Görme engellilerin bilişim sektöründe istihdamını kolaylaştırmak amacıyla Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü tarafından
"Hayata Bağlanıyorum" projesi hayata geçirildi. İzmir’de başlatılan proje kapsamında 15 görme engelliye, sesli ekran sistemli diz üstü bilgisayar dağıtımı yapıldı.
Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, engellilerin istihdamında işverenin isteksizliği kadar, işi becerebilecek eğitime sahip, nitelikli engellilerin bulunamayışının da sorun olduğunu vurguladı.
Hükümetin kamu ve özel sektör kuruluşları için yüzde 3 oranında özürlü çalıştırma zorunluluğu getirdiğini hatırlatan Köksal, iş yapabilme noktasında gerekli teknik beceriye sahip özürlü bulunmasında zorlanıldığını ifade etti. Köksal, Üniversite mezunu engelli bulmanın güçlüğünü belirterek, "Maalesef özürlülerin mesleki eğitimleri, o işe yeterliliği olmadığından istihdamda sıkıntı yaşanıyor. Bazı firmalar özürlü aradığı halde bulamıyor. Amacımız özürlüleri teknik olarak belli bir kaliteye getirmek, özel sektörün ihtiyacı olan nitelikli özürlüyü bulmak" diye konuştu.
-"BİLGİSAYARI İŞİTEREK KULLANACAKLAR"-
Köksal, bilişim sektörünün büyüyen bir sektör olarak geniş bir istihdam olanağına sahip olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Özürlülerin bu alana girmesini teşvik etmeye çalışıyoruz. En az ilköğretim mezunu, 50 yaşını aşmamış görme engelliler hedef kitlemiz. Onlara 1 yıllık internet bağlantısı bulunan bilgisayar dağıtımı yapıp, kullanım eğitimi vereceğiz. Bu bilgisayarların özelliği sesli ekran sistemleri. Bilgisayarı işiterek kullanacaklar. Ekranda üzerine geldiği belge ya da klasörün adını, klavyede bastığı harfin hangisi olduğunu bilgisayar sesli olarak belirtiyor. Kullanımı öğrendikten sonra çalışmak istediği alanla ilgili, web tasarım olabilir, grafik tasarım olabilir, eğitimi alabilecek hale gelecek. İstihdam potansiyeli olan tüm özürlülere bilgisayarlardan vereceğiz. İlk bilgisayarları İzmir’de vererek, projeyi başlattık. Amaç istihdamlarını sağlamak. "
-DİĞER ENGEL GRUPLARINA GENİŞLETİLECEK-
Projeyi çalışmak isteyen işitme ve ortopedik engelliler için geliştirmeyi düşündüklerini, onları da istihdam edilebilecek hale getirmeyi istediklerini aktaran Köksal, işitme engelliler için konuşmayı işaret diline çeviren bir bilgisayar programı için firmalarla görüştüklerini söyledi. Firmaların bilgi, becerisine göre projenin genişletileceğini kaydeden Köksal, "Eğitimi en zor olan kesim zihinsel engellilerden sonra işitme engelliler. Dolayısıyla onların da eğitim desteğine ihtiyacı var" dedi.
Engellilerin istihdamının önemi de değinen Köksal, kendi parasını kazanan bireyin özgüveninin geliştiğini, sosyal aktivitelere katılımlarının arttığını söyledi. Köksal, istihdam olmayınca başkalarının desteğiyle bunların yapılabildiğini, buna karşı olduklarını, amaçlarının sosyal yardım değil, kendi ayakları üzerinde durmaları için çalışmayı teşvik etmek olduğunu ifade etti.
AA