Nedir bu Kore sevdası?

Toplum
Gizem Gül’ün haberi Son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir Kore hayranlığı almış başını gidiyor. Coğrafi olarak Kore Türkiye’den oldukça uzakta olmasına rağmen dizileri, filmleri, mü...
EMOJİLE

Gizem Gül’ün haberi

Son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir Kore hayranlığı almış başını gidiyor. Coğrafi olarak Kore Türkiye’den oldukça uzakta olmasına rağmen dizileri, filmleri, müzikleri, sanatçıları, yemekleri, hatta dilleri ile Kore, gençler arasında oldukça popüler. Bu gençler Kore müziği (K-pop) müzikleri dinleyip, TRT 1’de de yayınlanan Kore dizilerini izliyorlar, Kore yemeklerini takip ediyorlar, Korece’ye ilgi duyuyorlar. Hatta kendi aralarında konuşmalarında bazı ortak kelimeler bile kullanıyorlar mesela ‘oppa’ (kızların kendinden büyük erkeklere hitap ederken söyledikleri bir kelime) gibi. Sayıları hiç de azımsanmayacak düzeyde olan Kore fanları,  Türkiye’deki Korea-Fans isimli internet sitesini yakından takip ediyorlar ve paylaşımlarda bulunuyorlar. Kore hayranlarının yakından bileceği gibi Kore ile ilgili bir dergi bile çıkıyor. Mersin’de yayın yapan Korekolik dergisi, haziran ayında 3. sayısını yayınladı ve oldukça ilgi görüyor.

Biz de özellikle gençler arasındaki bu Kore hayranlığı nedir, neden kaynaklanır diye merak ettik. Bu konuyu Korekolik Dergisi Genel Müdürü Bedia Akalın ve Erciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Doğu Dilleri Bölüm Başkanı Doç.Dr. S. Göksel Türközü ile konuştuk. 

TÜRKİYE’DE 450-500 BİN CİVARINDA KORE FANI VAR

Haziran ayında 3. sayısını yayınlayan Korekolik dergisinin Genel Müdür Bedia Akalın, Türkiye çapında 450-500 bin civarında Kore hayranının olduğunu söyleyerek, çok büyük emekler sonucunda bu dergiyi çıkardıklarını belirtti. Bedia Akalın, büyük dergi firmalarının Türkiye’deki Kore fanlarının çok sayıda olduğunu fark edince, Kore ünlülerinin fotoğraflarını yayınlamaya başladığını ve bu dergilerin Kore fanlarına farklı muamele etmeye başladıklarını gördükten sonra “Neden bu alanda çıkarılan bir dergi yok?” diye düşündüklerini söyledi. Akalın, derginin çıkış hikayesini şöyle anlattı: 

“Türkiye çapında şu anda 450- 500 bin civarında Kore fanı bulunuyor.  Ve çoğu dergi Kore fanları üzerinden prim yapmaya başlamıştı. Biz de Kore konusunda sağlam ve doğru bilgi sunabilmek adına ekibimizi kurduk ve yola çıktık. Tüm ekibimiz Kore fanlarından oluşuyor ve işlerinde uzmanlar. Korekolik dergimizin bu ay 3. sayısını yayınladık ve dergimiz beklediğimizden çok ilgi görüyor.”

KORE FANLARI BİLE HAYRANLIĞIN NEDENİNİ TAM OLARAK AÇIKLAYAMIYOR

“Bu Kore hayranlığı neden kaynaklanıyor?” şeklindeki sorumuzu “Çoğu Kore fanı bile bunun tam olarak cevabını bilemiyor.” diyerek bunu şu sözlerle açıklıyor. “Neden Kore derseniz? Çoğu Kore fanı buna cevap veremiyor. Ama şöyle bir şey var, şu bir gerçek ki dünya çapında gelenek, görenek, örf ve adet olarak ya da farklı bir etkileşim var. Kore ile aramızda, bizi kendine çeken bir yanı var, çok benziyoruz birbirimize. Bizim Müslüman, onların Müslüman bir ülke olmamasına rağmen bizlere bu kadar çok benzeyen tek ülke Kore diyebilirim. Koreliler kaybetmeye başladığımız, özlediğimiz duyguları bize gösteriyorlar. İnsanlara, büyüklere olan saygıları çok büyük, aşkları çok temiz ve saf. Bizim özlem duyduğumuz şeyleri yaşıyorlar aslında.”

KORE DİZİLERİNDE AŞKLAR ÇOK SAF VE TEMİZ

Bedia Akalın, Kore fanlarının Güney Kore’nin en çok nelerini sevdiğini şöyle özetliyor: “Güney Kore’nin dizileri, grupları, oyuncuları, oyunculuklarını çok seviyorlar. Kore insanın birbirine olan saygısını seviyorlar. Bir de en önemlisi Kore Savaşı’nda dolayı Türkiye’ye çok büyük bir minnet duygusu var. Misafirpever, sıcakkanlı ve sevecenler ve saygılılar. Kore dizilerinde aşklar çok temiz ve çok saf bir şekilde anlatılıyor. Türk yapımcılar da artık bunu fark ettiler. “Bir Aşk Hikayesi” buna örnek. Türkiye’deki ya da Amerika’daki dizilere oranla çok çok daha seviyeli diziler. Bunun böyle olmasından aileler de hoşnut oluyor aslında. Amerika gibi bizim örf ve adetlerimize uymayan bir ülkeye özeneceklerine bize benzeyen Kore dizilerine özenmelerinden daha çok memnun kalıyor aileler. Ailelerden de destek alıyor bu anlamda fanlar. Ofisimize okuyucuların velileri geliyor zaman zaman, sohbet ediyoruz. Veliler, “Kızım Korelileri seviyor diye içim rahat” diye düşünüyorlar. Veliler de çok rahatlar bu konuda. ”

45 YAŞINDA OLAN OKUYUCUMUZ BİLE VAR

Korekolik dergisi ekibinde Korece bilenler var, hatta aralarında bir Koreli bile var. Bedia Akalın dergiye olan ilginin çok fazla olduğunu belirterek 13 yaşındaki bir gencin de 45 yaşındaki amca ya da teyzelerin de dergiyi sipariş ettiklerini ifade etti. Hem Türkiye ve Kore arasındaki köprüyü sağlamlaştırmak hem de doğru bir kaynak sunabilmek için Korekolik dergisi çıkardıklarını ifade eden Bedia Akalın, Kore Konsolosluğu’nun da kendilerine çok büyük destek verdiğini ifade etti. 

DOÇ. DR. S. GÖKSEL TÜRKÖZÜ : KORE HAYRANLIĞINI YAPAY BULUYORUM

Erciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Doğu Dilleri Bölüm Başkanı Doç.Dr. S. Göksel Türközü ise, gençler arasında oldukça popüler olan Güney Kore hayranlığını yapay bulduğunu söyleyerek bu konudaki düşüncelerini şöyle açıkladı: 

90’lı yıllarda Kore’de ‘Hallyu’ diye yeni bir kavram oluştu. Kore akımı diye çevirebileceğimiz Hallyu, Kore’nin dizi, film ve müziğinin diğer ülkelerde de geniş hayran kitlesi oluşturması şekilde gelişti ve bugün tüm dünyada yayıldı. İlk olarak Çin, Japonya, Vietnam gibi Kore’ye yakın ülkelerde Hallyu etkisini gösterdi. Daha sonra etki alanı ülkemize kadar ulaştı. Kore ekonomik gelişimini tamamladıktan sonra kendi kültürünü dünyaya yaymak konusunda son yıllarda son derece başarılı olmuştur. Daha önce ülkemizde sadece Kore Savaşı dolayısıyla ‘kardeş ülke’ olarak bilinen Kore popüler kültürü ile Türkiye’de büyük hayran kitlelerinin oluşmasını sağladı. 

Ancak bir akademisyen olarak bu hayranlığı çok yapay buluyorum. Kore hakkında, Kore kültürü hakkında fazla birşey bilmeden bir şarkıcının ya da bir artistin hayranı olarak Kore hakkında bilgiçlik taslamak bana yapay ve mantıksız geliyor. Bu kişilerin Kore Edebiyatından bir eser okumuşlukları var mıdır merak ediyorum. Maalesef günümüzde Türkiye’de Kore ile ilgili yapılan programlar ya da etkinliklerde bir uzmana danışmadan yapılmakta.”

KORE DİLİNE OLDUKÇA İLGİ VAR

Kore dilini öğrenme konusunda yüksek seviyede bir ilginin olduğunu söyleyen Türközü, öğrencilerin Kore ve Korece hakkında bilgi sahibi olarak bölümü tercih ettiklerini ifade etti. Kore diline olan ilginin sevindirici olduğunu belirten Türközü, 2012-2013 eğitim yılında 2. öğretime başladıklarını ve yüksek lisans programının devam ettiğini vurguladı. 

KORECE KOLAY BİR DİL DEĞİL

Korece’nin hiç de kolay bir dil olmadığını belirten Doç.Dr. S. Göksel Türközü “Alfabesi yani Hangıl’ı ezberlemek kolay sayılır ama Korece derinine indikçe çok zorlaşan bir dil. Benzer dilbilgisi kalıpları, benzer anlamlı kelimeler ve saygı içeren ifade dereceleri çok olduğu için öğrenmesi zor bir dil. 

Öğrenmek isteyenlere çıkardığımız kitapları tavsiye edebilirim. Ayrıca daha çok romantik filmleri izlemelerini hatta bir filmi birkaç kez seyretmek daha faydalı olur-, internetten kısa Korece videoları izlemelerini ve fırsat buldukça Koreli turistlerin çok ziyaret ettiği yerlere giderek pratik yapmalarını tavsiye ederim. İstanbul, Ankara ve İzmir’de Kral Sejong Enstitülerinde de Korece öğrenebilirler. ” şeklinde konuştu. 

KORE DİLİ MEZUNLARI NELERDE ÇALIŞIYOR?

Kore dili ve edebiyatı bölümüne gençlerin ilgisi nasıl? Bu bölümden mezun olan gençlerin mezun olduktan sonra hangi alanlarda çalışabiliyorlar? sorumuzu da Doç.Dr. S. Göksel Türközü şöyle yanıtladı:

“Gençlerin ilgisi oldukça güzel. Son yıllarda Koreli firmaların ülkemize olan yatırımlarının artmasıyla kendilerini iyi yetiştiren mezunlarımız işe girmekte zorlanmıyor. İş imkanı çok fazla. Mezunlarımız arasında Türk Hava Yollarında kabin memuru olanlar çoğunlukta. Ayrıca İzmir, Sakarya, İstanbul, Tekirdağ, Bursa gibi illerde Koreli firmalarda çalışan mezunumuz çok. Bunun dışında akademik ilerleme için Kore’de yüksek lisans ve doktora yapan mezunlarımız var. Seyahat acentelerinde profesyonel turist rehberi olarak çalışan mezunlarımız da var.”

TÜRK KÜLTÜRÜ KORE’DE, KORE’NİN BİZDE OLDUĞU GİBİ ETKİLİ DEĞİL

Kore’nin Türkiye’deki etkileri kadar Türkiye’nin Kore’de etkili olmadığına dikkat çeken Türközü, bunun nedenini Türk kültürünün, Türkiye’nin resmi makamlarca yeterince tanıtılmamasına bağladı. Türkiye’de bu kadar Kore kültürünün etkisinin olmasını da şu sözlerle açıklıyor. “Türkiye’de bu kadar etkin olmasının sebebi ise Kültürel yönden iki ülke arasında büyük benzerlikler olması. Mesela, aile ilişkileri bizdekinde farksızdır Kore’de de. Büyüklere saygı, anne babaya sadakat bizdeki kadar önemlidir. Koreliler de bizim gibi şarkı söylemeyi, dans etmeyi sever. Bu sebeplerle Kore dizileri, filmleri, şarkıları bizde büyük hayran kitleleri oluşmasını sağlamıştır. ”

Peki Güney Kore’yi gelecekte dünya ülkeleri arasında nasıl bir konuma sahip olacak? Geleneklerine bağlı kalarak çağdaşlaşmayı başarmış bir ülke olması nedeniyle Kore’nin örnek alınması gerektiğini ifade eden Türközü gelecekte Güney Kore’nin Kuzey Kore ile birleşmesi durumunda dünya gücü olabileceği belirtti. 

KORE FİLM VE DİZİLERDE GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ DEĞİL!

Doç.Dr. S. Göksel Türközü, son olarak Kore fanlarına şöyle bir tavsiyede bulundu. “Benim gençlere özellikle de Kore fanlarına naçizane tavsiyem, Kore’yi Kore film ve dizilerinde gördükleri gibi, Korelileri de film yıldızı ya da Koreli şarkıcılar gibi sanmasınlar. Kore’de hayat dizilerdeki ya da filmlerdeki gibi değil. Bunun bilincinde olsunlar. Ayrıca Kore sadece bir şarkıcının hayranı ya da bir film yıldızının hayranı olmakla bilinmez, Kore’nin dilini, kültürünü, tarihini ve edebiyatını araştırmakla, tanımakla bilinir. Ki bunları iyi bir şekilde öğrenen kişi zaten doğal olarak Kore’ye karşı bir yakınlık hisseder.  Kore hayranlarına daha bilinçli olmalarını tavsiye ederim.”

On5yirmi5

‘En sevilen Kore dizileri’ galerisine ulaşmak için tıklayınız!

‘En sevilen Kore müzik grupları’ galerisine ulaşmak için tıklayınız!

‘En iyi Kore filmleri’ listesini görmek için tıklayınız!