Toplu Taşıma Mı Sıkıntı Mı?

Toplum
İstanbul trafiği artık günlük yaşantının bir parçası haline geldi. Trafiğin bu kadar yoğun yaşanmasından dolayı duyarlı olmak da artık oldukça önemli. Bu konu ile alakalı NG Araştırma şirketi online k...
EMOJİLE

İstanbul trafiği artık günlük yaşantının bir parçası haline geldi. Trafiğin bu kadar yoğun yaşanmasından dolayı duyarlı olmak da artık oldukça önemli. Bu konu ile alakalı NG Araştırma şirketi online kamuoyu platformu üzerinden yaptığı araştırma ile halkın nabzını tuttu. Araştırma 11-30 Ocak tarihleri arasında, 15-64 yaş aralığında 1000 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Araştırmada çıkan sonuca göre katılımcıların yarısı her gün toplu taşıma aracı kullanıyor. Her 10 kişiden 3’ü ise haftada birkaç kez toplu taşıma ile seyahat ettiğini belirtiyor. Bu kadar yoğun kullanılması da toplu taşıma şoförlerinin sorumluluklarının önemini artırıyor. Bu anlamda katılımcılara toplu taşıma araçları ile ilgili bazı sorular yöneltildi. Alınan geri dönüşlere göre İstanbul halkının yarısı taksicilere güvenmiyor ve gidilecek yolu uzatma, taksimetre ayarıyla oynama gibi konularda aldatılacağını düşünüyor. Bu tür kalabalık şehirlerde trafiğin akışını sağlayabilmek için toplu taşıma kullanımı oldukça önemliyken, şoförler tarafından bu güven ilişkisinin zedelenmemesi kritik önem taşıyor. Çünkü araştırmada çıkan sonuca göre özel araca sahip olan 10 kişiden 4’ü haftada sadece birkaç defa toplu taşıma aracı kullandığını belirtiyor.         

Diğer taraftan, katılımcılara toplu taşıma ile seyahat ederken şoförün sigara içip içmediği konusunda da sorular yöneltildi. Taksi ile seyahat eden her 10 kişiden 6’sı daha önce şoförün yolculuk sırasında sigara içtiğini belirtti. Her ne kadar her 10 şoförden 8’i kendisinden sigarasının söndürülmesi istendiğinde buna karşı çıkmayıp söndürse de, bu tür sorunlar zaman zaman önemli sorunlara da dönüşebilmektedir.  Aynı şekilde her 10 katılımcıdan 6’sı daha önce minibüs şoförlerinin de sigara içtiğine şahit olduğunu belirtiyor. Minibüs şoföründen sigarasını söndürmesi istediğindeyse bu isteğe her 10 şoförden 5’inin karşı geldiği ve uymadığı görülüyor.

Bu sorunlar bir kenara, katılımcılara toplu taşıma ücretleri ile ilgili soru yöneltildiğinde ise anlaşılıyor ki, İstanbul’da her 100 kişiden 1’i toplu taşıma ücretlerini ucuz olarak değerlendiriyor. Toplu taşımada şoför kaynaklı yaşanan sorunlara bir de pahalılık eklenince insanlar özel araç kullanımını daha mantıklı buluyor, dolayısıyla toplu taşımaya yönlenmiyor olabilir. Toplum içerisinde azınsanamayacak bir kesim olan engelli insanların toplu taşıma kullanımı ile ilgili görüşleri sorulduğunda ise görülüyor ki, her 10 kişiden 8’i toplu taşımaların engelli insanların kullanımı için yetersiz olduğunu düşünüyor.

Gelgelelim tüm bu sorunlar ile ilgili halkın yarısı nereye şikayette bulunacağını dahi bilmiyor. Ancak yine araştırma sonucu görülüyor ki nereye şikayette bulunacağı bilinse bile her 10 şikayetten 6’sı maalesef çözüme ulaştırılamıyor. Bu anlamda İstanbul halkının hemen hemen hepsi toplu taşıma sürücülerinin özel bir denetime tabi olmaları gerektiğini düşünürken, yine herkes toplu taşıma sürücülerinin özel bir sertifika programına yönlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107