Süre bitti, 3,6 milyon kişi hala HGS almadı

Olaylar
Otoyol ve köprü geçişlerinde kullanılan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS), yerini 1 Şubat’tan itibaren Hızlı Geçiş Sistemi’ne (HGS) bırakacak. Ancak ocak itibarıyla geçilmesi beklenen HGS için sü...
EMOJİLE

Otoyol ve köprü geçişlerinde kullanılan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS), yerini 1 Şubat’tan itibaren Hızlı Geçiş Sistemi’ne (HGS) bırakacak.

Ancak ocak itibarıyla geçilmesi beklenen HGS için süre 1 ay uzatılmasına rağmen halen 3 milyon 600 bin sürücü HGS etiketi almış değil. Uzatılan sürenin dolmasına 10 gün kaldı; bugüne kadar 5 milyon aktif KGS kullanıcısından yalnızca 1 milyon 400 bini HGS abonesi oldu. Yetkililer sürenin tekrar uzatılmasının gündemde olmadığını belirterek vatandaşları HGS geçiş için işlerini son dakikaya bırakmamaları konusunda uyarıyor.

KGS’ye göre daha ucuz olduğu ve hızlı geçişi sağladığı için 17 Eylül’de HGS uygulamasına başlanmıştı. 1 Ocak’tan itibaren de tüm KGS gişelerinin kaldırılıp tamamen HGS’ye geçileceği aylar öncesinden duyurulmasına rağmen aralık sonuna kadar 5 milyon aktif KGS kullanıcısından yalnızca 1 milyonu HGS’ye geçmişti. Bunun üzerine yetkililer vatandaşı mağdur etmemek için süreyi 1 Şubat’a kadar uzatmıştı. Böylece 1 Ocak itibarıyla köprü ve otoyollardaki gişelerden yalnızca birer tanesi KGS geçişi için ayrılarak diğerleri HGS gişesine dönüştürülmüştü. Ancak süre 1 ay ertelenmesine rağmen yine de HGS’ye geçişte beklenen katılım sayısına ulaşılamadı. Sürenin dolmasına son 10 gün kalmışken toplam HGS’li sayısı 1 milyon 400 bine ulaştı. HGS’si olmayan yaklaşık 3 milyon 600 bin KGS abonesi bulunuyor. 1 Şubat’tan itibaren HGS etiketi kullanmadan otoyol ve köprülerden geçiş yapan sürücüler kaçak geçiş yapmış olacak. Bu durumla karşı karşıya kalan sürücüler, normal ücretin 11 katı ceza ödeyecek.

Köprü ve otoyolların fazla olması nedeniyle HGS’nin en fazla kullanılacağı il olmasına rağmen İstanbul’da bile HGS’li sayısı oldukça az. İstanbul’da trafiğe kayıtlı 3 milyondan fazla araç bulunuyor. Ancak bunlardan yalnızca 1 milyona yakını HGS abonesi. Vatandaşların genellikle işlerini son dakikaya bırakmak gibi bir alışkanlığı olduğu için HGS aboneliklerini de son dakikaya bıraktıkları yorumunu yapan yetkililer, HGS’nin KGS’de olduğu gibi turnikeden geçiş yapan bir başka araçtan alınıp kullanılabilecek bir kart olmadığını hatırlatıyor. Yetkililer bilinenin aksine her aracın kendi HGS kartının bulunması zorunluluğuna dikkat çekiyor.

Yükleme 7 gün sonra da yapılabiliyor

KGS kartı olanlar, 5 liraya HGS etiketi alarak bakiyelerini etikete taşıyabiliyor. Yapışkan türü HGS etiketi 5 TL, kart türü HGS etiketi ise 15 TL olarak satılıyor. Bu etiketler PTT şubelerinden alınabileceği gibi PTT’ye ait ATM cihazlarından, PTT posta çeki hesabından, PTT’de Bonus kredi kartından ödeme yapılması halinde hesap sahibinin adresine gönderiliyor. Ayrıca İş Bankası, Albaraka Türk, Garanti Bankası ve TEB’den alınabiliyor. PTT ve bankaların yanı sıra otoyollara kurulan PTT gişelerinden de alınabiliyor ancak etikete yükleme yapmayı unutmamak gerekiyor. Söz konusu kartta yeterli bakiye bulunmadığı durumda yapılacak geçişlerde yedi gün içerisinde ödeme cezasız bir şekilde yapılabilecek. Bir hafta içinde hesaba yükleme yapılmaması durumunda ise eski geçiş ücreti 11 kat cezalı olarak ödenecek.

1,4 MİLYON KİŞİ HGS ALMADI

KGS’li sayısı:     5 milyon

HGS’li sayısı:     1,4 milyon

OGS’li sayısı:     2 milyon 320 bin

HGS’ye geçmeyen KGS’li sayısı:     3,6 milyon

Zaman