Tedavisi En Zor Hastalık

Hastalıklar
Tüm dünyada en ölümcül kanser türleri arasında dördüncü sırada yer alan pankreas kanseri; teşhisi, tedavisi zor olan ve mümkün olduğunca erken evrede yakalanması gereken bir hastalıktır. Uzun süreli v...
EMOJİLE

Tüm dünyada en ölümcül kanser türleri arasında dördüncü sırada yer alan pankreas kanseri; teşhisi, tedavisi zor olan ve mümkün olduğunca erken evrede yakalanması gereken bir hastalıktır. Uzun süreli ve aşırı sigara kullanımı pankreas kanseri riskini artıran en önemli faktörlerdendir. Memorial Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat, pankreas kanseri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Pankreasın görevi nedir?

Pankreas karın boşluğunda omurganın bel bölümünde yer alan bir salgı bezidir. Vücutta çok önemli olan iç ve dış salgı görevi vardır. Salgı hücreleri sayesinde insülin salgılar. İnsülin glukoz metabolizmasını düzenler. Dış salgı görevi asünüs keseciklerine aittir. Pankreas özsuyu içerisinde lipaz, amilaz ve tripsinojen vardır. Yetişkinlerde günde 800- 900 ml pankreas özsuyu salgılanır. Bu sindirimde temel bir sıvıdır.

SESSİZ ÖLDÜRÜCÜ

Pankreas kanseri nasıl anlaşılır?

Pankreas kanserleri ‘sessiz öldürücü’ olarak tanımlanır. Başlangıçta sinsice başlar ve bulgu vermez. Sessiz ilerleyişi hastalığın geç evrede tanı konulmasına sebep olur.

Tümörler geç bulgu vermektedir. Bunun için tanı konulduğunda genellikle hastalık ileri evrededir. Karın ağrısı, bulantı kusma, kilo kaybı, iştahsızlık, ağrısız sarılık, depresyon gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Pankreas kanseri kimi zaman diyabet tablosu ile karşımıza çıkabilir. Diğer taraftan uzun süreli diyabet, pankreas kanseri için risk faktörüdür.

Star