Kadın çobanların zorlu kış mesaisi

Toplum
Malatya‘da Sürü Yönetimi Elemanı kursuna katılarak sertifika alan kadın çobanlar, zorlu kış şartlarına aldırmadan çocuklarına gösterdikleri hassasiyetle hayvanlarının bakımını yap...
EMOJİLE

Malatya‘da Sürü Yönetimi Elemanı kursuna katılarak sertifika alan kadın çobanlar, zorlu kış şartlarına aldırmadan çocuklarına gösterdikleri hassasiyetle hayvanlarının bakımını yapıyor.

Hayvanların bakımından, süt sağımına, çobanlık mesleğinden yemlemeye kadar pek çok konuda aldıkları eğitimle çobanlık yapmaya başlayan kadınlar, adeta çocukları gibi ilgi gösterdikleri hayvanlara soğuk ve karlı havalarda da yılmadan bakıyor. 

Arguvan ilçesi İsa Mahallesi’nde sertifikalı çobanlık yapan Güllü Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun zamandır hayvancılıkla uğraştığını belirtti. 

Yaz aylarında hayvanların bakımının daha kolay olduğunu anlatan Güven, kışın zor şartlar dolayısıyla işlerinin daha da ağırlaştığını ifade etti. Güven, “Kar yağdığı zaman daha zor oluyor. Hayvanları karda kışta dışarı çıkarıp yemliyoruz. Yazın meraya götürdüğümüz için yem vermemiz gerekmiyor. Çocuk büyütür gibi büyütüyoruz” diye konuştu.

Kazandığım parayla çocuklarımı okutuyorum

Bunca zorluğa rağmen emeklerinin karşılığını almalarının kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Güven, “Kazandığım parayla çocuklarımı okutuyorum. Bir kadının hayvanlara bakmasıyla erkeklerin bakması bir olmuyor. Bir kadının sevgisi daha fazla olur. Daha iyi bakar” ifadelerini kullandı. 

Çobanlık yapan 60 yaşındaki Zöhre İnci ise kış aylarında kırsal kesimde yapılan hemen her işin zorluğu olduğunu çobanlığın da zorluklarının bulunduğunu belirtti. 

Kış şartlarında hayvancılığın yaza göre daha meşakkatli olduğunu ifade eden İnci, “Kışın yağmur, kar yağıyor, soğuk oluyor. Ama yazın öyle değil. Yine de kadın çoban olduğum için çok mutluyum. Elimden geldiğince hayvanlara iyi bakmaya çalışıyorum. Hayvanlar benim için vazgeçilmez” dedi. 

“Kadınlar daha özenli”

Malatya Koyun Keçi Birliği Başkanı İhsan Akın ise sertifika eğitimiyle farkı alanlarda kadınlara verilen desteğin küçükbaş hayvancılık yapan kadınlara da verilmesini amaçladıklarını belirtti. 

Kış şatlarında hayvancılığın zor olduğunu dile getiren Akın, şöyle konuştu:

“Karda kışta işleri daha zor. Hava karlı da olsa günde bir iki defa çıkarıp hayvanları gezdiriyor, suluyor, tuzluyor ve yemliyorlar. Ondan sonra içeri alıyorlar. Bu noktada işleri yaza göre kışın daha zorlaşıyor. Kadınlar hayvanlara erkek üreticilerden daha özenli yaklaşıyor. Bayanlar biraz daha içten, severek, kucaklayarak bir anne gibi annelik duygusuyla yaklaşıyorlar. Annesini ememeyen küçük kuzulara biberonla mama veriyorlar.”

Akın, kadınlara pek çok alanda alanda pozitif ayrımcılık yapıldığını anımsatarak, “Biz küçükbaş hayvancılık alanında da kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmasını istiyoruz. Yıllardır her platformlarda bunu dillendiriyoruz. Kırsaldaki küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin zor olduğunu herkes biliyor. Bu alanda kadına kesinlikle ihtiyaç var. O nedenle biz kırsaldaki bayanların daha fazla destek almasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.