Faruk Aksoy’un yapımcılığını üstlendiği, Türk sinema tarihinin en pahalı projesi ‘Fetih 1453′ filmi gösterime girmesine az bir zaman kala filmden dikkat çekici ayrıntılar ortaya çıktı.
İşte O Detaylar:
1. 2009 nisan ayında hazırlıklarına başlanan filmin, ilk etabı eylül ayında, 4000 metrekarelik kapalı alana sahip stüdyoda çekildi. Devasa alanda, Rum Sarayı, Taht Odası, Edirne Sarayı, iç odaları vb. dekorlar inşa edilerek, filmin bazı iç mekanlarının çekimi yapıldı. 40 kişilik tasarım ve animasyon ekibi Doğu Roma ve Edirne Sarayları’nı aslına uygun olarak 3 boyutlu hazırladı ve 200 adet özel Spacelight ışık sistemi kullanıldı. Çekimler dört haftada tamamlandı.
2. Mayıs 2010 tarihinde başlanan filmin 2. etabında, Ataköy’de Toki’ye ait tarihi baruthane alanı çekimin merkezi durumundaydı. 25 dönüm arazi üzerindeki tarihi dokular da kullanılarak 14600 M2 dekor inşa edildi. Top döküm atölyesi, pazar alanlar, Cenova Limanı , kiliseler gibi mekanların hazırlanması için yedi ay çalışıldı.
3. Top döküm atölyesi, alanında uzman kişilerin görüşleri doğrultusunda, gerçeğe uygun bir şekilde inşa edildi. Yaklaşık 2700 metrekare alan üzerine kurulan atölyede,14 ton eriyik kapasiteli üç devasa potanın yanı sıra, fırınlar, hurda odaları, soğutma kulesi ve körükler gibi tüm detaylar ince işçiliklerle hazırlandı. Atölye altı ayda tamamlandı.
4. Tarihin en büyük topu olan Şahi topu, birebir ölçülerinde imal edildi.
5. Rumeli Hisarı inşaatının çekimleri için 5000 M2 alanda Rumeli Hisarı’nın bir bölümü yapıldı.
6. Dönemin Cenova Limanı’nın canlandırılması için 2500 M2 gerçek zeminli mavi havuz inşa edildi.
7. Filmde , Era karakterinin büyüdüğü yer olarak göreceğimiz köy Kemerburgaz’da inşa edildi. Filmde flashback olarak ve sadece 20 saniye izleyiciye sunulacak köy için, 16 ahşap ev ve bir camii inşa edildi. Köy iki ayda hazırlandı.
8. Konstantinopolis ve Edirne Pazarı yerleri, yine uzmanların görüşleri alınarak hazırlandı. Pazarda satılacak sebze ve meyvesine kadar , dönem bilgileri göz önünde tutularak, hassasiyetle oluşturulan Pazar yerlerinin inşası bir ay sürdü.
9. Altı hafta süren 2. etap çekimleri Edirne 2. Bayezid Külliyesi’nde tamamlandı.
10. Üçüncü ve son etap ise, hazırlığı en uzun ve en zor olan etaptı. Tamamen savaş alanını yansıtacak bu etap, yoğun çalışmalarla 10 ayda tamamlanabildi.
11. Alibeyköy’deki baraj havzasının yanındaki 100.000 metrekare arazi üzerinde kurulan platoda; Sultan Mehmet’in otağı, savaş meydanı, asker çadırları, hastane çadırları, İstanbul’un surları, bataryalar, şahi top ve küçük toplar, topların bulunduğu mevkiler, asker istihkam ve yemek alanları, Medine şehir sokakları Vatikan Sarayı Kütüphanesi, İstanbul şehir sokakları ve İstanbul’un alınmasında önemli rol oynayan yeraltı savaş tünelleri, Konstantin ve Guistiniani’nin savaş karargahları inşa edildi. Ayrıca deniz savaşı ve karadan kaydırılacak gemiler için, gerçek ölçüsünde üç adet kadırga yapıldı.
12. 100′er metre uzunluğunda 15 ve 18 metre yüksekliğinde 8′er metre kalınlıkta iki aşamalı şehir surları inşa edildi.
13. Savaş alanı için 15 top bataryası beş Adet 20 mt boyunda gerçek ve işlevsel savaş kulesi, beş adet 15 metre boyunda büyük mancınık 10.000 nin üzerinde çeşitli savaş malzemesi ve aksesuarı imal edildi.
14. Filmde toplam 15.000 yardımcı oyuncu rol aldı.
15. Filmin son etabının çekimleri 11 haftada tamamlandı.
16. Filmin cast çalışması bir yıl gibi uzun bir süreç sonunda tamamlanabildi. Özellikle Sultan Mehmet, Halil Paşa, Era, Guistiniani , Konstantin ve Ulubatlı Hasan karakterlerini seçmek için yüzlerce oyuncu ile görüşüldü.
17. Oyuncuların büyük çoğunluğu at ve kılıç eğitiminden geçirildi.
18. Filmde 20 terzi görev yaptı ve toplam 44000 metre kumaş kullanarak kostümler ve aksesuar malzemeleri hazırladı.
19. Çekimlerde 40 manda, ve 250 at kullanıldı. Savaş sahnelerinde yere düşen atların yaralanmaması için toprak kazılarak sünger zeminler oluşturuldu. Çekimler sırasında sette sürekli doktor, ambulans ve veteriner hazır bulunduruldu.
20. Aksiyon sahnelerinde Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’dan getirtilen uzman dövüş kareogarları ve dövüşçü ekipleri görev aldı.
21. Çekim sırasında bir takım kazalar da yaşandı. Filmin yönetmeni Faruk Aksoy’un kolu kırıldı. İbrahim Çelikkol’un kılıç eğitimi sırasında topuğu çatladı. Cengiz Coşkun’un çekim esnasında kafası kırıldı. Ayrıca Recep Aktuğ attan düştü ve iki kaburga kemiğinde çatlak oluştu.