Orucu ballı suyla açın!

Ramazanda Sağlık
Ramazan’la birlikte değişen yeme alışkanlığı belli hastalıklara davetiye çıkarıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas, hastalarına iftarda ballı su, sahurda az tuzlu yiyecekler önerdi. Beslenme...
EMOJİLE

Ramazan’la birlikte değişen yeme alışkanlığı belli hastalıklara davetiye çıkarıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas, hastalarına iftarda ballı su, sahurda az tuzlu yiyecekler önerdi.

Beslenme düzenin tamamen değiştiği Ramazan ayında iftar ve sahurda mideye aşırı yüklenme ve yanlış beslenme mide hastalıklarını da beraberinde getiriyor. Özellikle reflü hastalarını Ramazan boyunca dikkatli olmaları konusunda uyaran Medical Park Fatih Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas, “Reflü hastaları sıcak yaz günlerinde bilinçli beslenerek sağlıklı bir oruç dönemi geçirebilirler. Sahurda az tuzlu peynir yiyin kefir için,  orucu ballı ılık suyla açın” diyor.

SALÇASIZ ÇORBA MİDEYİ RAHATLATIR 

İftar sofrasında bütün gün aç kalan mideyi yemeğe yavaş yavaş alıştırmak gerektiğine dikkat çeken Nas, “Orucumuzu, bir bardak su, bir hurma ya da bir bardak ballı ılık suyla açarsanız şeker düzeyinizi de dengelemiş olursunuz. Daha sonrasında salçasız ve baharatsız bir çorba içmeniz midenizi rahatlatacaktır. Mide krampları gibi sorunlar da yaşamazsınız” dedi.

HIZLI YEMEK YEMEKTEN KAÇININ 

Reflünün, midedeki asit ve gıdaların yemek borusuna geri gelmesine bağlı olarak tahrişe ve göğüs arkasında yanma sonucu oluşan bir hastalık olduğunu belirten Nas, “Ramazan boyunca da uzun süre aç kaldıktan sonra iftarda fazla ve hızlı yemek yenmesi mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasına neden olabiliyor. Özellikle iftar yemeğinde fazla yemek, baharatlı, yağlı ve kızartma benzeri yiyeceklerle fazla çay kahve tüketiminden kaçınmak, reflü olasılığını azaltıyor. İftarda kesinlikle birdenbire ve hızlıca yemek yenmemesi gerekiyor. Besinleri çiğneme zamanı artırılmalıdır. İftara çorbayla başlanılıp, iftar sofralarında mutlaka pişmiş ve çiğ sebzelere yer verilmeli” şeklinde konuştu.

CEVİZ, BADEM ENERJİ VERİR 

Sahurda ağır ve yağlı yemeklerden uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Sevil Nas, “Kahvaltı tarzı beslenme programı oluşturulmalıdır. Oruç boyunca enerjinizin düşmemesini sağlayan ceviz, badem, kayısı ve fındık gibi kuruyemişler tüketilebilir” diyor. 

YEMEK SONRASI UYUMAYIN  

İftar ve sahurda yapılan en önemli hatalardan birinin yemek yedikten hemen sonra yatıp uzanmak olduğunu söyleyen Nas, “Bu durum hem iftar hem de sahur sonrasında bir sıkıntı oluşturabilir” diye konuştu.  


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107