Kariyer Planı Ertelemeye Gelmez

Kişisel Gelişim
Üniversitelerin mezun vermeye başladığı bu dönemde gençleri gelecek kaygısı ve iş bulamama endişesi sarmış durumda. Her gencin aklında, ‘Mezun olunca ne yapacağım?, Hangi bölümde iş arayacağım?,...
EMOJİLE

Üniversitelerin mezun vermeye başladığı bu dönemde gençleri gelecek kaygısı ve iş bulamama endişesi sarmış durumda.

Her gencin aklında, ‘Mezun olunca ne yapacağım?, Hangi bölümde iş arayacağım?, Kariyer planlarımı nasıl gerçekleştirebilirim?, Bütün firmalar deneyim arıyor, ben nasıl deneyim kazanacağım?’ gibi sorular var. İş arayanlarla eleman arayan firmaları buluşturan insan kaynakları şirketlerine, gelecekleri için kaygı taşıyan ve iş bulamama endişesi duyan gençler için önerilerini sorduk. İşte Elif Büşra Korkmaz‘ın haberi…

Kariyer.net Ge-nel Müdürü Yusuf Azoz, endişeyi yenmenin ve başarılı bir kariyerin tek çözümünün, fırsatlara açık olup kendini farklı alanlarda sürekli geliştirmek olduğunu belirtiyor. Ona göre farklı yetkinliğe sahip, çok işlevli çalışanların önemi giderek artıyor. Bunun yanı sıra bilgisayar teknolojilerine hakim olan kişileri, işverenler daha çok tercih ediyor.

Yenibiriş.com Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, yeni mezunlara çalışma hayatına ve iş aramaya başlamadan önce kendilerini iyice tanımalarını öneriyor. Bunun, huzurlu bir şekilde çalışmanın, kaliteli ve mutlu bir hayat sürmenin birinci şartını oluşturduğunu söylüyor. Yılmaz, "Yapılan işten duyulan tatmin, hayatın her alanına olumlu bir şekilde yansır. Bu nedenle gençler, beceri ve yetkinliklerini iyi bir şekilde analiz etmeli. Yetkinliklerini kullanabilecekleri ve geliştirebilecekleri iş alanlarına yönelmeliler." diyor.

Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütün ise gençlerin doğru bir gelecek planlamasıyla hedeflerine ulaşabilecekleri kanaatinde. İlk yapılması gerekenlerin, gençlerin kendilerini iyi tanımaları, hedeflerini doğru belirlemeleri ve belirledikleri hedefler doğrultusunda kendilerini sürekli geliştirmeleri olduğunu belirtiyor.

Gelecek kaygısı taşıyanlar için çözüm önerileri

Okan Tütüncü (Secretcv.com Genel Müdürü): Öğrenciler eğitim gördükleri sektörle ilgili bilgi edinmeli. Sektörde neler oluyor, nasıl iş imkânları sağlanıyor bilmeli ve gelişmeleri takip etmeliler. Zorunlu olsun ya da olmasın birinci sınıftan itibaren ya da en geç üçüncü sınıf itibarıyla staj yapsınlar. Kendi alanlarıyla ilgili olmasa bile part-time işlerde çalışsınlar. Bu süreç mezun olduklarında onlara farklı kapılar açacaktır. Nasıl iyi bir CV hazırlayacaklarını öğrensinler. Yeni mezun arayan bir şirket, kişinin tecrübesi olmadığını bilir. Stajlar, part-time işler, kulüp üyelikleri ve kulüplerde yapılan faaliyetler, alınan seminerler, hazırlanan ya da dahil olunan projeler vs. dikkate alınır.

Uygun iş için izlenecek yollar

Ömer Yücel (Bahçeşehir Üniversitesi CO-OP Direktörü): Öğrenciler çalışmak istedikleri işyerinin kültürünü ve yapısını öğrenciyken tanımaya başlamalılar. Almış oldukları teorik eğitimi stajlarla ya da klüp faaliyetleri ile pratiğe dönüştürmeliler. Böylelikle mezun olduklarında hangi mesleği yapıp yapmayacaklarını öğrenciyken karar vermiş olurlar. Bu durum onların gelecek kaygısını bir nebze azaltacaktır. Üniversitemizde biz bu kaygıyı azaltmak için öğrencilerin öğrenim gördükleri sırada iş tecrübelesi kazanmasını sağlayan CO-OP (Cooperative Education) eğitim modelini geliştirdik.

5 sene sonra kendimi nerede görüyorum?

Yusuf Azoz (Kariyer.net Genel Müdürü): Kariyer planlama, en basit anlatımla, kariyerinizde ulaşmak istediğiniz noktaya varmanızı kolaylaştıracak bir harita çıkarılmasıdır. Bu harita, belirli bir zaman dilimini kapsar ve o zaman sonunda kariyerinizin gelmesi gereken noktayı tanımlar. Kariyer planı "5 sene sonra kendimi nerede görüyorum?" sorusuna verdiğiniz yanıtla başlar ve bu yanıta ulaşmak için neler yapmanız gerektiğinin listelenmesiyle hayata geçer. Bu planı yaparken önce kendinizi tanımalı, önceliklerinizi, güçlü ve zayıf yönlerinizi iyi değerlendirmelisiniz. Sonra eğitim ve kişisel gelişim gibi gerekli adımları atarak, planınızı hayata geçirmeye başlayabilirsiniz.