Migren ataklar halinde gelen, 4-72 saat arasında süren, şiddetli, zonklayıcı yarım baş ağrısıdır. Genellikle bulantı veya kusma eşlik eder. Hastalar, sesten ve ışıktan kaçınma eğilimindedir. Çoğunlukla açlık, uyku düzeninde bozulma, stres, hormonal değişimler, çikolata, peynir gibi bazı yiyecekler yemek atakları tetikleyebilir. Ağrının azaltılmasını veya geçirilmesini amaçlayan atak tedavisi uygulanabileceği gibi, ağrı sıklığının fazla olduğu ya da atak süresinin uzun olduğu hastalarda düzenli koruyucu tedavi verilmesi gerekiyor. Koruyucu tedavinin amacı ağrı sıklığının ve şiddetinin en az %50 oranında azalmasıdır. Medicana International İstanbul Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Hande Sarıahmetoğlu Akşam’a yaptığı açıklamada, “Ramazan ayında, migren tipi baş ağrısı olan hastalarda özellikle oruç tuttukları ilk günlerde yine kan şekerindeki düşmeye ve uyku düzenindeki değişikliklere bağlı olarak migren atakları tetiklenebilmektedir” diye konuştu.
Açlık etkilemiyorsa…
Atak sıklığı az olan ve ağrıların açlıkla ya da uykusuzlukla tetiklenmediği hastaların oruç tutmasının kesin olarak sakıncalı olmadığını belirten Sarıahmetoğlu, “Hastalar bu ayda beslenmelerine daha da çok dikkat etmelidir. Hastalara iftar sonrası bol sıvı almaları, sık sık ve az az beslenmeleri önerilmelidir” dedi.
Çikolata ve kahveden kaçının
Migren hastalarının Ramazan ayı boyunca ağrıyı tetikleyebilecek çikolata, peynir, kahve ve kola gibi yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca kaçınmaya dikkat etmesi, iftardan sonra tatlı ihtiyaçlarını meyveden karşılamaları önerilmelidir. Özellikle ilk günlerde vücut, oruç tutmaya alışana kadar koruyucu olarak ağrı kesici alınması önerilebilir. Ancak ağrı kesici tedavi aldığı halde şiddetli ağrı yaşayan hastaların oruç tutmaması önerilir.