Doğal plato ‘Birgi’

Diziler
Aydınoğulları Beyliği’nin başkenti olduğu 1308 yılından bu yana mimari dokusunun bozulmamış olması sebebiyle ‘Türk mimarisinin vitrini’ olarak değerlendirilen Birgi, özellikle dönem ...
EMOJİLE

Aydınoğulları Beyliği’nin başkenti olduğu 1308 yılından bu yana mimari dokusunun bozulmamış olması sebebiyle ‘Türk mimarisinin vitrini’ olarak değerlendirilen Birgi, özellikle dönem filmleri ve dizileri için doğal plato haline geldi.

İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı mahalle, Tatar Ramazan, Unutursam Fısılda gibi yapımların ardından TRT’nin sevilen komedi dizisi Yeşil Deniz’e de ev sahipliği yapıyor.
Hikayesi 1990’lı yıllarda yeşil ve sıcak bir Ege kasabasında geçen ve dört kafadarın yaşadıklarının anlatıldığı dizi, ikinci sezonun yeni bölümlerinde de Birgi’nin evlerini, sokaklarını ve doğasını ekranlara yansıtmaya devam ediyor.

İlker Aksum, Burak Serdar Şanal, Öykü Çelik, Melis Babadağ, Mert Turak, Ali Barkın, Burak Alkaş, Nalan Yavuz, Zafer Kırşan gibi isimlerin rol aldığı dizinin uygulayıcı yapımcısı Rahmi Kukul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dizinin bir dönem dizisi olduğunu, dönem dizilerinde de mekanın tarihi atmosferi desteklemesinin çok önemli olduğuna işaret etti.

Yapımlarda bunun için ciddi kaynak ve emek harcandığını, hikayenin geçtiği yılların doğru anlatılamadığı bir dönem dizisinin izleyicide olumlu bir etki bırakamayacağını kaydeden Kukul, bu nedenle çekimler başlamadan önce mekanların seçilmesinin ve hikayeye göre hazırlanmasının çok önemli olduğunu aktardı.

Kukul, Birgi’yi ‘Unutursam Fısılda’ adlı sinema filmiyle keşfettiğini belirterek, ‘Filmin yapımcısı arkadaşım Birgi’nin fotoğraflarını yolladı, çok beğendik. Bizim ekibimiz buraya gelerek mekanların dizi için uygun olup olmadığını inceledi. Yeşil Deniz’de hikaye, 1990-1994 yılları arasında bir dönemde geçiyor. O yüzden Birgi’nin büyük avantajı var bizim için, doğallığı bozulmamış. Uzun yıllardan beri mekanların hepsi aynı. Kırkağaç ve Söke’ye de baktık ama Birgi’de karar kıldık’ diye konuştu.

Birgi’deki tüm evleri çekim mekanı olarak kullandıklarını ifade eden Kukul, ayrıca sokak ve tarlalarda çekilen sahnelerin de olduğunu söyledi.

‘Diziyi izleyen çekildiği yeri görmeye geliyor’

Dizinin 130 kişilik ekibinin çekimler boyunca Ödemiş ve Birgi’de kaldığına, yemeklerden araçlara kadar birçok ihtiyacın buradan karşılandığına dikkati çeken Kukul, bu ekonomik katkının yanı sıra tanıtım anlamında da bölgeye mahalleye çok şey kazandırdıklarını dile getirdi.

Kukul, diziyi izleyenlerin ekranda gördükleri Birgi’yi merak ettiklerini vurgulayarak, ‘Dizinin çekildiği yerleri merak edip geliyorlar. Gelip çalışmalarımızı izliyorlar. Yurt dışından bile gelen var. Ayrıca başka yapımcı arkadaşlar da ‘mekanınız çok güzel’ diye arıyor, Birgi hakkında onlara da bilgi veriyoruz’ diye konuştu.

‘Doğal plato’

Dizinin kadrosuna bu sezon katılan oyuncu İlker Aksum da Birgi’nin müthiş bir mekan olduğunu belirterek, ‘Doğal bir plato. İstanbul’da birçok mekanda plato kurmaya çalışırız ama burada gerek yok. Yeşil Deniz’in adını nereden aldığını da Birgi’ye gelince anladım. Her türlü ağaç var’ ifadelerini kullandı.

Dönem dizilerinde sanat yönetimine çok büyük işler düştüğünü kaydeden Aksum, ‘Burada eve giriyorsunuz, belki içinde bir iki şey değiştirirsiniz, o döneme dönmüş oluyorsunuz. Yeşil Deniz’in sevilme nedenlerden biri de budur, çok gerçek mekanlar, gerçek atmosfer’ dedi.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/