Ütü yapmayı sevmeyenlere pratik öneriler

Toplum
Çamaşırlarınızı yıkamadan önce ve kuruduktan sonra bazı noktalara dikkat ederseniz, ütü süresini ciddi anlamda kısaltabilirsiniz. Alüminyum folyo ile ütü yapın Alüminyum folyo, ütü yapmayı oldukça kol...
EMOJİLE

Çamaşırlarınızı yıkamadan önce ve kuruduktan sonra bazı noktalara dikkat ederseniz, ütü süresini ciddi anlamda kısaltabilirsiniz.

Alüminyum folyo ile ütü yapın

Alüminyum folyo, ütü yapmayı oldukça kolaylaştıran bir maddedir. Alüminyumun özelliği, ısı ve elektriği iletmesidir. Bu özelliğinden yararlanmak adına, ütü masasındaki örtünün altına alüminyumu koyun. Ütüleme sırasında alüminyum verilen ısıyı yansıtacağı için hem alt hem de üstten ısı aynı anda kıyafetlerinize etki eder ve böylelikle de kıyafetler daha kolay ütülenmiş olur.

Makineyi tıka basa doldurmayın

Makinenizin yıkama devrinin çok yüksek olmamasına özen gösterin. Piyasada bulunan makinelerin çoğu 1000 devire kadar yıkama yapabiliyor. Ancak bu kadar yüksek devirler kıyafetleri yıpratacağı gibi, oldukça buruşuk çıkmalarına ve ütülemenin fazlaca zorlanmasına neden olur. 500-600 devir günlük kıyafetlerin yıkanması için ideal bir seçim. Çamaşırlarınızı yıkarken makineyi tıka basa doldurmayın. Çok dolu çamaşır makineleri, çamaşırlarınızın tam anlamıyla temizlenmesini önlerken aynı zamanda da buruşukluk artacağından ütüleme süresi artar.

Çamaşırları uzun süre makinede bırakmayın

Kıyafetlerin yıkanmasının ardından, uzun süreli olarak çamaşır makinesinde bırakmayın. Aksi halde çamaşırlarınızın ütüleme süreci artar. Makineniz uyarı vermiyorsa, makineye atarken alarm kurun ve makine bittiği gibi çamaşırlar alınır. Çamaşırlar makineden çıkarıldıktan sonra çırpın ve ardından asın. Bu çırpma sırasında kıyafetlerinizin buruşukluğu azalır. Kolayca iz yapan kıyafetlerinizi çamaşır teline asmak yerine uygun bir zemine serin.

Çamaşırları ayırın

Ütüleme öncesinde kıyafetlerinizi detaylı bir şekilde ayırmanız işinizi kolaylaştırır. Penye, şifon, saten, viskon gibi farklı kumaşları ayırırsanız, zaman kazanırsınız. Ütünün her kumaş türüne göre ayrı dereceleri bulunmakta. Çoğu zaman bu derecelere uyulmasa da, uyulduğu takdirde kıyafetler daha kolay ütülenir. İlk olarak hassas ve az ısı ile ütülenecek kıyafetlerden başlanıp, sıcaklığı arttıra attıra devam ederseniz, %20-30 aralığında zaman kazancınız olur.