Genel sağlık sigortası hakkında bilmeniz gereken her şey

Toplum
Genel sağlık sigortası olarak bilinen bu sistem 1 Ocak 2012 tarihinden itibariyle başlamıştır. GSS olarak bilinen bu sistem herhangi bir şekilde sağlık güvencesi bulunmayan vatandaşların ve bu ki...
EMOJİLE

Genel sağlık sigortası olarak bilinen bu sistem 1 Ocak 2012 tarihinden itibariyle başlamıştır. GSS olarak bilinen bu sistem herhangi bir şekilde sağlık güvencesi bulunmayan vatandaşların ve bu kişilerin ailesinin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için düzenlenmiştir.

Kimler Genel Sağlık Sigortasından Yararlanabilir?

1-Kamu idarelerinde çalışmakta olanlar

2-Hizmet sözleşmesi ile birden fazla ya da bir işveren tarafından çalıştırılanlar

3-Kamu idarelerinde çalışmayı sürdürenlerin, hizmet sözleşmesi yapmış olanların veya mahalle ve köy muhtarları ile kendi adına bağımsız olarak çalışmakta olanların dışında sayılan ve sigortalı olmayan kimseler.

4-İsteğe bağlı sigortalılıktan yararlanan kişiler.

Yukarı da sayılmakta olan kişiler GSS olarak bilinen Genel sağlık sigortasından yararlanabilmektedirler.

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

Genel Sağlık Sigortasına Nasıl Başvuru Yapılır?

Sigortalı iken bu hakları sona eren kişiler, Genel sağlık sigortasından yararlanmayanlar ve bakmakla yükümlüğü olduğu kişiler sosyal güvenlik kurumu tarafından kendiliğinden tescil edileceklerdir. Yani bu kimselerin sigortalı olmadıklarının tespiti ya da GSS’den yararlanmadıklarının tespiti için bir başvuru da bulunmalarına gerek olmaksızın Sosyal güvenlik kurumu tarafından resmen incelenip tescil edilecektir. Bu tescil işleminden sonra gelir tespiti söz konusu olur.

Gelir tespiti istenmeyenler ve tescil yapıldıktan sonra tescilin tebliğ edilmesinden itibaren 1 ay içerisinde gelir tespiti yapılmasına onay vermeyen kimseler prim olarak asgari ücretin iki katı olacak şekilde ödeme yapacaklardır. Yaşlılık veya özür sebebiyle başvuru yapamayan kimseler vekil aracılığıyla başvurularını gerçekleştirebileceklerdir. Kişiler yaşadıkları yerlerde bulunan Sosyal dayanışma ve yardımlaşma derneklerine başvuru da bulunarak buralar da gelir tespiti yaptırabilirler.

Gelir Tespiti Nedir?

Gelir tespiti GSS kapsamında ödenecek olan primin belirlenmesi için genel sağlık sigortası sisteminden yararlanacak kişilerin yaptırmak zorunda olduğu bir testtir. Bu test sayesinde kişinin geliri varsa bunun ne kadar olduğu ya da gelirinin olup olmadığı belirlenmektedir. Testin yapılmasında göz önünde bulundurulan bazı unsurlar mevcuttur. Bu unsurlardan birisi hane halkının sayısıdır.

Bu kişilerin tamamı göz önünde bulundurulmaktadır. Eğer hayatınızı tek başınıza idame ettirmiyorsanız bireysel olarak gelir testi yaptıramazsınız. Aynı hane içerisinde yaşayan çocuklar, eşler, anne ve baba ve eğer öğrenim amacıyla şehir dışında yaşayan 25 yaşını tamamlamamış çocuklar varsa bu kişiler hane halkı olarak sayılmaktadır. Eğer olurda gelir testi yaptırmazsanız aslında ödemeniz gereken primden çok daha fazlasını ödeyebilirsiniz çünkü tespit yaptırmayanlar primlerini en yüksek tutardan ödemek zorundadırlar.

Ödenecek Primler Ne Kadardır?

2017 yılında 01.01.2017-31.12.2017 tarihleri arasında alınan asgari ücretler dikkate alınarak Genel sağlık sigortası primleri belirlenmiştir. Belirlenen bu tabloya göre;

1-Geliri 592 lira 50 kuruş ve altında olanların genel sağlık sigortası prim borçları devlet tarafından ödenecektir. Yani bu primler hazineden karşılanacaklardır.

2-Geliri 592 lira 50 kuruş ve 1.777 lira 50 kuruş arasında olanlar yani g-1 gelir seviyesine sahip olan kişiler 71.10 lira prim ödeyerek genel sağlık sigortasından yararlanabilirler.

3- Geliri 1.777 lira 50 kuruş ve 3.555 lira olanlar g-2 seviyesine sahiptirler ve bu kişilerin genel sağlık sigortasından yararlanmaları için 213 lira 30 kuruş prim ödemeleri gerekmektedir.

4- Geliri 3.555 lira ve üzerinde olan ve g-3 gelir seviyesinde olanlar ve g-3 seviyesinde sayılan kimseler 426 lira 60 kuruş ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerdir.

2017 yılında gelir tespiti yaptırmayan kimseler için yeni bir düzenleme yapılmıştır. Af niteliğinde olan bu düzenleme sonrasında sağlık hizmetlerinden yararlanmak için para ödeyenler ve cebinden prim ödemesi yapanlar için primlerin tutarının 53 liraya kadar düşeceği açıklanmıştır. Bu açıklamaya göre yukarıda belirttiğimiz prim miktarlarına göre en az olan 71 liralık primin de aşağısına düşen prim miktarları olacaktır. Bu düzenleme sonrası kişilerin 53 lira ödemesi belirlenmesiyle daha öncesi gerekli olan gelir tespitinin de ortadan kalması söz konusu olmaktadır.

İşsizlerin Gelirleri Nasıl Tespit Edilir?

İşsiz olarak nitelendirilen ve belli bir işte çalışmayan kimselerin düzenli gelirleri bulunmamaktadır. Bu kimseler işsizlikten dolayı belgelenebilir bir gelir elde etmemektedirler bu sebeple bu kişiler için yapılacak olan gelir tespitleri için bu ailelerin yaptıkları harcamalar göz önünde bulundurulacaktır. Bu şekilde gelir tespiti yapılırken kişilerin kiraları, faturaları vb. giderler dikkate alınarak yaklaşık bir gelir tespit edilmeye çalışılacak ve belirlenen bu gelir üzerinden genel sağlık sigortası için primler ödenecektir.

Yeni yapılan düzenleme sebebiyle bu kişilerin gelir tespiti olmaksızın belirlenen minimum tutar üzerinden prim ödeyerek genel sağlık sigortasından yararlanmaları söz konusu olabilecektir.

 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/