Ödem Sıkıntısı Çekenler Dikkat! Kurtulmanın 7 Yolu

Hastalıklar
Diyetisyen Betül Serttaş ödem ve bundan kurtulma yolları ile ilgili önemli bilgiler verdi. Ödem, hemen herkesin az ya da çok tanıştığı bir sorun. Sabah uyanır uyanmaz yüzünüzün şiştiğini, yüzüğünüzün ...
EMOJİLE

Diyetisyen Betül Serttaş ödem ve bundan kurtulma yolları ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Ödem, hemen herkesin az ya da çok tanıştığı bir sorun. Sabah uyanır uyanmaz yüzünüzün şiştiğini, yüzüğünüzün dar geldiğini ya da ayakkabılarınızı zor giydiğinizi fark ettiğinizde aklınıza ilk gelen neden, ödem oluyor.

İşte Ödeme Karşı Alınabilecek Basit ama Etkili Önlemler

Hareketinizi artırın

Lenf sistemi, vücuttaki fazla sıvıların atılmasında son derece önemli. Uzun süre hareketsiz kalınması lenf dolaşımını azaltarak ödeme neden oluyor. Düzenli spor yapılması ise ödemi azaltıyor.

İlaçlarınızı gözden geçirin

Bazı romatizma ilaçları ve tansiyon ilaçları ödeme neden olabiliyor. Tansiyon ilacına bağlı ödem oluştuysa doktorunuza danışarak ilacın değiştirilip değiştirilmeyeceğini öğrenebilirsiniz.

Adet dönemlerinize dikkat edin

Kadınlarda özellikle adet öncesi ve sırasında ödem artıyor.. Özellikle bu dönemde tuzlu ve karbonhidratlı gıdalardan uzak durulmasında fayda var.

Karbonhidratı azaltın

Fazla karbonhidrat aldığınızda, vücudunuz bunu sindirebilmek için fazla su tutuyor. Bu durum da ödeme neden olabiliyor. Bunu önlemek için karbonhidrat içeren ekmek, makarna, pilav gibi besinlerin tüketimini azaltın. Protein için daha az kırmızı et ve daha fazla yağsız et, soğuk su balığı, tofu (alerji yoksa soya) veya fasulye yiyin.

Bazı gıdalara ağırlık verin

Kuşkonmaz, maydanoz, pancar, üzüm, yeşil fasulye, yapraklı yeşillikler, ananas, kabak, soğan, pırasa ve sarımsak gibi doğal idrar söktürücü sebzeler yiyin.

Yoğurt ve kefiri tüketin

Yoğurt ve kefir vücuttan ödemi atan besinler arasında kabul ediliyor. Kalsiyumdan zengin olan bu gıdalar vücutta mineral dengesini sağlayarak ödem oluşumunu önleyebiliyor.

Su tüketimine dikkat !

Ödemin atılmasında normal su tüketimi önemli. Günlük en az 2.5 litre su içmelisiniz. Alkol gibi ödem artırabilecek içeceklerden uzak durmanızda yarar var.