Taş Atan Çocuk Sayısı Azaldı!

Olaylar
Adana Valiliği tarafından geçen yıl izinsiz gösterilerin yoğunlukta olduğu, göç alan mahallelerde risk altındaki çocukları hedef alan ”Sevgiye Uzanan Eller Projesi” ile 4 bin 500 çocuğa ul...
EMOJİLE

Adana Valiliği tarafından geçen yıl izinsiz gösterilerin yoğunlukta olduğu, göç alan mahallelerde risk altındaki çocukları hedef alan ”Sevgiye Uzanan Eller Projesi” ile 4 bin 500 çocuğa ulaşılırken, izinsiz gösterilere katılan çocuk sayısında yüzde 82 azalma olduğu belirtildi.

 

Kent genelinde terör örgütleri tarafından organize edilen izinsiz gösterilerde çocukların ön saflarda kullanıldığını belirleyen Adana Valiliği, geçen yıl sosyal bir projeyi hayata geçirerek, bu çocuklara ”sevgi elini” uzattı.

 

Toplumla İlişkiler Bürosu tarafından özellikle yoğun göç alan gecekondu bölgelerindeki, ortaöğretim çağında bulunan çocuk ve gençleri değişik dallarda sportif faaliyetlere yönelterek, istismar edilmelerini önlemek, bedensel ve ruhsal yönden daha sağlıklı bir hale gelmelerini sağlamak amacıyla, 13 Mart 2010 tarihinde bin 200 öğrencinin katılımıyla Sevgiye Uzanan Eller Projesi başlatıldı.

 

Vali Yardımcısı Halis Arslan’ın başkanlığı yaptığı proje ekibi, SHÇEK uzmanı, psikolojik harekat eğitimli polislerin yanı sıra imam, muhtar, öğretmen gibi kanaat önderlerinden oluşturuldu. Çocuklarını projede yer alması için ikna turlarına çıkan Arslan, her aileyle tek tek görüşerek, projenin öneminden bahsetti. Kamu görevlilerine karşı zihinlerde oluşan ön yargıyı kırmak için uzun çabalar harcayan ekip, ilk etapta bin 200 çocuğa ulaşarak, sokak eylemlerine karışmalarını engellemeyi başardı.

 

Projenin ilk etabında, atletizm, tekvando, kickboks, masa tenisi, hentbol, voleybol, basketbol faaliyetleri gerçekleştirilerek, çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimine katkı sağlandı. Spor faaliyetlerinin yanı sıra piknik, carting, yüzme, sinema, tiyatro, izci kampı, ata binme, müzik, resim, şiir, uçurtma yapımı, ebru sanatı, takı tasarım çalışması, çiçek yetiştirme, akvaryumda balık yetiştirme, deniz kampı, THK model uçak ve paraşüt eğitimi, Seyhan Baraj Gölüne tekne turları, çevre il ve ilçe gezileri gerçekleştirildi.

 

Başkent Hastanesi ve Acıbadem Hastanesince sağlık taraması yaptırılan öğrencilerden ileri derece de hastalığı olduğu tespit edilen 50’si tedavi edildi.

 

Projenin ikinci etabı olan 21 Haziran tarihinde başlayan yaz etkinliklerinde ise çocukların okulların tatil olduğu dönemde, yeniden sokak eylemlerine, çeşitli kötü alışkanlıklara karışmalarının engellenmesi sağlandı. Yaz etkinliğine katılan öğrencilere Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan biner adet şapka, tişört, spor çantası ve 550 havlu, Eczacılar Odası tarafından 850 adet diş fırçası ve 850 adet diş macunu, Yüreğir Kaymakamlığı ve Seyhan Kaymakamlığı tarafından 760 adet spor ayakkabı dağıtıldı.

 

”Önce Çocuklar… Bir Adım Daha” sloganıyla başlayan ve 23 Nisan tarihine kadar sürecek 3. döneminde ise çocuklara sportif etkinliklerin yanı sıra klasik müzik, Türk Sanat Müziği, tiyatro ve halk oyunları eğitimi veriliyor.

 

”ÇOCUKLARA SEVGİMİZİ GÖSTERMEK İSTEDİK”

Vali İlhan Atış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde de olduğu gibi Adana’da da çocukların şiddete dayalı ortamlarda kullanıldığını tespit edince, böyle bir projeyi gerçekleştirerek, ülkede bir ilke imza attıklarını savundu.

 

Atış, şunları kaydetti:

 

”Çocuklarımızın molotofkokteyli, taş atmak, hasta komşusunu almaya gelen ambulansı taşlamak, bir gün önce anne-babasının veya kendisinin gittiği sağlık ocağını taşlamak gibi olayları bir ara Türkiye’de çok artmıştı. Biz o zaman, ‘çocuklarımız şiddet ortamlarında bulunmasınlar’ dedik. Çocuklarımıza onları sevdiğimizi göstermek istedik. Onlara olumsuz ayrıcalık yapmadığımızı ispat etmek için bir proje yapalım diye düşündük. Sevgiye Uzanan Eller Projesi böyle ortaya çıktı.”

 

Adana’da olayların sıklıkla gerçekleştiği Şakirpaşa bölgesinde atıl haldeki spor salonunu düzenleyerek burayı projenin merkezi yaptıklarını anlatan Atış, projenin içinde Emniyet, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor ile Sosyal Hizmetler müdürlüklerinin yer aldığını vurguladı.

 

”EYLEME KATILAN ÇOCUKLAR, ASLINDA SEVGİ DOLU”

Atış, projenin ilk aşamasından itibaren büyük bir gelişme kaydettiklerini, devlete karşı ön yargısı olan aileler ile polise taş atan çocukların artık tam tersi bir yaklaşım sergilemeye başladığını söyledi.

 

Sportif ve kültürel etkilerle çocukların farklı yüzünü ortaya çıkardıklarını anlatan Atış, ”Bir de gördük ki o eylemlere katılan çocuklar aslında sevgiyle dolu. Onların anaları, babaları da eylemlerden şikayetçi. Kanaat önderleriyle hep beraber çocuklarımızı spora ve müziğe yönlendirerek, içlerindeki sevginin ortaya çıkmasını sağladık. İzinsiz gösterilerde kız çocuklarının katılımında yüzde 90, genel çocuk katılımında ise yüzde 82 oranında azalma oldu. Anne-babalar uyandı artık, eylemlere katılan çocuklarını elinden tutup evlerine götürüyorlar” dedi.

 

HEDEF 10 BİN ÇOCUK

Atış, ”Türkiye’nin en iyi projesi” diye nitelendirdiği ”Sevgiye Uzanan Eller Projesi” ile yaklaşık 1 yılda 4 bin 500 çocuğa ulaştıklarını, bu yıl sonunda ise 10 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

 

Projenin ilk döneminde Vali Yardımcısı Halis Arslan ve kanaat önderlerinin ailelerle tek tek görüşerek çocukların etkinliklere katılması için ikna çabaları yürüttüğünü anımsatan Atış, bugün gelinen noktada çocuklarının projede yer almasını isteyen annelerin Valiliğin kapısını çalmaya başladığını söyledi.

 

Atış, birçok annenin projenin ardından kendilerine teşekkür etmek için yanlarına kadar geldiğini belirterek, ”Neredeyse her gün birileri gelip ya beni ya vali yardımcısı Halis Arslan beyi bularak teşekkür ediyor. Hatta Halis beyin yanına gelen bir anne, ‘Kızımı sizler kurtardınız, yoksa örgütte ziyan olup gidecekti’ diyerek sevinç gözyaşı döktü” dedi.

 

”MAHALLEDEN ÇIKMAMIŞ ÇOCUKLAR VAR”

Atış, projeye katılan çocukların birçoğunun kendi mahallesinden dışarı çıkmadığını belirterek, şöyle devam etti:

 

”Şimdiye kadar Adana’da oturup da Seyhan Baraj Gölünü görmemiş, sinemaya, tiyatroya gitmemiş, spor müsabakalarını izlememiş çocukların varlığını tespit ettik. Mahallesinden çıkmamış çocukların olduğunu gördük. Bu çocukların mahalleden çıkararak Adanalılık ruhunu taşımaları gerektiğine karar verdik. Çocuklarımıza ‘Adanalıyız’ dedirtmeyi, Adanalı olmakla gurur duymalarını sağlamayı başardık.”

 

Atış, annelerin eğitimiyle ilgili de çalışma başlattıklarını belirterek, ”Yanlış anlaşılmasın, annelere çocuklara nasıl bakılır, onlara nasıl sevgi gösterilir anlatmaya çalışıyoruz” dedi.

 

”HALKIN ISTIRABINI ANLAYARAK ÇÖZÜM GETİRDİK”

Vali Atış, bir dönem ”kamu görevlileri girmekte zorlanıyor” diye tabir edilen mahallelere artık herkesin rahatlıkla girip halkla bütünleşebildiğini söyledi.

 

Projedeki başarıyı da diyalogla gerçekleştirdiklerini anlatan Atış, şöyle konuştu:

 

”Adana’nın her yerinde vatandaşın cenazelerinde, düğünlerinde olmaya çalıştım. Ramazan ayında, sahurda vali olarak değil, bir vatandaş olarak dolaşıp, onların şikayetlerini öğrendim. Biz bu şikayetleri süratle çözmeye başladık. Halkla, halkın ıstırabını anlayarak çözüm getirdik. Halka ‘bizle sizin aranızda fark yok’ dedik. Sıkıntılarını hep beraber paylaşmaya başladık. Üzüntüleri paylaşınca üzüntüleri azaldı, sevinçleri paylaşınca sevinçleri arttı. Çocukları çocuklarımız gibi gördük, kadınları ablalarımız, teyzelerimiz, kardeşlerimiz gibi gördük. Böylece de bu projede başarılı olduk. Artık eller sevgiye uzanıyor.”

 

 

AA