“Başörtüsü sorunu olmasaydı şampiyon olurdum”

Toplum
Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık iki yıl önce aktif sporculuk yaşantısını bıraktığını ancak spordan kopamadığını söyledi. Aktif sporculuk yaşantısında en fazla sıkıntıyı başörtüsü n...
EMOJİLE

Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık iki yıl önce aktif sporculuk yaşantısını bıraktığını ancak spordan kopamadığını söyledi.

Aktif sporculuk yaşantısında en fazla sıkıntıyı başörtüsü nedeniyle yaşadığını belirten Çetiner, şöyle konuştu:

“Ciddi sıkıntılarla boğuştum. Organizasyonun büyüklüğü ve stresiyle ilgili hiçbir şey yaşamadım. Hep başörtüsü sorunu yaşadım. ‘Ne yapacağım?’, ‘Bu kıyafeti giyemem’, ‘Başımı açtıracaklar’ düşüncesiyle müsabakalara hazırlandım. O sıkıntılarla uğraşmaktan maç psikolojisine hiç gelemiyordum. Olimpiyatlar çok büyük bir organizasyon. Olimpiyat organizasyonunun büyüklüğünü ya da stresini yaşamadım. Bir sporcu için orada müsabakanın psikolojisi çok önemli. Burada önemli olan ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek ama başörtüsü sıkıntısı yüzünden başka bir şey düşünemedim. Uluslararası federasyonda sorun yoktu, sorun Türkiye’deydi. Müslüman ülkelerin sporcuları başörtüsüyle yarışabilirken biz yarışamıyorduk. Başörtüsü sorunu yaşamasaydım olimpiyat şampiyonu olurdum.” 

Çetiner, 2000 yılında Sidney Olimpiyatları’nda Türkiye’ye kadınlar 57 kiloda bronz madalya getirdiğini hatırlatarak, bir sonraki olimpiyatlarda meşale taşıma hakkı olmasına rağmen bunu gerçekleştiremediğini belirtti.

Buna çok üzüldüğüne dikkati çeken Çetiner, şunları kaydetti:

“Olimpiyat madalyalı olmama rağmen olimpiyat açılışını göremeyen bir sporcuyum. Sidney Olimpiyatları’nda bronz madalya aldığım için 2004 yılındaki olimpiyat oyunlarında ülkem adına meşale taşıma hakkım vardı. Olimpiyat meşalesini taşımayı çok istiyordum. Bununla ilgili bir taahhütname geldi. O sözleşmede, meşaleyi taşıyacak sporcunun başının açık olması, şort ve atlet giymesi gerektiği belirtiliyordu. Doğal olarak onları giyemeyeceğim için sözleşmeyi imzalayamadım ve o tarihlerde başka bir yerde olacağımı belirterek meşaleyi taşıyamayacağımı bildirdim. Çok üzülerek, ağlayarak bunu gerçekleştiremedim. Sözleşmeyi imzalayamadan mazeret bildirmek zorunda kaldım. Bunu hiçbir zaman unutmadım.”

Başbakan Erdoğan’a teşekkür

Hamide Bıkçın Çetiner, başörtüsü nedeniyle ciddi sıkıntı yaşayan bir sporcu olarak kamusal alanda başörtüsü yasağının kaldırılmasına çok sevindiğini söyledi.

“Eşini dövebiliyor musun?” sorusuna, “Eve iş götürmüyorum” yanıtı

Özellikle aktif sporculuk döneminde kendisine en fazla “Eşini dövebiliyor musun?” veya “Kaç erkeği dövebilirsin?” sorularının yöneltildiğini anlatan Çetiner, bunlara, “Eve iş götürmüyorum”, “Senin gibi 10 erkeği dövebilirim” gibi esprili yanıtlar verdiğini bildirdi.

AA