Milli Piyango Alıyorum Ama Bir Sor Niye!

Olaylar
Zuhal Erkek/on5yirmi5.com Yılbaşı yaklaşıyor bir çok insan Milli Piyango gişelerinin önünde günler öncesinden sıra oluşturmaya başladı bile . Herkesin bilet alma amacı ise farklı bir um...
EMOJİLE

Zuhal Erkek/on5yirmi5.com

Yılbaşı yaklaşıyor bir çok insan Milli Piyango gişelerinin önünde günler öncesinden sıra oluşturmaya başladı bile . Herkesin bilet alma amacı ise farklı bir umut taşıyor. Kimi annesine ev almayı planlarken kimide yardım derneklerine bağışlayacağını söylüyor. İşin enteresan tarafı ise her yıl tartışılan şans oyunlarının haram olup olmadığı ile ilgili tartışmalarda bilet alanların hemen hemen hepsinin ikilem yaşaması.

Psikolog Kemal Sayar kişilerin kendilerini Milli Piyango bileti konusunda çok umutlanmaları ve paranın kendisine çıkmaması dâhilinde gelecekle ilgili olumsuz yargılar pekişebileceğini söylerken , Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. Saim Yepremise bu paranın dinen caiz olmadığını belirtiyor.

Milli Piyango sırasında bilet almak için sıra bekleyenler ise bakın neler söylüyor;

BU PARA FAKİRİN UMUDU

Mehmet İşçimen
"Çıkacağı yüzde bir ihtimal. Ama genede şansımızı denemeye geldik. Bu sene İstanbul’a çıkacağını zannetmiyorum. Bizdeki alma sebep aslında merak diyebiliriz. Başka bir şey için bu kadar sıra beklemeyiz ama bir umut biraz sabır bizi buralarda bekletiyor. Paranın haram konusunda ne olduğunu açıkça bilmiyorum ama buraya geliş amacımız fakirin umudu diyoruz. Şu paranın fakir insana çıkacağına zengin insana çıkmasını tercih ederim."

Yasid El-Meddi
"Hayatımda ilk defa geliyorum ama pek çıkacağına inanmıyorum. Türkiye’ye okumak için Yemen’den geldim. Çıkarsa birçok ihtiyacımı var onları karşılayabilmek istiyorum. Haramlığı konusunda pek birşey bilmiyorum ama çıkarsa çok fazla borcum olduğu için bunları kapatmak istiyorum."

MİLLİ PİYANGO BİLETİ GÜNAHLARIN EN MASUMU

Şengül Yıldız
"Şansımızı denemeye geldik. Bu paraya ihtiyacımız olduğu için buradayız. Borçlarım hat safhada, bize çıksa çevremizdekilerde bu paralardan yaralanacak. Tek borçlu olan bizler değiliz.  Aynı zamanda bu para bize çıkarsa birçok yapılabilecek yardımlar var. Bunların ilk başında hayvan barınakları, insanlara yardım etmek gibi birçok yardım kuruluşuna bağışta bulunacağım. Bu paranın haram olduğu konusunda da o kadar çok haram var ki. Bence bu günahların en masumu olduğunu düşünüyorum. Ayrıca çok İslamcı geçinenlerin yaptığı şeyleri öğreniyoruz. Cübbeli’nin çıkan en son olayları her şeyi ortaya koyuyor."

ZENGİN OLMAK İÇİN BU SIRAYI BEKLEMEYE DEĞER
Barış Kıvırcık
"Çıkacağına inanmıyorum ama umutluyum. Çıkarsa zengin olacağımı bildiğim için oynuyorum. Bugüne kadar hiç zengin olmadım. Zengin olayım, zengin olduktan sonra ne yapılacağını öğreniriz. Sıra çok fazla değil ama zengin olmak için bu sırayı beklemeye değer. Bu paranın haram olduğu konusunda hala düşünüyoruz. Kadınlar gün yapıyor. Hafta veya ayda paralar toplanıyor birine veriliyor. Bizde böyle düşünüyoruz. Hepimiz oynuyoruz. Bir talihli belirliyoruz aramızda bu para kime çıkarsa diyoruz ve çekilişi yapıyoruz. Kime çıkarsa bahtına deyip geçiyoruz."

BANA ÇIKSIN DÜNYAYI GEZECEĞİM

Adil Balcı
"Bu para bana çıkarsa dünyayı gezmeyi planlıyorum, çıkar mı bilmiyorum ama umudum var. Haram konusunda kararsızım ama çıkmasını isterim. Diyanette bu konuda kararsız olduğunu düşünüyorum biri haram diyor diğeri başka bir şey."

Ali Gürpınar
"Çıkacağına pek inanmıyorum ama yılbaşı bir biletsiz geçmez yani. Yılbaşı akşamı o heyecanı yaşamak lazım. Çıkarsa ilk önce bir yemek yiyeceğim. Müzikle ilgili bir stüdyo kurmak istiyorum. Dükkan açıp, anneme ev almak istiyorum. Paranın haram olduğu konusunda pek emin değilim ama öyle yaklaşımlarda beni pek etkilemiyor. O kadar çok haram yiyoruz ki. Bu para haramların en hafifi olarak düşünüyorum."

PARA ÇIKSIN KENDİMİZİ BİR ŞEKİLDE ALLAH’A AFFETTİRİRİZ

Yılmaz Gökmen
"Para çıkarsa geleceğimi teminat altına alacağım. Çıkacağı konusunda ümidim var çünkü bu sıradayım. Başka bir şey bu kadar sırada beklerim. Zamanında beklediğimiz çok oldu. Çocukluğumuzda, bankalarda muhakkak bir şeyler için sıralarda bekledik. Para haram olduğu söyleniyor ama paranın yarısını hayır yaparız, yarısını kendimize ayırırız. Bir şekilde işlediğimiz bu günahı en aza indirgemeye çalışırız."

İshak Torun
"Para çıksa da aynı hayatı yaşamayı düşünüyorum. Çıkacağı konusunda çok inanıyorum diyemiyorum ama şansı denemeye geldim. Bu para dinimize göre haramdır ama oynamaktan geri kalmıyoruz. Fakirin umudu olmuş bu çekiliş."

BU PARA HARAMDIR O YÜZDEN OYNAMIYORUM
Osman Aslan
"Bilet sırasındayım ama almıyorum. Arkadaşı bekliyorum. Gerek yok bence. Bu para haramdır benim nezdimde. Haydan gelen huya gider. Giden para boşa gidiyor gelen para hayra gelmiyor. Bugüne kadar hiç oynamadım. Ama arkadaşlar çıkacaklar diye heyecanlılar rüyalarına girdiğini söylüyorlar."

UMUTTA GERÇEKLİK ALGISI BOZULMAMALI

Psikolog Kemal Sayar

Yılbaşı yaklaştıkça insanların milli piyango bileti almak için sıraya girdiğini görüyoruz. Bu kadar umut bağlamalarını neye bağlıyorsunuz?

İnsanlarda umud var olmalı. “Umutsuz yaşam olmaz; en zor zamanlarda bile insanın gelecekten beklentilerinin olması, içinde yaşadığı anın sıkıntılarını, üzüntülerini daha rahat atlatabilmesini sağlar. Önemli olan nokta umudun gerçeklik algısını bozmaması gerekliliğidir. Bir düşün, bir hayalin olabilme ihtimalini, kesinlikle olacağı yanılgısıyla yaşamamaktır. Piyangolar bir tür umut simsarlığı. İnsanları bambaşka bir hayat beklentisiyle sömürüyor.”

ŞANS OYUNLARININ OYNAMAMAK EN İYİSİ

Şans oyunlarının boşa çıkması insanlarda nasıl bir ruh hali oluşturur?

"Gelecek planlarımızı tamamıyla şans oyunları üstüne kurmuyor yahut kesinlikle kazanacağımız veya kazanmamız gerektiği düşüncesiyle kendimizi şans oyunlarına kaptırmıyorsak, kazanamamak bir sorun haline gelmeyecektir. Beklenti büyük olduğu ölçüde düş kırıklıkları da büyük olur. Hatta bana sorarsanız hiç oynamamak en iyisidir. Zira beklentiler boşa çıktığında kişinin gelecekle ilgili olumsuz yargıları pekişiyor, gelecek büsbütün karanlık bir yer haline geliyor."

İNSANLAR İNANCIN VE UMUDUN ARASINDA SIKIŞIP KALMIŞLAR

Milli Piyango biletinin haram olup olmadığıyla ilgili insanlara bu konu hakkında soru sorduğumuzda insanlar ikilemde olsa da bu durumu hayat şartlarının getirdiği nokta olarak görüyorlar. Toplum içinde bunu oynayan birçok kişi düşünürseniz bu nasıl bir ruh halidir?

"Yaşam şartları insanları zorluyor; gerçek bu. İnsanlar ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamak için her gün çabalıyorlar ve bazen, yine de çabalarının yeterli olmadığını hissediyorlar. Böyle durumlarda hissettikleri sıkıntının, üzüntünün ve endişenin üstünden umutlarına sarılarak çıkabiliyorlar. Zor bir ruh hali. İkilemde kaldığını hissedip, inancının ve umudunun arasında sıkışıp kalmak. Belki dini merciler, bu oyunların doğası üzerine daha açıklayıcı olmalıdır. Belki devlet bu tarz piyango kurumlarını işletmekten vazgeçmelidir. Sonuçta kazanıldığı söylenen şey hak edilmemiş, alın teri akıtılmamış bir şeydir ve başkasının hayal kırıklığı parasıdır."

İSLAM DİNİNDE KARŞILIĞI OLMAYAN GELİRLER CAİZ DEĞİLDİR

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. Saim Yeprem şans oyunlarını caiz olmadığını belirtmişti. Açıklamalarının hala arkasında olduğunu söyleyen Saim Yeprem; “İslam dininde çalışma karşılığı olmayan gelirler caiz olarak görülmezler. Bir gelirin helal kabul edilebilmesi için kişinin çalışmasının karşılığı veya bir ticaret işleminin karşılığı olması gerekiyor. Şansa bağlı geliri çok olumlu karşılamıyoruz. Milli piyango bileti alanlar ise bir fiili İslam dininde yasak olduğunu bilerek yaparlarsa bu kişinin sorumluluğudur. O kişinin tercihine bağlıdır. Milli piyangodan para çıksın biz hayır yapacağız gibi yaklaşımların ne bilimsel ne dini kaynağı yoktur” dedi.

on5yirmi5.com