Sürecin durması Öcalan’ı İmralı’ya gömmektir

Olaylar
Engin Dinç’in röportajı  PKK liderlerinden Cemil Bayık’ın ‘çekilme süreci durdu’ şeklindeki açıklaması çözüm süreci tıkandı mı sorularını akıllara getirdi. Ancak bugün BDP Eşbaşkanı Selahat...
EMOJİLE

Engin Dinç’in röportajı 

PKK liderlerinden Cemil Bayık’ın ‘çekilme süreci durdu’ şeklindeki açıklaması çözüm süreci tıkandı mı sorularını akıllara getirdi. Ancak bugün BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Cemil Bayık’ı tekzip eden bir açıklama yaptı. Cemil Bayık’ın neden böyle bir açıklama yaptığını ve hangi açıklamanın gerçeğe daha yakın olduğunu eski AK Parti Milletvekili Abdurrahman Kurt’la konuştuk. 

Cemil Bayık ‘çekilme süreci durdu’ diye bir açıklama yaptı. Bugün ise BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş “yanlış anlaşılma var, böyle bir şey yok” gibi bir açıklama yaptı. Acaba hangisi doğru?

Demirtaş’ın söyledikleri daha doğrudur. Cemil Bayık çekilmeyi başlatan kişi değil ki, durduran kişi olsun.  Ama orada çekilmede bir niyetsizlik olduğu ortaya çıkıyor. Çok yanlış bir şey. Bu aynı zamanda Öcalan’ı bir 5 yıl daha sessiz sedasız gömmek olur. Çünkü daha önce onun başlattığı süreç ona rağmen Silvan saldırılarıyla akamete uğratılmıştı. Bu ikincisi olur bu sefer devlet, Öcalan’ın bu işi çözeceğine olan güvenini kaybederse, Öcalan’ı tamamen İmralı’ya gömerler gider yani.

Peki Cemil Bayık neden böyle bir açıklama yaptı? 

Başından beri bu süreç onların dışında gelişti. Cezaevlerindeki eylemlilik döneminde, onların hazır olmadığı bir süreçte, Öcalan’dan gelen tavır üzerine barış sürecine girildi. O bölgede kaotik ortamdan farklı alternatifler çıkar mı beklentileri de hesaba katılıyordu. Ama görünen o ki hala çekilmeye ve silahsızlanmaya hevesli olmayan bir Kandil ile karşı karşıya kalma durumu sözkonusu. Bu konuda hükümete yönelik eleştiriler elbette dile getirebilir. Buna hakları vardır. Ancak bunun üzerinden şiddeti ve çatışmayı yeniden gündeme getirmenin şuan Türkiye’de karşılığı yok. Bu bir yanıyla Öcalan’ı gömmek olur, bir yanıyla bölge halkının beklentilerini boşa çıkarmak olur. Dolayısıyla bunu yapan kaybeder. O açıdan baktığımızda bu aşamada Demirtaş’ın söyleminin daha gerçekçi olduğunu kabul etmek gerekir. Sayın Demirtaş’ında ifade ettiği gibi, süreci başlatan Öcalan’dır, bitirende ancak o olabilir. 

Peki bu direnen kesimler PKK içinde güçlü mü? Hangi eğilim daha ağır basıyor? 

Kendi içlerinde çözmeleri gereken bir problem. Bunu zaman içinde göreceğiz. Yani Öcalan’ın çekilmeyi bu kadar net başlatacağı beklenmiyordu ama bunu gördük. Daha henüz erken, seyretmek lazım.

Suriye’deki süreçle ilgili olarak, İran, Suriye veya başka bir ülkeyle girilen pazarlıklar Cemil Bayık’ın böyle bir açıklama yapmasına neden olmuş olabilir mi? 

Muhtemeldir. Ama yanlış ata oynamak olur bu. Çünkü Türklerle Kürtlerin kalıcı, köklü ittifakları ancak kendi aralarında olabilir. Konjönktürel olarak İran ve Suriye’yle ittifaklar geçicidir ve uzun süreli kalıcı düşmanlıklar bırakır. Bunlar kalıcı dostluklara sebebiyet vermez. Bizim birliğimiz ve beraberliğimiz Kürtler arasındaki refah, birlik vs. bütün bunlar birinci derecede Türklerle olan ilişkilerimizle ilintilidir. Dolayısıyla burayı sağlam tutmak lazım. Bu haklarından vazgeçsinler demek değildir asla. Evrensel değerler açısından, insanlık değerleri açısından bütün haklar neyse sonuna kadar alınması gerekiyor.  Ama bunun cevabı bu saatten sonra Türkiye’de silahlı hareket değildir. 

Hükümet de PKK’nın sınır dışına çekilme sürecinin çok yavaş ilerlediğinden şikayet etti. Siz hükümetin bu süreçteki tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Hükümet başından beri PKK’nın çekilmediğini defalarca dile getirdi. Hükümet kendi açısından yapacağını yaptı. Adımlar konusunda yavaş olduğu iddia ediliyor ama bu adımlar sadece hükümetle ilgili konular değil. Sadece anayasa meselesi değil, bütün partilerin meselesi. Herkes meselenin nerede tıkandığını görüyor. Ancak hükümetin belki anadilde eğitime ilişkin dili, üslubu problemlidir.  Bunu tartışmak gerekir, buna katılırım. Ama onun dışında süreçle ilgili olarak gerçekten güzel şeyler yapmıştır. Örneğin çözüm sürecinde tek bir insanın burnunun kanamasında da hükümetin karar büyük payı vardır. 

on5yirmi5.com