Faaliyete geçen Marmaray, temeli atılan 3.Boğaz Köprüsü ve ihalesi yapılan 3. Havalimanı gibi uluslararası çapta projelerin yanı sıra İstanbullu’nun yaşamını kolaylaştıran dev yatırımlar hizmete girdi ya da temelleri atıldı.
Akşam’da yer alan habere göre dünyanın çekim merkezi İstanbul 2013 yılında büyük yatırım ve projelere ev sahipliği yaptı. Özellikle ulaşım yatırımlarının öne çıktığı megakentin yer altı ve yer üstü inşaat şantiyesine döndü.
Asrın projesi Marmaray hizmete girerken 29 Mayıs’ta temeli atılan 3. Boğaz Köprüsü’nün Poyrazköy ve Garipçe’deki ayakları hızla yükseldi. İhalesi yapılan 3. Havalimanı için de start verildi.
Uluslararası çaptaki bu mega projelerden başka İstanbullunun yaşamını kolaylaştıracacak diğer projeler bakımından da megekent verimli bir yıl geçirdi. Özellikle “Her Yerde Metro, Her Yere Metro” sloganıyla raylı sisteme ağırlık verildi. Bir başka ifadeyle İstanbul mega projelerle her geçen gün rayına oturmaya başladı. İşte Megakent’te 2013’te ilk akla gelen yatırım ve projelerden birkaçı:
AVRASYA TÜNELİ
İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Projesi de denilen tüp geçit tüneli, Asya ve Avrupa kıtalarını İstanbul Boğazı’nın altından karayolu ile birleştirecek. Temeli 26 Şubat 2011’de atılan tünelin yapımına 2013’te hız verildi. Cankurtaran-Haydarpaşa arasında inşa edilen tünelin 2015’te hizmete girmesiyle Kazlıçeşme- Göztepe arasında 100 dakikaya varan seyahat süresi 15 dakikaya kadar inecek. Marmaray’ın 1.8 kilometre güneyinde inşa edilen Avrasya Tüneli 5.4 km uzunluğundaki iki katlı tünel ile birlikte toplam 14.6 km boyunca uzanan bir güzergaha sahip.
RAYLI ULAŞIM YATIRIMLARI: Kent yatırımlarının başında raylı ulaşım geliyor. Bu kapsamda Bağcılar-Başakşehir-Olimpiyatköy 7 Temmuz 15 Haziran’da hizmete girdi. 2 milyar 865 milyon TL’ye mal olan Bağcılar Metrosu, 21.7 kilometre uzunluğa sahip. 20 Aralık’ta sözleşmesi imzalanan Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu da 17.5 km uzunluğunda olacak Levent- Rumelihisarüstü arasında yapımı devam eden metro hattıyla da Etiler ve Levent’in trafik yükü hafifleyecek.
ZORLU CENTER: ‘Türkiye’nin en pahalı arazisi”ne ‘Türkiye’nin İlk 5 Fonksiyonlu (rezidans,AVM, otel, performans sanatları merkezi ve ofis) Karma Kullanım Projesi’ Zorlu Center faaliyete geçti. 2.5 milyar dolalık maliyetle gerçekleştirilen Zorlu Center ‘daki AVM 10 Ekim’de açıldı.
ÇAMLICA CAMİİ
Fikir projesi Başbakan Tayyip Erdoğan’a ait olan Çamlıca Camii’nin temeli 6 Ağustos 2013’te atıldı. İstanbul’un seyir terası özelliğine sahip Çamlıca Tepesi’ndeki cami aynı anda 37 bin 500 kişinin namaz kılabileceği kapasitede olacak. 131 milyon TL’ye mal olacak caminin 2015’te ibadete açılması hedefleniyor. İnşaat çalışmasının sürdüğü cami inşaatının fiziki gerçekleşmesi yüzde 20’nin üzerine çıkmış durumda. Sultanahmet ve Adana Sabancı Camii’nden sonra Türkiye’nin 6 minareli üçüncü camisi Çamlıca’nın 3 bin 400 araç kapasiteli otoparkı da olacak.
VİALAND
Eyüp’te yapımı tamamlanan Türkiye’nin ilk Disneyland’ı Vialand Tema Parkı ve Eğlence Merkezi 26 Mayıs 2013’te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. 1.15 milyar lira maliyetli Vialand’la İstanbul uluslararası seviyede bir eğlence merkezine ev sahipliği yapıyor. Eyüp ve Gaziosmanpaşa Belediyesi sınırlarında 600 bin m2’lik arazi üzerinde hayata geçirilen Vialand, içerisinde 100 bin metrekare büyüklüğündeki Gösteri Merkezi ise içinde; 10 bin kişilik konser alanı, geniş yeşil alan ve büyük ölçekli kitlelere hitap edecek daha birçok aktivite alanını barındırıyor.
TAKSİM MEYDANI
Taksim Meydanı’ndaki trafik yer altına alınarak, meydan yayalara açıldı. Tarlabaşı Bulvarı, Cumhuriyet Caddesi araç trafiği yer altına alınarak anıt çevresi, metro giriş-çıkışı ve Gezi Parkı, proje kapsamında birleştirilerek toplamda 98.000 m2’lik yayalaştırılmış alan 13 Eylül 2013 tarihinde hizmete açıldı.
HALİÇ METRO KÖPRÜSÜ
Hacıosman-Taksim Metrosu’nu Yenikapı’ya bağlayarak İstanbul trafiğine önemli ölçüde nefes aldıracak projede sona gelindi. Halen test sürüşleri devam eden Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nün şubat ayında hizmete girmesi bekleniyor. Türkiye’nin ilk metro köprüsü olma özelliğini de taşıyan Haliç Metro Köprüsü’nün maliyeti 180 milyon TL. Köprüyü günde 1 milyon kişinin kullanması bekleniyor.
İETT’DEN MODERN OTOBÜS FİLOSU
İETT, teknoloji ve konforlu yolculuk için seferber olurken, son iki yılda 1705 yeni otobüs aldı. Gazla çalışan çevreci otobüsler aynı zamanda engelli, yaşlı ve çocukların kolay binebileceği özelliklere sahip. Güvenlik kameralı otobüsler bazılarında son olarak internet kullanımıyla bisiklet aparatları da yer alıyor.