Kanser fobisinden kurtulmanın 6 yolu!

Hastalıklar
Sağlıksız beslenmeden çevresel faktörlere çeşitli nedenlerle ortaya çıkan kanser, günümüzde herkesin en çok korktuğu sağlık sorunlarının başında geliyor. Günümüzde görülme sıklığı giderek artan k...
EMOJİLE

Sağlıksız beslenmeden çevresel faktörlere çeşitli nedenlerle ortaya çıkan kanser, günümüzde herkesin en çok korktuğu sağlık sorunlarının başında geliyor. Günümüzde görülme sıklığı giderek artan kanser hastalığı, çocuktan yaşlıya her yaş grubunda ortaya çıkabiliyor. Hem hızla yaygınlaşması hem herkeste görülebilme ihtimali kişilerdeki kanser korkusunu da oldukça artırıyor. Kanser fobisi olan kişiler aşırı korku nedeniyle hayatı kendilerine ve yakınlarına zehir edebilirken, normalde yaptıkları aktivitelerden uzaklaşıp yavaş yavaş içe kapanabiliyor, zihnini sürekli bu konu ile meşgul edip başka şeylere konsantre olamayabiliyor. Günümüzde ruh sağlığı branşlarına bu korku ile başvuran veya diğer branşlardan yönlendirilen kişi sayısında artış olduğunu belirten Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül, bu duruma kanserin artmasının, medya yoluyla eskiye oranla daha fazla haberdar olunmasının ve bilgi kirliliğinin büyük etkisi olduğunu söylüyor. Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında yaptığı açıklamada, ‘karsinofobi’ olarak bilinen kanser fobisini önlemenin 6 yolunu anlattı.

1. Ne kadar korkuyorsunuz? 

Korku duygusu, kişinin tetikte kalmasını ve tedbir almasını sağlar. Kanser olmaktan herkes korkabilir. Ancak bu korkunun aşırı hale gelmesi ve kişinin sürekli bunu düşünmesi, bunun bir fobiye dönüştüğünü gösterir. Kendinize korkunuzun derecesini sorun. Gerçekten herkes kadar mı korkuyorsunuz, yoksa çok daha fazla mı? Eğer herkesten daha fazla ise bunun artık normal bir korku değil, bir rahatsızlık türü olan fobiye dönüştüğünü kabul etmeniz önem taşıyor. Çünkü bu farkındalık, korkunuzu törpülemenize yardımcı olabiliyor.

2. Abartı bilgilerle kendinizi doldurmayın

Günlük hayatımızın en büyük parçası haline gelen internet ortamında, doğru bilgi kadar, temelsiz, abartılı, yanlış bilgiler de fazlasıyla yer alıyor. Okuduğumuz kişisel deneyimleri genellemek, birilerine iyi geldiğini duyduğunuz şeyleri kendinizde denemek doğru değil! Bu genellemelerle sağlığınız daha çok zarar görebilir. Bilgileri doğru bir şekilde filtreleme şansımız olmadığı için, hem internet ortamında hem de basındaki haberlere çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü bilgi kirliliği, kanser fobisini ciddi ölçülerde artırabiliyor.

3. Esas sorun kanser korkusu mu?

Birtakım kaygı bozuklukları, depresyon ve diğer ruhsal rahatsızlıklar kanser fobisinin oluşmasında rol oynayabiliyor. Kimi zaman kişinin hayatında yolunda olmayan, başa çıkmakta zorlandığı durumlar oluyor. Zihnin kanser korkusuna odaklanmasının asıl nedeni de aslında bu zorluklar olabiliyor. Aşırı kanser korkusu hayatınızdaki esas sorunlarla yüzleşmenizi kamufle ediyor olabilir. Bu nedenle bedeniniz kadar ruhunuzu da önem verin. Kendi ruh durumunuzu ve hayatınızı gözden geçirin, ruhsal dünyanızda ne olup bittiğini anlayın.

4. Hobilerinizle barışın

Kanser fobisi zihinsel bir meşguliyet yarattığı için kişi özellikle boş kaldığı zamanlarda devamlı bunu düşünebiliyor. Bundan kaçınmak için mutlaka hayatınızı anlamlı hale getirecek hedefler belirleyin, sizi verimli ve üretken hissettirecek şeylerle ilgilenin. Hobilerinizle barışın, iş hayatınızın dışında kendinize sevdiğiniz şeylerle uğraşacağınız zaman dilimleri yaratın. Hayatınıza anlam katacak yeni değerler üretmek için düşünün.

5. Korkunuzla yüzleşin

Kanser olan kişiler, tedavi olarak bu sağlık sorunundan kurtulmak için çabalar, uğraşır, elinden geleni yapar. Sizde henüz böyle bir sağlık sorunu bile olmamışken hayattan vazgeçmeyin. Kanser korkunuzla yüzleşin. Korkuyu görmezden gelmek, onun derinleşmesine neden olur. Bu nedenle bu korkuyu ‘normal sınırlarında yaşayan insanlar gibi’ yeneceğinize inanın. Kendinize ve sevdiklerinize zaman ayırın, müzik dinlemekten, hayata olumlu bakan insanlarla konuşmaktan, doğayı izlemekten, yürüyüş yapmaktan ve hobilerinizden vazgeçmeyin. Hayata küsmeyin.

6. Fobilerinizi aşmak için yardım alın

Genellikle kişinin tek başına aşmakta zorlanacağı türden korkular olan fobiler, güçlü ve derindir. Kanser korkunuzun fobi boyutunda olduğunu düşünüyorsanız ya da yakınlarınızdan bu bildirimi duyuyorsanız bu konuda bir ruh sağlığı uzmanından destek almak son derece yararlı olacaktır.