Ramazanda çok duyduğumuz şikâyetler bunlar. Peki bu halden kurtulup, Ramazan’ı zinde geçirmek için ne yapmalı? Uzun süre aç ve susuz kalmanın etkisiyle ortaya çıkan Ramazan yorgunluğundan küçük değişikliklerle mümkün.
Neredeyse Ramazan ayının iki haftasını geride bıraktık. Bünyemiz orucu yavaş yavaş sindirdi. Aç kalmaya alıştı. İlk günlerdeki yoğun açlık hissi yerini yorgunluk ve halsizliğe bıraktı. Uzun günlerde açlıkla birleşen aşırı yorgunluk hissinden kurtulmak için ne yapılabilir? Ethica Hastanesi’nin beslenme danışmanı ve medikal hekim Dr. Gönül Ateşsaçan’ın gün boyu süren bitkinliği üzerimizden atmak için pratik önerileri var. Ateşsaçan’a göre iftar yemeğinden sonra zencefilli limonlu çay içmek yorgunluğu üzerimizden atmak için birebir.
Yorgunluğu atmak için bitki çayları ve şerbet içilebilir
Dr. Ateşsaçan, iftardan sonra soğuk ya da sıcak içilen zencefilli limonlu çayın yavaşlayan metabolizmayı yeniden hızlandıracağını söylüyor. Ateşsaçan, bitkinlik hissini azaltabilmek için neler yapılabileceğini anlatıyor: Çeşitli bitki çayları, şerbet, özellikle de demirhindi şerbetini öneriyorum. Bir tutam funda yaprağı, biberiye, kekik hepsinden birer çimdik kaynamış suda biraz bekletilip içilmesi metabolizmayı hızlandırır. Ama funda yaprağını kalp hastaları kullanmasın. Yorgunluğu atmak için sahurda vitamin ya da antioksidan destek de alınmalı. Özellikle zayıf olanlar vitamin kullansın. Antioksidanı herkes kullanabilir çünkü ister istemez bir yorgunluk halsizlik olacak. Bunların dışında kan şekerini yükselteceği için meyve kompostosu içilebilir. Yoğurt, soğuk çorba, cacık sahur hariç yoğun miktarda tüketilebilir. Suyun dengeli içilmesine de çok dikkat edilmeli. İnsanlar sıvı tükenmeyi unutuyorlar. Sahurda çok su içiyorlar. 1,5 lt iftardan sonra, 1 litre de sahurda tüketilen su yorgunluk hissini azaltacaktır. Eğer vakitleri uygunsa öğleden sonra 1-2 saat de uyunmalı.
***
Sağlıklı Ramazan Sohbetleri
Nişantaşı City’s alışveriş merkezinde Ramazan ayının başından beri özellikle kadınların oluşturduğu gruplara seminerler veriliyor. “Sağlıklı Ramazan Sohbetleri” adındaki seminerlerde Dr. Ateşsaçan, her salı 12.00-13.00 arası Ramazan’da sağlıklı beslenmeyle ilgili soruları olanları bekliyor. Her hafta yapılan seminerlerin “Ramazan’da Sağlıklı Sofralar, Oruç Tutarken Formda ve Zihinde Kalmak Adına Neler Yapmalıyız?, 4 Boyutlu Güzellik” gibi başlıkları var. Gelenlere sağlıklı beslenme, oruç tutup aç kalmama, oruç tutarken formda ve zinde kalma, bedensel ve ruhsal arınma gibi konularda bilgiler veriliyor.
***
“Sahura kalkmak istemiyorum”
Ateşsaçan’ın hastalarının en büyük şikâyeti sahurda yemek yemekten kaçınmalarıymış. “Bunun nedeni gündüzü terse çeviriyoruz. İftarda çok su içip, yağlı şekerli yediğimizde yorgunluktan kaçamayız. Sahura da kalkmak istemeyiz. Sahura kalkmak gerekiyor.” diyen Ateşsaçan sahurun kahvaltı gibi algılanması gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Sahurda kahvaltıya ek olarak biraz meyve ve ara öğün yenmeli. Hem karbonhidrat hem protein alınmalı. Mesela bir omlet yiyip yanına bir iki dilim ekmek… Ekmekten çok kaçıyor halkımız. Yanlış… Tam buğday, çavdar, yulaf tükettiklerinde bu yanlış beslenme değildir. Sadece yanında çok fazla yoğurt, yumurta, peynir, balık tavuk yedikleri zaman gün içinde kilo aldırır. Tek başına bir sebzeli makarna, yanında bir dilim ekmek, meyve kilo aldırmaz. Akşam öğününde bir tabak sebzeli bulgur pilavı yerlerse bu asla kilo aldırmaz.”
Sahura erken kalkılmalı
“Sahura geç kalkıp ezana yakın yiyip hemen yatmak mide kaynaması yapar. Yarım saat önce kalkılmalı. Yoğurt ve peyniri çok tüketmemeli. Mayalı gıdalar köpürme yapar. Kolalı içecek ya da siyah çayı çok içmek de öyle. Domates gibi asitli yiyecekler çok tüketilmemeli. Eğer kişi zayıf ise sahurda ya da iftarda kuvvet macunu bir kaşık kullanabilir. Yemekten önce bunu yerse midenin etrafını kalkan gibi saracaktır. Mideyi korur. Asit salgısını azaltır.”
***
Sıcak havalar bahane değil
Dr. Ateşsaçan, Ramazan ayından eskisinden daha sağlıklı bir şekilde çıkmanın mümkün olduğunu söylüyor: “Ramazan ruhsal ve duygusal iyileşme sağlıyor. Çünkü bu ayda ruhsal durumumuzu gözden geçiririz. Önemli olan oruçta kişinin yemeğe birçok şeye ayırdığı vakti kendi ruhsal arınmasına ayırmasıdır. Ruhsal durumuna, eşine dostuna, iftarda görüşmeler, gündüz yapılan mukabeleler, hanımların bir araya gelmesi bunların hepsi sosyal olarak birlikte olmanın getirdikleriyle duygusal olarak iyi hissetmemizi sağlar. Eğer oruç bizim için bunu ifade etmiyorsa kişi hep yemek düşünüyorsa zorlanması normaldir. İşte o yüzden insanlar “Nasıl tutacağım?” diyorlar. Tam tersi eğer biz isteyerek ve ruhen buna hazırlayarak tutarsak çok başarılı bir oruç geçiririz. Tam tersi sağlıktır oruç.
Ağız kokusu için sahurda karanfil
Mide bulantısından da Ramazan ayında birçok kişi şikâyet eder. Ateşsaçan, vücuttan toksin atıldığı için bu mide bulantısının normal olduğunu söylüyor. Ancak bulantı hissi için yapılacakları anlatıyor: “Nane, rezene, zencefil… Nane ve rezene iftardan sonra birlikte içilsin. Mide bulantısını düzeltecektir. Toz zencefil hem yemeklerde tüketilebilir hem de bir bardak suda sahurdan sonra içilebilir. Ağız kokusu şikayeti olanlar da sahurda yemek yemeden önce 1 tane karanfil çiğnesinler.”