“Suçlu kimse ortaya çıkacak”

Olaylar
TBMM Genel Kurulu’nda faciayla ilgili Meclis araştırması açılmasını içeren önergeler görüşülüyor. Meclis’te konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten önemli açıklamal...
EMOJİLE

TBMM Genel Kurulu’nda faciayla ilgili Meclis araştırması açılmasını içeren önergeler görüşülüyor. Meclis’te konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten önemli açıklamalar geldi. Bakan Çelik, “Olayla ilgili suçlu kimse şüpheniz olmasın ortaya çıkacak. Denetimleri yapanlar için de, denetimi denetleyenleri de ortaya çıkartacağız” açıklamasını yaptı.

Çelik’in konuşmasından bazı notlar:

* İş sağlığı güvenliği konusunda farkındalık önem ifade ediyor. Sürekli bu konuyu gündemde tutma zorunluluğunu hissediyoruz. Bu konu parlamentoya geldiğinde 7-8 defa haber olmuş ancak bir olay olduğu zaman haberler patlıyor. Magazin haberlerine gösterilen ilgi, iş sağlığı ile ilgili haberlere gösterilmiyor.

* Tatbikat yapılmalı. İş sahipleri işçilere eğitim verdirmeli. “Bareti verdim” demekle olmuyor. Onu kullanıp kullanmadığını denetlemeli işveren.

* Biz 2010’da madenlerde yeni teftiş programını hayata geçirdik.

* Maden iş sağlığı güvenliği ile ilgili sözleşmeler 12 Avrupa ülkesi toplam 28 ülke tarafından onaylanmış. Birileri onayladı da Türkiye takip ediyor durumu yok.

* Nedir yani, biz müfettişlere ne gibi yetkiler vermişiz. Ocakta ikinci çıkış yolu yoksa burası durdurulur. Mekanik havalandırma yoksa, yedek enerji kaynağı yoksa, patlamaya karşı korunaklı değilse, sensör yoksa, yedek havalandırma yoksa kapatılır diyor.

* 160 ocağımız var. 2011’de 53 maden işyeri kapatılmış. 2013’te 54, 2014’te 7 maden işyeri kapatılmış. 1308 teftiş yapıldı para cezası içeren.

* 8 kez şikayet oldu, teftiş yapmışız ve eksiklikler giderilmiş.

* Tablo vahim. Cezalardan bahsediyoruz. Teftişi yapan maden mühendisleri. Teftiş anlık bir hadise. Geliyor, teknik görüntülemelere, olmazsa olmazlar değerlendirilip raporlanıyor. Eksik var mı yok mu bakılıyor. Eksikler belirleniyor. Ocak canlı bir organizma, bir saat sonra, bir ay sonra ne olacağını bilemiyorsunuz. Yasa iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğunu getiriyor. Madende 24 saat gelişen olayları bildirecek iş güvenliği uzmanları, rapor defterleri var. Tüm bu rapor defterlerine de savcılık el koydu. Kimin eksikliği var görülecek.

* Madenlerde programlı teftiş, ana konularda programlı teftişler yapılıyor. Siz şikayet ettiğinizde teftiş hemen yapılıyor. Yapısal sorunları var. 160 yıllık Zonguldak’ta maden ocaklarımız var. Yeraltında bir çarşı var. Madenlerin jeolojik yapısında sorunlar var. Biz 3 kıtanın arasındayız. Bunun getirdiği sıkıntılar da var. 80 milyon ton kömür çıkarıyoruz. 106 milyon ton kömüre ihtiyacımız var. Santralleri besliyoruz kömürlerle. Bir taraftan da tabii ki güvenlik konusu var.

* Olayla ilgili suçlu kimse şüpheniz olmasın ortaya çıkacak. Denetimleri yapanlar için de, denetimi denetleyenleri de ortaya çıkartacağız. Yanlışlık varsa o yanlışın ortaya çıkarılması konusunda çalışmamız gerekiyor