Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Resim Anabilim Dalı Başkanı Ruçhan Keçeçi, AA muhabirine, hurda araç parçaları ve atık malzemeleri doğal hallerinde kullanarak kaynak makinesi ve spiral gibi el aletleri yardımıyla yaklaşık 6 ayda Turgut Özal’ın heykelini yaptığını söyledi.
Keçeçi, Özal’ın boydan portresini yaptığı heykel için 3 bin 500 civarında hurda ve atık malzeme kullandığını, bin 500 lira harcadığını aktardı.
Kendisi de Malatyalı olduğu için öncelikle Türkiye’ye mal olmuş 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın heykelini yapmakla işe koyulduğunu vurgulayan Keçeçi, “Allah sağlık sıhhat verirse Atatürk, Nene Hatun, Timur’dan ve şu an aklıma gelen gelmeyen Türk büyüklerinin heykellerinden oluşan bir müze kurma hayalim var. Bu müze kurma hayalimin birinci ve en önemli taşlarından biri Turgut Özal’dı” diye konuştu.
Saç ve bıyık için bini aşkın tel kullandı
Keçeçi, Özal’ı birebir tasvir eden heykeli yapabilmek için 4 ay boyunca çeşitli hurda parçaları topladığını anlatarak, metalin soğukluğu ile Özal’ın yüzündeki o sıcaklığı ve gülümsemeyi yansıtabilmenin kendisi için çok zor olduğunu ifade etti.
Özal’ın yüz kısmını oluştururken ağız ve yanakta dişli parçalar kullandığını aktaran Keçeçi, şöyle konuştu:
“Bıyık ve saçları, tamamen atık malzemelerden oluşan, çivi yapımında kullanılan tellerden yapmaya çalıştım. Tahminimce bin-bin 500 saç var. Bunları bir doktorun hastasına saç nakli yapması gibi kaynak makinesi kullanarak tek tek işledim. En önemli parçalardan biri de gözlüğüydü. Saatlerce, günlerce üzerinde durdum. Göz, burun ve dişlerde kullandığım malzemeler dişlilerdeki yuvarlak bilyeler… Kar zinciri kullanarak kulağını yapmaya çalıştım”
Keçeçi, atık metalleri doğal hallerinde kullanarak eser ortaya koymanın diğer tekniklerle heykel yapmaya nazaran daha zor olduğunu dile getirdi.