Facebook ile ilgili bilinmeyenler

Toplum
Facebook, Çin ve Kuzey Kore de dahil olmak üzere birkaç ülkede engelleniyor veya sınırlandırılıyor. Peki Facebook hakkında bunun gibi başka hangi bilgileri biliyorsunuz? Kişisel olarak her ne kadar pe...
EMOJİLE

Facebook, Çin ve Kuzey Kore de dahil olmak üzere birkaç ülkede engelleniyor veya sınırlandırılıyor. Peki Facebook hakkında bunun gibi başka hangi bilgileri biliyorsunuz? Kişisel olarak her ne kadar pek haz etmediğim bir şirket ve şirket sahibi olsa da maalesef dünyanın en büyük sosyal ağı ve sadece Facebook değil, Instagram, Whatsapp gibi pek çoğumuzun kullandığı, iş yaptığı bir sosyal mecra. 15 yıl nasıl geçti ve nasıl bu kadar büyük bir ağ haline geldi? Üstelik dünyanın reklam şeklini kökünden değiştirerek bambaşka bir boyuta geçmesini sağladı. İyi ya da kötüyü geçin, pek çok dev eski usul reklam ajansının yapılarını değiştirmesine, batmasına sebep oldu. Bunun yanında da yepyeni dijital ajansların ortaya çıkmasında en büyük rolü oynadı. Evet Facebook 15 yaşında. Şimdi bakalım bu 15 yıl nasıl geçmiş;

KULLANICILAR

Facebook, aralık ayı sonunda dünyanın dört bir yanında aktif kullanıcılara sahipti, bu da şirketin kilit ölçütü oldu. Toplamda Asya-Pasifik bölgesinde 947 milyon, Avrupa’da 381 milyon ve Kuzey Amerika’da 242 milyon kullanıcısı var.

 

Şirket ülke bazında herhangi bir bozulma teklif etmiyor, ancak özel analistler Hindistan’ın ABD, Endonezya ve Brezilya tarafından takip edilen en yüksek sayıya sahip olduğunu tahmin ediyor.

Facebook, Çin ve Kuzey Kore de dahil olmak üzere birkaç ülkede engelleniyor veya kısıtlanıyor.

Tahmini 2,7 milyar insan Facebook’un ‘ailesini’ kullanıyor. Bu rakam Instagram, WhatsApp, Messenger ve temel sosyal ağa dayanıyor.

FİNANS

2018 yılının tamamı için Facebook, 2012 yılında halka arzından bu yana istikrarlı bir büyüme eğilimini sürdürerek, 55 milyar dolarlık gelirde 22 milyar dolarlık kâr sağladı.

Çoğu durumda belirli kullanıcı gruplarını hedef alan reklamcılık, geçen yıl Facebook gelirlerinin yüzde 98’ini oluşturuyordu. Mobil reklamcılık bu dolarların çok büyük bir kısmını temsil ediyor. Facebook gelirlerinin yaklaşık yarısı Kuzey Amerika’dan geliyor.

Facebook’un ocak ayı sonundaki piyasa değeri 480 milyar dolar olmuştu. Bu da onu dünyanın en değerli şirketlerinden biri haline getirdi.

Araştırma şirketi eMarketer’e göre, Facebook’un küresel dijital reklam pazarındaki payı 2019’da harcanan 327.28 milyar doların yüzde 20,5’i olacak.

Şirket, dördüncü çeyrekte vergi için 1 milyar dolar ayırdı ve yüzde 14 efektif vergi oranı verdi.

İNSANLAR

Kurucu ortak Mark Zuckerberg (34), başkan ve icra kurulu başkanı olarak tartışmasız lider. Hisse senetlerinin yüzde 60’ını, azınlık hisse senedine sahip olmasına rağmen, iki sınıflı bir hisse senedi yapısı üzerinden kontrol ediyor.

ABD hazine sekreteri ofisinde de çalışan eski bir Google yöneticisi olan Sheryl Sandberg baş işletme görevlisi.

Menlo Park, California’da 31 Aralık tarihi itibariyle çalışan sayısı 35,587 idi. Bu, platformun kötüye kullanımı, yanlış bilgilendirme ve manipülasyona karşı izlenmesi için işe alım çılgınlığı nedeniyle yıllık bazda yüzde 42 artış gösterdi.

Zuckerberg’e yılda 1 dolar sembolik maaş ödeniyor. Ancak Facebook’taki hissesi onu 62 milyar dolar değeriyle dünyanın en zengin insanlarından biri yaptı.

ZUCKERBERG’İN KARANLIK YÜZÜ

Sosyal ağ, veri koruma ve gizlilik konusunda bir dizi skandalla karşı karşıya. Suistimal, nefret dolu konuşma ve manipülasyonla uğraşmakta zorlanıyor. Ancak bu onun tek sorunu değil.

Facebook artık (en azından ABD’de) en genç yaş grupları için tercih edilen sosyal ağ değil.

Geçen yıl yapılan Pew Araştırma Merkezi araştırmasına göre, 13 ila 17 yaşları arasındaki ABD’li gençlerin yüzde 51’i Facebook’u kullanıyor. Instagram için bu yüzde 72 ve Snapchat’te ise yüzde 69.

EMarketer tarafından yayınlanan bir raporda, Snapchat’in gençleri Facebook’tan uzak tuttuğunu, 18-24 yaş grubunun Facebook için bir düşüş olacağını tahmin ettiğini belirtti.

Facebook, daha genç kullanıcılarla daha fazla bağlantı kurmak için Instagram’ı kullanıyor. Aynı zamanda WhatsApp ve Messenger’daki hizmetlerini de artırıyor.

Zuckerberg’e göre, Facebook tarafından 2014 yılında satın alınan sanal gerçeklik gözlüğü üreticisi Oculus, ‘bir sonraki büyük bilgisayar platformunun’ bir parçası olabilir.

Facebook’un donanım çalışmaları 2018’de başlatılan Portal video arama cihazını da içeriyor.

 

 

 

Kaynak: Birgün


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107