Orucu rahat tutmak için yağdan uzak durun!

Ramazanda Sağlık
Ramazan’ın yaz mevsimine denk gelmesiyle yaklaşık 18 saat oruç tutuluyor. Süre uzun olduğu için sağlığımızı daha fazla korumamız gerekiyor. İftarlar ev dışında yapıldığında besin zehirlenmeleri,...
EMOJİLE

Ramazan’ın yaz mevsimine denk gelmesiyle yaklaşık 18 saat oruç tutuluyor. Süre uzun olduğu için sağlığımızı daha fazla korumamız gerekiyor. İftarlar ev dışında yapıldığında besin zehirlenmeleri, parazit ve enfeksiyon hastalıkları riski artıyor. Akşam gazetesine konuşan Acıbadem Bakırköy Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Saruç, “Ramazan ayı boyunca yemek yenilen yerlere ve gıda temizliğine dikkat edilmesi şart. Safra kesesi, pankreas hastalıklarında; özellikle yağlı beslenme sonrası karın ağrısı ortaya çıkabiliyor. Bunun dışında akut apandisit, bağırsak tıkanıklığı veya delinmesi gibi acil tedavi gerektiren durumları da göz önünde bulundurmalıyız” dedi. 

RASTGELE İLAÇ RİSK  

Midelerinden rahatsız olan bir çok kişinin bu ayda şikayetleri daha da artar. Mideyle ilgili sıkıntı yaşamamak için ise dengeli beslenmek şart. Gerekli tüm besin öğelerinden az miktarlarda sık sık yemeye özen gösterin. İftar ile sahur arasına yatmadan iki saat önce bir ara öğün atıştırın. Ramazan ayı süresince ağrı kesicilerin ve aspirin kullanımına dikkat edin. Mide için oldukça zararlı olan bu ilaçların doktor önerisi olmadan kullanımı, oruç sırasında tehlikeli kanama ve mide delinmelerine neden olabiliyor.  

SIK ÖĞÜN KARACİĞERİ KORUYOR  

İftar ve sahurda yüksek kalorili hamur işleri ve tatlılar yenilmesi kilo kontrolünü zorlaştırıyor. Bu kısa süre içinde vücut ağırlığında ortaya çıkan artış karaciğerde yağlanmaya yol açıyor. Yağlanma ise eğer önlem alınmazsa ilerleyerek iltihaplanmay (hepatit) ve fonksiyon kayıplarına neden oluyor. Yüksek karbonhidratlı beslenme kandaki insülin düzeyini yükseltiyor.  Özellikle kronik karaciğer hastalığı (hepatit) olan kişilerin oruç tutmaya başlamadan önce doktorlarına başvurarak gerekli önlemleri almaları gerekiyor.  

ÇİĞ SEBZE-MEYVE KABIZLIĞA BİREBİR 

Kabızlık sorunu, posası az ve yüksek kalorili yemek yeme nedeniyle ortaya çıkıyor. Oruç süresince yeterli miktarda çiğ sebze ve meyve yenilmesi halinde kabızlığın önlenebileceğini söyleyen Prof. Dr. Murat Saruç, “Beyaz ekmek yerine tam buğday, tam çavdar ekmeği tüketmek, pideyi kısıtlı yemek faydalı olacaktır. Oruç süresince gazlı ve katkı maddeli içeceklerden çok tüketmek yerine, yeterli miktarda su içilmesiyle bu sorunun da kolayca çözülmesi mümkün. Tüm bunlara rağmen kabızlık devam ediyorsa, dokturun önerdiği, alışkanlık yapmayan bazı ilaçlar da kullanılabilir” dedi.