Paralel yapı kriptolu telefonları nasıl dinledi?

Olaylar
Dört yıl boyunca TÜBİTAK’ta derin bir oluşuma giden paralel yapı, Türkiye’nin en mahrem kurumlarından birinin kılcal damarlarına bile sızmayı başardı. Hem TÜBİTAK hem de kurumdaki en gizli...
EMOJİLE

Dört yıl boyunca TÜBİTAK’ta derin bir oluşuma giden paralel yapı, Türkiye’nin en mahrem kurumlarından birinin kılcal damarlarına bile sızmayı başardı. Hem TÜBİTAK hem de kurumdaki en gizli birimlerden olan BİLGEM’i ele geçiren paraleller bu sayede üst düzey devlet yetkililerinin kullandığı kriptolu telefon görüşmelerine ulaştı. Takvim’den Mevlüt Yüksel’in haberine göre, bu görüşmeler Boğaz’daki bir yalı, ABD, İngiltere ve İsrail’e bile servis edildi. Bu hıyanet sarmalının şifrelerine ulaşıldı. Başbakan ve cumhurbaşkanı dahil 82 yetkilide bulunan MİLCEP isimli kriptolu telefondan yapılan konuşmaların şifresi tek kullanımlık. Görüşme sonrası iki tarafta da kullanılan kripto anahtarı siliniyor. Görüşmeyi kilitleyen anahtar, en az 12 rakam ve harften oluşuyor. Şifreler telefonu kullanan kişiler tarafından keyfi olarak değiştirilemiyor. 

KOZMİK ŞİFRE KİMLERİN ELİNDE 

12 haneli şifreyi bilgisayarına giren bir yetkili o telefondaki tüm konuşmaları dinleyebiliyor. Ancak iddialara göre paralel yapı telefonları tek tek dinlemek yerine TÜBİTAK tarafından tüm kriptolu telefonların bağlı bulunduğu ağa erişti. Kurumda kritik birimlere sızan paralel ekip bu sayede kripto ağının güvenlik şifresine ulaştı. Paralel mühendisler kozmik ağın şifresini gizli kurye ile abilerine ulaştırdı. Abiler ise Türkiye’nin en mahrem görüşmelerini kırmak için xy+1aB+23cd şifresini kullandı ve bilgileri yabancı istihbarat örgütlerine servis etti.

FATİH PROJESİ

TÜBİTAK’a bağlı Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nin (BİLGEM), “yüksek gizlilik” dereceli Kripto Yazılım Birimi’nde görev yapan 40 kişilik personelin 32’si adı cemaatle anılan Fatih Üniversitesi mezunu çıktı. Bu isimlerin paralel yapının deşifre edilmesinin ardından TÜBİTAK Başkan Yardımcılığı ve BİLGEM Başkanlığı görevinden alının Hasan Palaz tarafından 2012 yılından itibaren işe alındığı da belgelerle kanıtlandı. Ulusal güvenlikle ilgili özel birimde görev yapan personelin Fatih Üniversitesi mezunları arasından seçilmesi ve bu kişiler arasında elektronik ve bilgisayar bölümü dışındaki alakasız bölümlerden mezun isimlerin de yer alması kurum içindeki paralel şüpheleri artırdı.