Leoparla ‘otopsi hatırası’

Toplum
Diyarbakır’da nesli tükünmente olan bir leopar, çoban Kasım Kaplan’a saldırdığı gerekçesiyle arkadaşı tarafından av tüfeğiyle ateş edilerek öldürüldü. Leoparın mı çobana saldırdığı, yoksa çobanın mı l...
EMOJİLE

Diyarbakır’da nesli tükünmente olan bir leopar, çoban Kasım Kaplan’a saldırdığı gerekçesiyle arkadaşı tarafından av tüfeğiyle ateş edilerek öldürüldü. Leoparın mı çobana saldırdığı, yoksa çobanın mı leopara saldırdığı sorusu gizemini korurken, ölü leoparla çekilen fotoğraflar da sosyal medyada tartışma başlattı.

Yavru leoparın fotoğrafı, “Anadolu’da ilk ve son kez görüldü” notuyla paylaşılırken, çoban başta olmak üzere çevredekilerin hatıra fotoğraf çektirmesi tepki topladı. Dicle Üniversitesi’ndeki inceleme sırasında iki sağlık görevlisinin leoparla verdiği poza ise ‘Leopar gören masum bilimadamı’ yorumu yapıldı.

Twitter üzerinden leoparın neden sürüye değil de çobana saldırdığı sıkça sorulurken, ‘ilk defa bir leopar çıktı onu da öldürdük’ sözleriyle yaşanan olay eleştirildi.

2 YAŞINDA VE 90 KİLO 

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılınç, Türkiye’de son olarak 1974 yılında Ankara Beypazarı’nda bir leoparın bulunup kayıt altına alındığını, o günden bu yana resmi olarak bir leopar bulunmadığını söyledi. Leoparın iç organları veteriner fakültesi tarafından incelenmek üzere alınırken, postu ise Orman ve Suişleri Bakanlığı yetkililerine teslim edildi. Bakanlıktan bir heyetin, leopar için Diyarbakır’a geleceği belirtilirken, Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü de, leoparın bulunduğu bölgede inceleme yapmaya başladı.

Kılınç, son olarak 1974 yılında leopar cinsinin Ankara Beypazarı’nda görülerek resmi kayıtlara girdiğini söyledi. Prof. Dr. Kılınç, “Leoparın iç organlarını detaylı inceleme için çıkarıp sakladık. Leopar, kurşun yarasına bağlı iç kanamadan ölmüş. Yaklaşık 2 yaşında ve erkek olan leopar, 90 kilo ağırlığındaydı. Leoparın erkek olması, bölgede başka dişi leoparların yaşadığı ihtimalini gündeme getiriyor. Leoparın ölmüş olması üzücü ancak, bu bölgede yaşamış olduğunu göstermesi açısından umut vericidir.

Leoparlar, İran veya Irak bölgesinde mevcutlar. Ancak bunun oradan mı geldiği, yoksa Anadolu Parsı mı olduğu, detaylı inceleme ve DNA karşılaştırmasından sonra ortaya çıkar. Şu anda bir şey söylemek mümkün değil. Detaylı incelemeyi yapacağız. Leoparın bulunduğu bölgede de ilgili birimlerce detayları inceleme yapılması gerekir” dedi.

Vurulan leoparla ilgili Ankara’dan Orman Suişleri Bakanlığı’ndan bir heyetin Diyarbakır’a geleceği belirtilirken, Orman ve Suişleri Bakanlığı 15’nci Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, olayla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında uzmanların, bugün bölgede inceleme yapacakları öğrenildi.