Artvin’in Yusufeli ilçesinde yapımı süren Yusufeli Barajı, ilçe merkezi ve 4 köyü sular altında bırakacak. İlçenin yeni yerleşim yeri olan Yansıtıcılar Mevkii’nde inşaat çalışmaları devam ediyor. Ancak yeni yerleşim yerinin inşaatı bitmeden ilçe merkezini yok edecek bir viyadük yapımına başlanacağı belirtiliyor. İlçe merkezinin 200 metre yakınında yapılacak olan viyadük nedeniyle 700 öğrencinin okuduğu okul prefabrik bir yapıya taşınacak ve 20’ye yakın esnaf etkilenecek.
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan konu ile ilgili BirGün’e konuştu. Bayraktutan, “Bir şehri canlı canlı toprağa gömüyorlar, bu kabul edilemez bir şey” dedi.
31 Mart yerel seçimlerinden sonra ilçe merkezinde viyadük çalışmasının başlayacağına ilişkin iddialar olduğu ve bu iddiaların gerçeğe dönüşmesi halinde ilçe merkezinin yok olacağını belirten CHP’li vekilin meclise verdiği araştırma önergesi reddedildi.
İlçe halkı, hem kamulaştırmalardan kaynaklı hem de ilçe merkezinin yeni yere taşınmasından kaynaklı sorunlarla karşı karşıya.
Yeni ilçede hak sahipliği alabilmek için 2014 yılından geriye dönük üç yıl ikamet şartı ve evlilik şartı aranıyor. Bu nedenle yaklaşık bin 188 kişiye ve 147 esnafa hak sahipliği çıkmadı.
100’E YAKIN KONUT ETKİLENECEK
Çalışmanın başlaması durumunda viyadüğün hemen altındaki 700 öğrencinin okuduğu Halitpaşa Ortaokulunun prefabrik bir yapıya taşınacak ve ilk planda 20’ye yakın esnafın etkileneceği belirtiliyor.
Bayraktutan, “Yeni yerleşim yerinin bitmesine en az 5 yıl var. Daha orası tamamlanmadan Halitpaşa Ortaokulunu ve yakınındaki işyerlerini ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Orası ilçenin kalbi, böylelikle ilçe merkezini tamamıyla ortadan kaldırmak istiyorlar” dedi.
100’e yakın konutun etkileneceğine dikkat çeken Bayraktutan, “Bu ne demektir, biliyor musunuz? Bir ilçeyi canlı canlı, toprağa gömmeyle alakalı bir projedir. Bu nedenle yeni yerleşim birimi bitmeden, yeni yerleşim yeri tamamlanmadan, biz oraya geçmeden viyadük çalışmasına ilişkin herhangi bir kazma vurulmamalıdır” dedi.
147 ESNAFA HAK SAHİPLİĞİ ÇIKMADI
Öte yandan yeni ilçede hak sahipliği nedeniyle yaşanan sıkıntılardan da bahseden Bayraktutan, “ belli bir süre burada ikamet edenlere ev vereceğiz diyorlar. 11 Eylül 2014 yılından geriye doğru üç yıl ikamet şartı aranmakta. 147 esnafa, 40 şirkete ne yazık ki hak sahipliği çıkmadı” aranan hak sahipliğinde evlilik şartının arandığını belirtti.
Kaynak: Birgün