Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen darbe girişimine karşı 15 farklı dilde imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya şu ana kadar 20’yi aşkın ülkeden bin 300’den fazla akademisyen ve araştırmacı destek verdi.
Yurtdışında yaşayan Türk akademisyen ve araştırmacılar tarafından FETÖ’nün darbe girişimini anlatmak ve darbelere karşı başlatılan imza kampanyası için www.academicsagainstcoup.com isimli internet sitesi açıldı.
Kampanyaya şu ana kadar aralarında Harvard, Oxford, Cambridge, SOAS Londra, Minnesota, Texas ve Edinburgh gibi dünya sıralamasında üst sıralarda bulunan üniversitelerden akademisyen ve araştırmacıların da aralarında olduğu bin 300’ü aşkın imzayla destek verildi.
İngilizce, Arapça, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Rusça ve Japonca’nın da aralarında bulunduğu 15 farklı dilde hazırlanan bildiride şu ifadelere yer verildi:
‘Dünya genelindeki akademisyenler olarak, Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki, ‘Gülenci’ olarak tanımlanan cunta tarafından 15 Temmuz 2016 günü gerçekleştirilen darbe girişimini şiddetle kınıyoruz. TBMM’ye, MİT’e, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne, Özel Harekat’a, çeşitli belediye binalarına ve diğer bir çok kuruma saldırılar düzenlenerek ve sivil halkın üzerine ateş açılarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin birlik ve güvenliğini tehdit eden bu askeri müdahalenin karşısında duruyoruz. Hayatları pahasına sokaklara dökülüp askeri müdahalenin karşısında duran Türkiye halkının yanındayız. Uluslararası akademik kurumları, sivil toplum kuruluşları ve medyayı Türkiye halkının siyasi iradesini tanımaya ve desteklemeye çağırıyoruz.’
İmza kampanyasını başlatanlardan ve İngiltere’de akademik çalışmalarına devam eden Ayşe Seyyide Kaptaner, kampanyayı akademik kurumların yaşanan vahşet karşısında hiçbir tepki göstermemesi üzerine başlattıklarını söyledi.
Yaşanan darbe girişiminin uluslararası kamuoyunda yeterince tepki almadığını anlatan Kaptaner, yaşanan olayların ise uluslararası medyada çarpıtıldığını kaydetti.
Kaptaner, ‘Bu kanlı darbe girişimine sessiz kalan üniversiteler içindeki kurumsal olarak takınılan yanlı tavra karşı çıkmak isteyen akademisyenler için bir imza kampanyası başlatarak, bir platform oluşturmak ve farkındalık yaratmak istedik.’ diye konuştu.
Kampanyayı başlatanlardan Nur Sevencan da şu ana kadar aralarında Çin, Almanya, Japonya, İngiltere, Kanada, Hindistan ve ABD’nin de bulunduğu 20’yi aşkın ülkeden akademisyen ve araştırmacıların destek verdiğini belirtti.
Toplumda temsil ettikleri değerler göz önüne alındığında akademisyenlerin ortak bir ses oluşturmalarının toplumların bilinçlenmesinde önemli katkı sağladığını aktaran Sevencan, uluslararası kamuoyunda halkın iradesini destekleyen, darbenin karşısında duran Türk halkının yaşadığı acılara duyarlı olan akademisyenlerin olduğunu belirtti.
Sevencan, kampanyaya destek için bir çok kişinin kendilerine ulaştığını belirterek, bildiriyi Prof. Dr. Talip Küçükcan, Prof. Dr. Ali Köse, Prof. Dr. Ali Aydın Selçuk, Yakoob Ahmed, Zeynep Coşkun, Hilal Köse ve Asad Liaqat ile birlikte hazırladıklarını sözlerine ekledi.