aldı. Oruçluyum, aç kaldım, kilo veririm demek doğru değil.” diyor. Hayrettin Mutlu’nun verdiği en ilginç örnek ise açlığa dayanamayan ve orada günler kısa olduğundan oruç tutmak için Brezilya’ya giden hastası.

Zaman 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/