Otomobilden Önce Uçağımızı Yaptık

Olaylar
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin araba yapmadan önce uçak ürettiğini söyledi. Daha Osmanlı döneminde Türk pilotlarının Filistin ve Şam’da şehit düştüklerini hatırlatan Gül, 70 yıl ö...
EMOJİLE

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin araba yapmadan önce uçak ürettiğini söyledi. Daha Osmanlı döneminde Türk pilotlarının Filistin ve Şam’da şehit düştüklerini hatırlatan Gül, 70 yıl önce THK’nın tesislerinde uçak yapıldığını ve başka ülkelere satıldığını belirtti. Ancak 1950 sonrasında bu sürecin durduğunu vurgulayarak bunun üzüntü verici olduğunu kaydetti.

Türk Hava Kurumu Üniversitesi (THKÜ) Kampüsü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı törenle açıldı. Açılış konuşmalarından önce motorlu yamaç paraşütü, radyo kontrollü model uçak ve yangın söndürme uçaklarıyla gösteri yapıldı. Daha sonra paraşütle Türk bayrağı inişi gerçekleştirildi. Bayrak, Gül’e takdim edildi. Gösterinin ardından konuşma yapan Gül, Türkiye’de hava ve uzayla ilgili ilk ihtisas üniversitesinin kurulmasının önemini "Bugün gerçekten de heyecan duymaya değer bir gün." sözleriyle vurguladı. Türk Hava Kurumu yetkilileriyle daha önce Çankaya Köşkü’nde yaptığı görüşmede, Türk havacılık tarihinin hüzünlü bir yanı olduğunu belirttiğini anlatan Gül, uçağın icadından hemen sonra Türklerin uçak kullanmaya ve yapmaya başladığını dile getirdi.

Dünyada çok az ülkenin hava kuvvetlerinin 100. yaşında olduğunu, Türk Hava Kuvvetleri’nin geçen yıl 100. yılını kutladığını kaydeden Cumhurbaşkanı, şöyle konuştu: "Osmanlı topraklarının birçok yerinde, 1910’lu yıllarda, Şam’da, Mısır’da, Filistin’de tayyarecilerimizin şehit olduğunu biliyoruz, oralarda tayyareci subaylarımızın şehitlikleri var. Yani bu kadar eski. Onun için Türk Hava Kurumu beni ziyaret ettiğinde onlara, ‘Biz Türkler arabadan önce uçak yaptık.’ demiştim. 1925’te Tayyare Makinisti Mektebi, 1926’da Tayyare ve Motor Türk Anonim şirketi kurulmuş. 70 yıl önce de burada, Türk Hava Kurumu’nun Etimesgut’taki tesislerinde yine tayyare yapmış, onları dışarı satmış, yapıp dışarı sattığımız bazı uçakları o zaman satın almış bir ülkeyiz. Onun için ben, ‘Türk havacılık tarihi biraz hüzünlüdür’ derim. İstanbul’daki Yeşilköy Havalimanı’nın yerinde, o zamanki havaalanını Nuri Demirağ kurmuştu, uçak imal etmişti ve bunlar içeride ve dışarıda satılmıştı. Tabii ki o dönemin nesli uçaklardan bahsediyoruz. Uçak sanayii kurulduğunda hemen sanayiyi yakalayan, sektörün içine giren bir ülkeyiz."

Havacılık alanındaki çalışmalara 1950’den sonra ara verildiğini ifade eden Abdullah Gül, THK’nın 1925’te Atatürk’ün "İstikbal göklerdedir" vizyonuyla kurulduğunu kaydetti. Uçak üretimi konusunda kaybedilen zamanın hüzün verici olduğunu ifade ederek, "70 sene önce Türk Hava Kurumu, şimdi kullanılan tesislerde uçak üretti, sattı sonra ara verildi. Geç de olsa şimdi bu misyona tekrar Türk Hava Kurumu’nun sahip olması ve bunu sahiplenerek yoluna yeniden başlaması gerçekten heyecan verici." diye konuştu. Gül, şöyle devam etti: "Hepimiz artık büyük bir güvenle bekleyebiliriz ki Türkiye’de havacılık, uzay alanında çok büyük bir atılım olacaktır. Buradan bilim adamları, mühendisler, dünyanın en iyi üniversiteleriyle, en iyi işletmeleriyle işbirliği yapabilecek insanlar yetişecektir. Bilgi birikimi gelecek, bilgiler karşılıklı transfer edilecek ve bu alanda bilgi üretilecektir."

Konuşmasının ardından yerleşke açılışını temsilî kurdeleyi keserek gerçekleştiren Gül, kendisine hediye edilen Türkkuşu pilot montunu giyerek hangar alanındaki eğitim uçaklarını inceledi. Uçaklar hakkında bilgi alan Gül, kendi adını taşıyan yangın söndürme uçağına binerek pilot koltuğuna oturdu. Cumhurbaşkanı Gül, yangın söndürme uçağı için "TIR gibi, tanker gibi" benzetmesini yaptı. Gül, daha sonra golf arabasıyla başka bir hangara geçerek incelemelerde bulundu. Cumhurbaşkanı’na incelemeleri sırasında Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, THK Başkanı Osman Yıldırım ile THKÜ Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban eşlik etti.

Zaman