Yunanistan’da Darbe Yapanı Devlet Tanımıyor

Olaylar
Yunanistan’da 21 Nisan 1967’de darbe yapan Albaylar Cuntası’nın 3 mimarından biri olan ve gece yarısı tankları Atina sokaklarına çıkaran Tuğgeneral Pattakos, darbecilerin hayatta ola...
EMOJİLE

Yunanistan’da 21 Nisan 1967’de darbe yapan Albaylar Cuntası’nın 3 mimarından biri olan ve gece yarısı tankları Atina sokaklarına çıkaran Tuğgeneral Pattakos, darbecilerin hayatta olan tek temsilcisi.

Atina’da ikamet eden Pattakos’un kızı İrini, ‘newsbeast.gr’ haber sitesine 100 yaşına basan babasının son durumuna ilişkin konuştu. 1975’te müebbet hapse mahkûm olan Pattakos, ‘tedavi edilemez sağlık sorunu’ sebebiyle 18 yıl hapis yattıktan sonra 1990’da şartlı tahliye oldu. Pattakos, Atina’da eşi Dimitra ile birlikte yaşıyor. 3 yıl öncesine kadar askerî programına devam ettiğini anlatan kızı İrini, "Sabah erkenden uyanıyordu. Uzun süre yürüyüş yapıyordu. Gündemi takip ediyor, çok zengin kütüphanesinden kitap okuyordu. Ancak babam çok değişti." diyor. İrini, şöyle konuşuyor: "İyi duyamıyor. Çok fazla uyuyor. Evden çıkamadığı için eve devamlı doktor getiriyorum."

Devletin, babasını ‘yaşayan bir ölü’ olarak kabul ettiği için emekli aylığı ve sağlık hizmeti vermemesinden yakınan İrini, "İki yıl önce kalp pili takılması gerekti. 1974’ten beri tedavi harcamalarını ben karşılıyorum. Devlet onu ‘ölü’ olarak kabul ediyor. Tedavi hizmeti ve emekli maaşından yoksun yaşıyor. Annem sadece dul aylığı alıyor. O da yarısını. İyi ki çok fazla hasta olmuyor. Onu tanıyan bazı doktorlar para almıyor." diye konuşuyor. Babasının 11 kitap yazdığını anlatan kızı o dönemde yaşananlara ilişkin herhangi bir görüş belirtmekten ise kaçınıyor.
 
100 YAŞINDA POLİS VE MAHKEME YOLLARINDA

12 Eylül’e ilişkin soruşturma kapsamında yaşı bahane edilerek savcının, ayağına gittiği Kenan Evren’in aksine Yunanistan, 100 yaşındaki Pattakos’u, her 15 günde bir polis karakoluna, her 5 ayda bir ise temyiz mahkemesine giderek yoklamaya tabi tutuyor. Kızı, bu konudan yakınıyor: "Bugün bile 15 günde bir polis karakoluna, 5 ayda bir ise temyiz mahkemesine gitmek zorunda bırakılıyor." Pattakos, Yorgos Papadopulos ve Nikolaos Makarezos ile 1967’de yönetime el koyan Albaylar Cuntası’nın 3 liderinden biri. İçişleri bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1975 yılında cezaevine gönderildi. Darbecileri 1 ayda yargılayan 5 üyeli mahkeme, hükümete karşı askerî müdahalede bulunmak ve vatana ihanet suçlarından Pattakos ve diğer cuntacılara verdiği idam cezasını daha sonra ömür boyu hapse çevirdi. Darbecilerin bir kısmı hapiste hayatlarını kaybetti. Bir bölümü ise ‘Yunan halkından özür’ diledikleri ve ‘tedavi edilemez sağlık sorunu’ sebebiyle şartlı tahliye edildi. Pattakos da sağlık gerekçesiyle 1990’da tahliye edildi. Pattakos, röportajlarında, 1990’dan 2009 yılına kadar 7 yıllık cunta dönemindeki sorumluluğu sebebiyle çok az hakarete maruz kaldığını iddia ediyordu: "3 defa tepkiye maruz kaldım. Pattakos olduğumu fark ettikleri zaman, Yunanistan’ı mahvettiğim gerekçesiyle küfür ettiler."
 

Zaman