Üniversiteli, trafikte frene basmıyor

Olaylar
Hacettepe Üniversitesi profesörlerinin, 9 üniversitede 5 bin öğrenci ile yaptığı trafik kültürü araştırması, gençlerin trafikte freni tanımadığını ortaya koydu. Erkek öğrencilerin yüzde 70’i, kı...
EMOJİLE

Hacettepe Üniversitesi profesörlerinin, 9 üniversitede 5 bin öğrenci ile yaptığı trafik kültürü araştırması, gençlerin trafikte freni tanımadığını ortaya koydu. Erkek öğrencilerin yüzde 70’i, kızların ise yüzde 42’si ‘ara sıra veya her zaman’ hız sınırını aştıklarını söyledi. Emniyet kemeri takma oranı da erkeklerde yüzde 18, kızlarda yüzde 48 olarak gerçekleşti.

Türkiye’de dokuz üniversitede, 5 bin 221 öğrenci arasında yapılan araştırma, gençlerin trafikte yaptığı en büyük kural ihlalinin ‘aşırı hız’ ve ’emniyet kemeri takmama’ olduğunu ortaya koydu. Erkek öğrencilerin yüzde 70’i, kızların ise yüzde 42’sinin ‘ara sıra ya da her zaman’ hız sınırını aştıkları belirlendi. Öğrenciler arasında emniyet kemeri kullanma oranı da düşük seviyelerde kaldı. Sürücüyken erkeklerin yüzde 18’i ‘her zaman’ emniyet kemeri takarken, kızlarda bu yüzde 48 oldu. Emniyet kemerini ‘hiç kullanmama’ ise erkeklerde yüzde 16, kızlarda yüzde 5 olarak gerçekleşti.

Hacettepe Üniversitesi ve Uluslararası Çocuk Merkezi profesörlerinden Hilal Özcebe, Bahar Güçiz Doğan, Münevver Bertan ve Dr. Dilek Haznedaroğlu tarafından 2011 yılında tamamlanan trafik kültürü araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı. Araştırma kapsamında İzmir Dokuz Eylül, Fırat, Harran, Karadeniz Teknik, Kırıkkale, Kocaeli, Mersin, Osmangazi ve Yüzüncü Yıl üniversitelerinde birinci ve dördüncü sınıf öğrencisi 5 bin 221 öğrenci ile yüz yüze görüşüldü. Araştırmada ‘aşırı hız’ ve ’emniyet kemeri kullanmama’ en fazla karşılaşılan ihlal olarak belirlendi. 1. sınıfta okuyan 3 bin 278 öğrenci arasından erkeklerin yüzde 70’i, kızların yüzde 42’si hız sınırını aştıklarını belirtti. 4. sınıf erkek öğrencilerinde bu oran yüzde 72, kızlarda ise yüzde 41 oldu. Emniyet kemeri kullanma oranı da düşük çıktı. Sürücünün emniyet kemerini ‘hiç kullanmama’ oranı erkeklerde yüzde 16, kızlarda yüzde 5 olarak belirlendi. Otomobilde yolcu olarak seyahat ederken ‘çoğunlukla’ kemer kullanma yüzde 35 oldu. Kızlarda bu oran yüzde 37’ye çıkarken erkeklerde yüzde 27’ye düştü. Hiç kemer kullanmayanların oranı ise erkeklerde yüzde 26, kızlarda 19 olarak saptandı. Bu yüzdelerin her 10 erkek ve kızdan yaklaşık dokuzunun otomobilde güvenlik önlemi olmadan seyahat etme riskini göze aldığını gösterdiği ifade edildi. Son bir ayda alkollü iken otomobil kullanma oranı yüzde 3,1 iken, erkeklerde yüzde 4,1 ve kızlarda yüzde 0,5 olarak ölçüldü.

Araştırmada dördüncü sınıf öğrencileri arasında da kızların erkeklere göre daha fazla güvenli sürücülük davranışlarına sahip olduğu görüldü. Araştırmaya göre öğrenciler arasında sürücü belgesine sahip olma özellikle erkekler arasında yıllar içinde artıyor ancak hem birinci hem de dördüncü sınıflarda sürücü belgesi olmadan otomobil kullanma davranışı yaygınlık gösteriyor. Gençler arasında alkollü araç kullanma da dikkat çekici riskler arasında sıralanıyor.

Aileler, kurallara uymayı etkiliyor

Emniyet kemeri kullanma ile ilişkili sosyal değişkenler incelendiğinde, anne ve babanın öğrenim durumunun etkili olduğu görüldü. Anne veya babası lise ya da üniversite mezunu olan, anneleri herhangi bir zamanda gelir getiren bir işte çalışmış olan öğrencilerin, daha fazla emniyet kemeri kullandıkları belirlendi. Aynı sonucun, 14 yaşına kadar il merkezinde oturan ve ekonomik durumunu yüksek olarak algılayan gençlerde de görüldüğü ifade edildi.

Zaman