Bahar Yorgunluğu Deyip Geçmeyin

Hastalıklar
Medical Park Özel Bursa Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ümit Koçak, ani iklim değişikliklerinin sebep olduğu bahar yorgunluğunun başka hastalıkların da habercisi olabileceğini söyledi. Koçak, bahar yorg...
EMOJİLE

Medical Park Özel Bursa Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ümit Koçak, ani iklim değişikliklerinin sebep olduğu bahar yorgunluğunun başka hastalıkların da habercisi olabileceğini söyledi.

Koçak, bahar yorgunluğunun kas ve eklem ağrıları, uyku bozuklukları, depresyona meyil, iştahsızlık, kadınlarda adet düzensizlikleri gibi belirtilerin kişileri ruhen ve bedenen etkilediğini belirterek, "Isı, nem, gün ışığı ve iyon dengesi değişiklikleri vücudumuzun hormonal sistemini etkiliyor. Özellikle böbrek üstü bezi yeni duruma uyabilmek için değişiklikler gösteriyor. B,u bağışıklık ve vücudun enerji üretim sistemlerini de etkiliyor. Fiziki ve ruhi zayıflığı olanlar, çok yoğun çalışan, hareketsiz yaşayan, beslenme bozukluğu olan, aşırı kilolu, sigara ve aşırı alkol tüketenler bu değişikliklerden daha çok etkileniyor" dedi.

Koçak, bahar yorgunluklarının tedavisinde önce başka bir hastalık olmadığından emin olunması gerektiğini vurgulayarak, "Tıbbi bir değerlendirme yapmadan bahar yorgunluğudur diye geçiştirmek bazı hastalıkların geç anlaşılmasına yol açabilir. Çünkü çok sayıda önemli hastalığın başlangıç belirtisi de yorgunluk hissi olabilmektedir" diye konuştu.

Koçak, bahar yorgunluğunu çabuk atlatabilmek için kişilere dengeli beslenmelerini tavsiye ederek şunları söyledi: "Bol sıvı alınmalı, yemek saatleri düzenli olmalı, karışık salata tercih edilmeli, aAşırıya kaçmadan fındık, badem, ceviz, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm tüketilmeli, süt ürünleri diyette mutlaka olmalı, ağır, yağlı yemeklerden, kızartmalardan ve sakatattan kaçınmak gerekir".

Koçak, düzenli uykunun vücudumuzun biyolojik saati ve hormonal dengesi için son derecede önemli olduğunu belirtti.

Sabah