‘Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?’ ve ‘7 Kocalı Hürmüz’ gibi tarihi filmlerin yönetmeni Ezel Akay’, ilk üç bölümünü çöpe atmak zorunda kaldığı TRT’nin yeni dizisi ‘Bir Zamanlar Osmanlı-Kıyam’ ile tarihe ilgisini sürdürüyor.
Genel tasarımını yaptığı dizinin beğenilmeyen bölümleri için "Çirkin şeyler çekmedik. Büyük ihtimalle bizim yaptığımız onlara reytingleri yükseltecek gibi görünmedi…" diyen Akay, yönetmen olarak hafiften pilinin bittiğini söylüyor. Tarihin okulda değil, sinemada öğrenildiğini iddia eden Akay ile başta ‘Bir Zamanlar Osmanlı-Kıyam’ olmak üzere tarihi film ve dizileri konuştuk…
İlk üç bölümü çöpe atılan ‘Burası Osmanlı’ nasıl ‘Bir Zamanlar Osmanlı-Kıyam’ oldu?
Sonuçta çirkin şeyler çekmemiştik. Büyük ihtimalle bizim yaptığımız reytingleri yükseltecek gibi görünmedi. ‘Hikâyeyi daha ileriden başlatalım ilginç olur’ denildi. Çektiklerimizle uğraşmak yerine yenisini çekmeyi tercih ettik. Masraflı ve uzun süren bir iş oldu, inşallah değer…
Projeden kopmadığınız gibi genel tasarımını üstlenmişsiniz…
Benim yönetmen olarak hafiften pilim bitmişti. Ben genel tasarımında yer alıyorum. Projeyi Burhan Özkan ve Gürsel Korat ile birlikte geliştirdik. Bu bizim projemiz ve bir şekilde devam ediyoruz.
‘Hacivat-Karagöz Neden Öldürüldü?’ ve ‘7 Kocalı Hürmüz’de tarihi komedi unsuru olarak kullanmıştınız. Ancak ‘Bir Zamanlar Osmanlı-Kıyam’ ciddi bir proje.
Bizim çektiğimiz bölümlerin de komediyle bir ilgisi yoktu. Birer trajedi ve entrikayı anlatıyordu. Benim de yalnız komedi çekerim diye bir kaygım yok. Ama televizyon farklı. Kanallar, yapım şirketleri uzun süre oynanması için yazılmış senaryolar var. Biraz da seyircinin tepkilerine göre değişen bir format dizi senaryosu.
Konu Osmanlı tarihi olunca eleştiren de çok olur. Hazırlıklı mısınız?
Çatlasak da patlasak da tarihî filmler olacak, tarihî filmlerde tarihi hatalar olacak. Biz adam gibi yapılmış hataları, ciddiye alıp tartışacağız. Orada bir hata olabilir. Ama film hak ediyorsa, oturacağız o hataları tartışacağız. İşte tarih böyle öğreniliyor. Maalesef, tarih okulda değil bu yüzyılda tarih sinemada öğreniliyor. İnsanlar bir tarihî eseri okur gibi o eserden neler alıyorlarsa, neredeyse filmden de benzer şeyleri, daha fazla eğlenerek alıyorlar.
İzleyiciler bu tür filmlerde tarihin çarpıtıldığından şikâyetçi…
O yüzden hem çok dikkat etmek, hem da tarihi öğrenmenin tek kaynaktan olmayacağını unutmamak lazım. Sinema filmleri tarihin tartışılması için gerekli ortamı hazırlıyor. Bazı yanlışlar oluyor elbette. Bunların hepsi, ya bilerek ya da bilmeyerek yapılan şeyler. Cehalet kötü, cehaletten yapılan hataları affetmemek lazım. Ama bilinçi yapılan hatalar, değişiklikler tarihi çarpıtmalardan korkmamak lazım. Başka türlü yapılamaz çünkü. Aman şurasına dokunmasın dedikçe tatsız tuzsuz bir şey haline gelir.
‘Bir Zamanlar Osmanlı-Kıyam’da harem ve özel hayata gösterilen özen için ne söyleyeceksiniz?
Osmanlı’yı saraydan değil, sokaktan anlatıyoruz. Osmanlı’nın en az anlatılmış tarafı sokak. Daha normal insanlarla saraylı insanlar arasında geçişler köprüler kuruyoruz. Böyle bir şey çıktı ortaya.
İçinize sindi mi?
İki senedir uğraşıyoruz. Dönüp kendi yapımımıza karar vermemiz kolay değil. Elimizden gelen özeni gösterdik. Çok büyük masraf ettik. Bu kadar büyük bir masraf hiçbir dizide görülmedi henüz.
Dizi için çok büyük platolar kuruldu. Hazır mekânlarımız varken yeni projeler olacak mı?
Çok büyük plato kurduk. Birtakım imkânlar ortaya çıktı. O imkânları değerlendirecek yeni projeler yapmak gerekiyor. Ben birçok projeye göz attım. Onları değerlendireceğiz…
Zaman