Radyasyonlu Gıdalara Dikkat!

Hastalıklar
Japonya’da su, tarım ve deniz ürünlerindeki radyasyon miktarının yükselmesiyle ‘radyasyonlu gıda’ endişesi arttı. Fukuşima nükleer santralinin yakınlarındaki deniz suyunda yükse...
EMOJİLE

Japonya’da su, tarım ve deniz ürünlerindeki radyasyon miktarının yükselmesiyle ‘radyasyonlu gıda’ endişesi arttı. Fukuşima nükleer santralinin yakınlarındaki deniz suyunda yüksek oranda radyoaktif iyot ve sezyum tespit edildi. Tokyo’daki şebeke suyunda da radyasyona rastlandı. Japon yetkililer, şebeke suyundan alınan numunelerdeki iyot miktarının 210 bekerel olarak ölçüldüğünü, bebekler için kabul edilebilir yasal sınırınsa 100 bekerel olduğunu belirtti ve bebeklere şebeke suyununverilmemesini veya biberonlarını hazırlamak için bu suyun kullanılmamasını tavsiye etti.

Avrupa ve Amerika’yı da tedirgin eden radyasyon tehdidi, Japonya’dan ithal edilen gıda maddeleri nedeniyle Türkiye’ye de uzanıyor. Radyasyonun gıdalar üzerindeki etkilerini ntvmsnbc’ye değerlendiren uzmanlar, Japonya’dan gelecek her şeyin titizlikle incelenmesi gerektiği görüşünde hemfikir.

Eski Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Prof. Dr. Cengiz Yalçın, “Çernobil kazası bizi etkiledi çünkü o lokal değildi ve her yere yayıldı ama Japonya’daki olay lokaldir. Japonya’daki radyasyon sızıntısının Türkiye’ye gelip de buradaki fındığı, mısırı, çayı, ıspanağı veya sütü etkilemesi söz konusu değil ama o ülkeden gelen her şeyin kontrol edilmesi gerekir” dedi.

PROF. YALÇIN: OLAY BİRAZ DA ABARTILIYOR
Panik havasının abartıldığı görüşünde olan Prof. Yalçın, “Japonya’daki reaktör çevresinde yetişmekte olan bitkilerin ve gıdaların kullanılmasına sınırlama getirildi, bu çok doğal. Radyasyon Amerika kıyılarına gitti gibi panik havası var ama olay biraz da abartılıyor. Gerçi abartılmayacak gibi bir şey değil, çok önemli bir durumdur ama olayı gerçek boyutları içerisinde görmek lazım. Buradaki radyasyon sızıntısı da sınırlıdır. Çünkü büyük çaplı bir sızıntı olsaydı herkes radyasyondan ölürdü, tsunamiden öldüler ama radyasyondan ölen kimse henüz yok. Özellikle sezyum 137 atmosferi kirletebilir ama Türkiye’yi etkilemesi söz konusu değil. İlgili bakanlıklar oradan gelen gıdaların kontrolünü yaparsa hiçbir sorun olmaz” diye konuştu.

 "STROSYUM 90, 70 İLE 80 YIL KALIR"
Prof. Cengiz Yalçın radyasyon her şeye bulaşabildiğini söyleyerek, “Mesela Japonya’da ıspanak ve süt incelenmiş. Bunlar birer örnektir ama her gıdaya bulaşabilir. Bu gıdaların yenmesi ise çok zararlıdır. Besinde kalma süresi radyoaktif maddenin özelliğine bağlıdır. Mesela strosyum 90, 70 ile 80 yıl kalır, yani bulaşan radyasyon öyle hemen bitmez, zararlılık süresi çok uzundur” diye konuştu.

 DR. ÖZKAYA: BİZ DE TEDİRGİN OLMALIYIZ
Radyoaktif bozunma hızının, yarılanma süresine bağlı ve her izotop için ayrı olduğunu söyleyen Dr. Şennur Özkaya, alınacak tedbirlere değindi, Türkiye’de kurulması planlanan nükleer santrale gönderme yaparak, "Akkuyu’da nükleer enerji santrali kararında ısrar etmekten vazgeçilmeli dedi. 

“Bu süreler bazıları için günlerle, bazıları içinse aylar ve yıllarla ifade edilecek kadar uzundur. Yarılanma süresi; o süre içerisinde ilgili etkenin yarı miktarına indiği süredir. Bu nedenle radyasyonla bulaşmış bir gıdadaki kontaminasyon düzeyi zamanla azalır. Ancak, limitlerin üzerinde radyoaktif madde tespit edilen gıdanın; bu azalma, gıdanın raf ömrü içersinde kesin olarak tespit edilmediği, buna yönelik etkin bir kontrol sistemi olmadığı sürece kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

iyilikgüzellik