Orduevleri Sivilleşme Yolunda

Olaylar
Genelkurmay Başkanlığı orduevlerini sivilleştirme kararı aldı. Asker, orduevlerinde garson, aşçı, servis elemanı gibi çalışmayacak, sadece dış koruma ve güvenlik görevlerinde yer alacak. Bedelli asker...
EMOJİLE

Genelkurmay Başkanlığı orduevlerini sivilleştirme kararı aldı. Asker, orduevlerinde garson, aşçı, servis elemanı gibi çalışmayacak, sadece dış koruma ve güvenlik görevlerinde yer alacak.

Bedelli askerliğin çıkıp çıkmayacağı, zorunlu askerlik süresinin ne kadar olacağı tartışmaları içinde ki iddialardan biri de ordunun kimi askerleri berber, kuaför, müzisyen, garson, çaycı ve benzeri işler için kullandığı, bu sebepten de askerliğin kısalmasını istemediği yönündeydi.

231 bin askerin benzeri işlerde çalıştırıldığı iddiaları üzerine Genelkurmay Başkanlığı bir karar alarak, orduevlerinin sivilleştirilmesi için kolları sıvadı.

Bu çerçevede orduevlerindeki tüm askerlerin asli güvenlik görevlerine çekilmesi planlanıyor. Orduevlerinde, aşçı, garson, kuaför, müzisyen, berber gibi görevlerde çalışan askerler, buralardan çekilecek. Yerlerine sivil memur ve işçi alınacak. Askerler sadece dış koruma bölgelerinde, güvenlik görevlerinde yer alacak.

Habertürk gazetesinin haberine göre Genelkurmay Başkanlığı’nın görevlendirdiği uzman ekip, İstanbul’daki orduevlerinde çalışmalarına başladı. Orduevlerinin sivilleşmesi için ne kadar sivil personele ihtiyaç olduğu tespit edilecek.

İlk sivilleşme Harbiye Orduevi’nde yaşanacak. 2011 yılı Haziran ayı sonuna doğru Harbiye Orduevi’nde sivilleşme tamamlanacak. Daha sonra bu sivilleşme İstanbul’daki orduevlerinden başlanarak tüm Türkiye’deki orduevleri ile sosyal tesislerde yapılacak.

TESEV’in Almanak Türkiye 2006-2008 Güvenlik Sektörü Ve Demokratik Gözetim Raporuna göre, Türkiye’de 43 orduevi, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı 41 bin 701 lojman ve 327 sosyal tesis, Jandarma’ya ait 15 bin 209 lojman ve 75 sosyal tesis, Sahil Güvenlik’e bağlı 310 lojmanda, subay ve ailelerinin çeşitli hizmetlerinde “zorunlu askerler” kullanılıyor. Aynı zamanda Bodrum, Antalya gibi turistik bölgelerde TSK’ya ait sosyal tesisler mevcut.

Bazı medya kuruluşları geçtiğimiz günlerde emekli askerlere dayanarak verdikleri haberlerde Türkiye’de binlerce askerin posta, kuaför, berber, görevli gibi isimler adı altında sadece ordudaki subaylara ve ailelerine hizmet verdiğini duyurmuştu.