Okyanuslar Artık Daha Asitli!

Olaylar
Yeni bir araştırmaya göre, insan eliyle üretilen karbon emisyonları, Dünya okyanuslarının asiditesini doğal seviyelerinin çok ötesinde artırdı. Hawaii Üniversitesinde yapılan bir çalışmada, bazı bölge...
EMOJİLE

Yeni bir araştırmaya göre, insan eliyle üretilen karbon emisyonları, Dünya okyanuslarının asiditesini doğal seviyelerinin çok ötesinde artırdı. Hawaii Üniversitesinde yapılan bir çalışmada, bazı bölgelerde asidite seviyesinin son 200 yılda, önceki 21 bin yıldaki seviyesinden daha hızlı bir şekilde arttığını gösteriyor.

Okyanus asiditesi, yumuşakçalar ve mercanlar gibi bazı deniz canlılarının yaşamaları için gerekli olan koruyucu tabakalarını meydana getirmelerini giderek güçleştirmektedir. Bu da, okyanus ekosistemini ve bazı deniz canlılarını tehdit etmektedir.

Okyanus asitliği mevsimlere, yıllara ve bölgelere göre değişkenlik gösterdiği için, suyun asiditesinde meydana gelen değişiklikleri belirlemekte zor oluyor. Bilim adamları, okyanus asidifikasyonunu ölçmek için, kalsiyum karbonat formu olan aragonit mineralinin doygunluk seviyesindeki farklılıklara bakıyorlar. Deniz suyu asiditesi artarken, aragonit mineralinin doygunluk seviyesi de düşmektedir.

Sadece 30 yıl öncesine dayanan direkt gözlemler anlamlı bir grafik(trend) ortaya koymak için yeterli bir süre değil. Bununla birlikte yeni araştırmada, 21 bin yıl öncesi Son Buzul Maksimum dönem(Last Glacial Maximum) ile 21. yüzyılın son dönemlerindeki okyanus ve iklim şartlarının simülasyonları kullanıldı.

Modele göre, birkaç mercan resifi bölgelerindeki aragonit doygunluğu, çoktandır sanayileşme öncesi yelpazenin de 5 kat daha aşağısında. Bilim adamları aragonit doygunluğundaki bu azalışın, mercanların ve diğer kabuklu canlıların tüm kalsifikasyon miktarında %15 oranında bir azalmanın olduğuna inanıyor. Gelecek 90 yıl içinde bazı deniz organizmalarının kalsifikasyon oranın, sanayileşme öncesi seviyelerinden %40 daha aşağı seviyelere düşeceğinden korkuyorlar.

"Nature Climate Change" dergisinde yayınlanan çalışmanın öncüsü Hawaii Üniversitesinden Dr. Tobias Friedrich şunları ifade etti:

"Organizmaların binlerce yıldır maruz kaldıkları ve başarılı bir şekilde adapte oldukları aragonit mineralinin minimum seviyesinden de öte önemli bir düşüş, büyük bir olasılıkla onları ve yaşadıkları ekosistemleri tehdit edecek. Sanayileşme devriminden bu yana bazı bölgelerde insan kaynaklı okyanus asiditesindeki değişim oranı, son buzul dönem ile sanayileşme öncesi dönem arasındaki doğal değişim oranından 100 kat daha fazla. 17 bin yıl önce Dünya ısınmaya başladığında son buzul dönemin sonlanması ile 6 bin yılda atmosferik karbon dioksit seviyesi 190 ppm’den(milyonda bir birim), 280 ppm’ye yükseldi."

Deniz ekosistemlerinin, adaptasyon süresi boldu. Şimdi ise, hali hazırda 392 ppm olan karbondioksit seviyesindeki benzer bir artışta adaptasyon süresi sadece 100 ila 200 yıla kadar düştü.
Hawaii Üniversitesinden yardımcı yazar Prof. Axel Timmermann sonuç olarak şunları söylüyor:

"Bulgularımız, bu yüzyılın ortalarına doğru mercan resifi çeşitliliğinde ve dayanıklılığında ciddi derecede azalmaların olacağını gösteriyor."