Bir zamanlar Türkiye’nin en kaliteli enginarlarının yetiştiği Bayrampaşa’da enginar yeniden hayat buluyor. Bayrampaşa Belediyesi önümüzdeki yıldan itibaren Enginar’a can verecek ‘Enginar Fesitvali’ni hayata geçiriyor. Eski Başkan Hüseyin Bürge’nin milletvekili olmasından sonra Bayrampaşa Belediye Başkanlığı görevine seçilen Başkan Atila Aydıner ile enginardan tekstile, modadan turizme yıldızı parlayan Bayrampaşa’yı konuştuk.
Bayrampaşa önümüzdeki yıllarda hangi özellikleriyle öne çıkacak? Bu konuda yapılan çalışmalar neler?
Bayrampaşa yıllar önce Sağmalcılar Köyü olarak biliniyordu. Ancak 1927 yılında Balkan ülkelerinden gelen göçle büyümeye başladı. 1960’lı yıllarda Karadeniz, Bulgaristan ve Yugoslavya’dan gelen göçmenlerle nüfus patlaması yaşayan Sağmalcılar yıllar sonra Bayrampaşa ismini aldı. Fatih Sultan Mehmet İstanbul kuşatması sırasında askeri yığınak ve karargah olarak Bayrampaşa’yı seçti. Yıllardır yaşanan cezaevi isyanlarıyla anılan Bayrampaşa, cezaevinin Silivri’ye taşınmasının ardından hızla yükselişe geçti. Yeşildirek’teki tekstilci esnafın Bayrampaşa’ya taşınmasının ardından ilçe tekstil ve buna paralel olarak modanın da merkezi haline geldi.
BÖLGE AVM’LERLE HAREKETLENDİ
Bayrampaşa’da tekstille alakalı hangi çalışmalar yürütülüyor. Üretilen tekstil ürünleri nerelere pazarlanıyor?
Bayrampaşalı tekstilciler burada hem üretim hem de ürettikleri ürünleri pazarlıyorlar. Bayrampaşa’ya her gün Arap ülkeleri başta olmak üzere, Rusya ve Avrupa ülkelerinden çok sayıda tüccar tekstil ürünü almak için geliyor. İlçede kurulan Bayrampaşa tekstilciler v e İşadamları Derneği yürüttüğü çalışmaların neticesi olarak 2011 yılında 700 milyon dolarlık ihracat yaptı. Tekstilcilerin hedefi 2012 yılında ihracat rakamını 1 milyon dolara çıkarmak. Bugün Bayrampaşa’da üretilen ürünler Osman bey, Nişantaşı piyasalarında sosyete tarafından kapışılıyor.
Daha önce otel sıkıntısı yaşadığınızı söylemiştiniz. Bu sıkıntı çözüldü mü?
Bayrampaşa’da yıllardır otel sıkıntısı yaşadık. İlçeye tekstil ürünü almak için gelen tüccarların kalabileceği bir mekan yoktu. Gün boyu Bayrampaşa’da dolaşan tüccarlar akşam olunca Taksim veya İstanbul’un başka bir yerindeki otele gidiyorlardı. İnşallah bu sorunu çözdük. Bayrampaşa’ya 3, 4 ve 5 yıldızlı olmak üzere Titanik, Corwn Plaza ve Holiday İn adında 3 yeni otel kazandırdık. Yine Bayrampaşa’nın merkezinde yer alan Jumbo kaşık çatal fabrikasının yerine 5 yıldızlı bir otel yapılacak. Proje İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden onay alır almaz ilk kazma vurulacak.
İlçede Bayrampaşalıların rahatça gezip hem stres atacağı hem de gönül rahatlığıyla ihtiyaçlarını karşılayacakları alışveriş merkezleri var mı? Bunlar hangileri?
Balkanların en büyük ikinci alışveriş merkezi olan İstanbul Form Bayrampaşa sınırları içinde bulunuyor. Yine ORA Alışveriş Merkezi İstanbulluların alışveriş için ziyaret ettikleri en önemli kanlardan biri. ORA Alışveriş Merkezi içinde 6 bin 500 kişilik bir arena bulunuyor. Artık İstanbul’a gelen sanayiciler toplantılarını Sütlüce’de değil, buradaki arenada düzenliyorlar. İlçeyi ziyaret eden turistler ORA’daki 5 yıldızlı otelde konaklama imkanı buluyorlar.
KENTSEL DÖNÜŞÜM CEZAEVİNDEN BAŞLAYACAK
Bayrampaşa’da kentsel dönüşüm çalışmaları nasıl yürüyor?
Bayrampaşa’da kentsel dönüşüm çalışmalarının merkezi eski Bayrampaşa Cezaevi’nin alanı olacak. Cezaevinin içinde kalan Bayrampaşa Devlet Hastanesi ihtiyaca cevap vermiyor. Öncelikle bu hastaneyi büyüteceğiz. Cezaevi içinde kentsel dönüşüm kapsamında 4 bin konut inşa edeceğiz. 30 bin metrekarelik bir bölüm yeşil alan olarak tahsis edilecek. Yine buraya bir okul ve bir ibadethane inşa edilecek.Çalışmala-rımızı yapabilmek için mülkiyet kanunu ve yapılacak anayasal değişikliklerin yapılmasını bekliyoruz.
3 bin 500 bina yenilendi
Kentsel dönüşüm kapsamında ilçedeki konut yenilemeleri ne durumda?
Depremi çok önemsiyorum. Gece yatağımda huzurlu yatamıyorum. Evde veya işyerimde avizenin sallandığını görsem ‘Deprem mi oluyor?’ diye içim ürperiyor. 1999 depreminde ilçede 14 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bayrampaşa da 21 bin 500 bina bulunuyor. 1999 yılından sonra 3 bin 500 binayı yeniledik. Ortalama 17 bin 500 civarında güçlendirme bekleyen binamız var. Bunların yüzde 25’i sıkıntı yaratacak durumda.
Bayrampaşa’nın simgesi haline gelen enginarla ilgili bir projeniz var mı?
Biliyorsunuz Bayrampaşa Osmanlı padişahları için yetiştirilen enginarlarla tanınıyor. Yani enginar bir nevi ilçenin simgesi konumunda. Biz de bundan yola çıkarak önümüzdeki yıl ilçede bir ‘Enginar Festivali tertip edeceğiz. Şehir Parkı’nda enginar bahçesi oluşturduk. Şu an dikili yüzlerce enginar bulunuyor.
SPORA DESTEK SÜRECEK
Dikkat ederseniz enginar sosyetenin tercih ettiği bir besin. Karaciğer yağlanmasını önlüyor, vücuda direnç veriyor.
Bayrampaşa sportif faaliyetlerin neresinde?
Bayrampaşa moda ve tekstilin olduğu kadar sporun da merkezi. Aralarında Arda Turan, Hekim Uysal, Hidayet Türkoğlu, Semih Erdem, Okan Buruk gibi ünlü sporcular Bayrampaşalı. Bizler de bu sporcularımızın isimlerini abideleş-tirmek için ilçedeki spor tesislerine onların isimlerini verdik. Spora olan desteğimiz önümüzdeki günlerde açacağımız spor okulu ile sürecek.
Kent bilinci artıyor
Bayrampaşa kentsel dönüşüm projeleriyle alışveriş, moda ve konaklamaya kadar her alanda kent bilincinin geliştiği bir yer olarak İstanbul’un öne çıkan ilçelerinden biri konumunda. Son yıllarda büyük şirketlerin yatırım yaptığı ilçe tam anlamıyla vizyon değiştiriyor.
Yenişafak