CHP Eski Milletvekili Yaşar Nuri Öztürk, 65 yaşında vefat etti.
Alınan bilgiye göre, bir süredir devam eden rahatsızlığı dolayısıyla Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan Öztürk, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Öztürk’ün cenazesi, 24 Haziran Cuma günü ikindi vakti Üsküdar’daki Şakirin Camisi’nde düzenlenecek törenin ardından, Kanlıca Mezarlığında toprağa verilecek.
Yaşar Nuri Öztürk, 2011 yılında yakalandığı mide kanseri nedeniyle uzun bir süre tedavi görmüştü.
Yaşar Nuri Öztürk Kimdir?
T?abzon’un Sü?mene ilçesinin Küçükde?e Köyünde 5 Şubat 1951’de dünyaya gelen Yaşar Nuri Öztürk, ilk Kur’an-ı Kerim eğitimini babasından aldı.
Öztürk 9 yaşında hafız olurken, 10 yıllık klasik medrese eğitiminin ardından hukuk ve ilahiyat tahsilini tamamladı.
Yaşar Nuri Öztürk, 12 yıl imamlık ve vaizlik yaptıktan sonra 1980’de akademik eğitimine devam etti.
Ortadoğu, Balkanla?, Avrupa ve Afrika ülkeleriyle, ABD, Güney Kore ve Japonya’da kendi alanına ilişkin akademik araştırmalar yapan Öztürk, ayrıca bir süre Fransa’da G?enoble Üniversitesinde çalıştı.
Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca dillerinde çeşitli çalışmaları bulunan Öztürk, 1978 ve 1982’de ‘Türkiye Milli Kültür Vakfı’ ödülünü kazandı.
Türkiye’de Kur’an-ı Kerim’in Özüne Dönüş Hareketi’nin öncüsü olan ve Time dergisinin gerçekleştirdiği ’20. Yüzyılın En Önemli Kişileri’ listesinde kamuoyunca belirlenen yüz isim arasında ilk 10 arasına giren Öztürk, aynı zamanda da Türk üniversitelerinde öğretim üyesi ve dekan olarak 26 yıl görevde bulundu.
Amerika’da da bir yıl misafir profesör olarak ‘İslam Düşüncesi’ dersleri okutan Öztürk, bu süre içerisinde The World Scripture’ın İslam bölümünün hazırlanışında görev aldı.
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesine,1993’te kurucu dekan olarak atanan Öztürk’ün büyük çoğunluğu İslamiyet hakkında 50’ye yakın kitabı bulunuyor.
Öztürk, ilk tercümesi Elmalılı M. Hamdi Yazır tarafından yapılan Kur’an-ı Kerim’in yorum katılmamış Türkçe mealini yayımladı. Aynı zamanda çeviri, 1993-2003 yılları arasında 126 baskı yaparak, ‘Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok baskı yapan kitabı’ sayılıyor.