Kusturica Bursa’ya Nasıl Geldi?

Olaylar
Röportaj: Arzu Erdoğral Antalya Altın Portakal Film Festivali‘ndeki protestoların ardından ülkesine dönen Emir Kusturica ile ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor. Antalya Belediye Başkan...
EMOJİLE

Röportaj: Arzu Erdoğral

Antalya Altın Portakal Film Festivali‘ndeki protestoların ardından ülkesine dönen Emir Kusturica ile ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor.

Antalya Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, “Kışkırtma var. Kusturica Bursa’ya geldiğinde neden ses çıkmadı?” derken konunun siyasi olduğu iddiaları da gündemde yerini koruyor.

Peki, Kusturica’yı, Bursa’ya getiren isim ne söylüyor?

Bursa Kültür-Sanat Vakfı Başkanlığı, Bursa Kent Müzesi Koordinatörlüğü ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür-Sanat Danışmanlığı görevlerini sürdüren Ahmet Erdönmez, on5yirmi5’den Arzu Erdoğral’a konuştu.

-Kusturica’nın Türkiye’ye gelmesi tepkilere neden oldu. Bir kısım tarafından da, ‘bu isim neden Bursa’ya geldiğinde ses çıkarılmadı da, Antalya’ya gelişine tepki gösterildi’ deniliyor. Hem vakfın Başkanı hem de Başkan’ın kültür danışmanı olarak, siz ne amaçla davet ettiniz Kusturica’yı? Başkan’ın haberi var mıydı? Siz, tepki almış mıydınız?

Biz 49. Uluslar arası Bursa Festivali çerçevesinde Emir Kusturica ve No Smoking adlı grubu getirdik. Balkan müziğinin en iyi temsilcilerinden biri, dünyaca ünlü bir sinema yönetmeni ve müzik adamı olarak Uluslar arası Bursa Festivali’ne getirdik.

-Bu kişinin siyasi kimliği ve tavrı o zaman biliniyor muydu?
Emir Kusturica, biliyorsunuz dünyaca ünlü tanınmış birisi ama kültür sanat yönüyle. Tabi biz Uluslararası Bursa Festivali’ne yani o yönüyle çağırdık.

-‘Bursa Belediye Başkanı Boşnak asıllı ama buna rağmen neden bu ismi çağırdı?’ deniliyor… Tekrar sormak gerekirse bu ismin gelmesi kimin tercihiydi?
Bu tercihleri genelde Kültür Sanat Vakfı yapar. Buna benzer birçok sanatçı biliyorsunuz İstanbul’a da geliyor, İzmir’e de geliyor festivallere, etkinliklere katılıyor ve gidiyor. Bursa’ya da 25 Haziran’da gelmiş, sanatını icra etmiş ve gitmiş. Hiçbir sıkıntı çıkmamış. Buradaki problem nedir onu ben anlamıyorum. Antalya’da sorun çıktıysa onu bilemiyorum yani. Niye çıktı, nasıl oldu, hangi sıfatla. O Antalya’nın meselesi ama bizde hiçbir sorun olmadı.

-Peki, Ahmet Bey, ‘AK Partili bir belediye olduğu için Bursa Belediyesine tepki gösterilmedi. Biz CHP’li bir belediye olduğumuz için tepki gösteriliyor’ iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ben bu siyasi yorumların hiçbirisine katılmam, yorum da yapmam. O çerçevede bakarım bütün olaylara, onu bilemem onlar kendileri yorum yaparlar, başka bir şey yaparlar. Ama biz Kültür Sanat Vakfı olarak 49 yıldır yaptığımız etkinliği sürdürüyoruz. Buradaki amacımız dünyanın en iyi müzisyenlerini ve halk dansları gruplarını Bursa’ya getirmek ve Bursa’ya hizmet etmek. Ana çerçevemiz bu. Biliyorsunuz halk dansları festivaline de 22’ye yakın ülke geliyor. Dünyanın her tarafından bir sürü ülke geliyor. Kültür festivalinde bakın bu sene ne vardı? Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı Korosu, yani eski ismiyle Kızılordu korosu da vardı. Yani biz kültür sanat festivali yapıyoruz. Ona da bugüne kadar siyaset karışmadı. Zaten bundan sonra da hiç kimse karıştırmaz. Böyle bir şey yok yani.

Tekrar söylüyorum, biz her yıl Bursa’ya festival yapıyoruz. Amacımız dünyanın en iyi müzik gruplarını ve müzisyenlerini buraya getirmek. İmkânlarımız çerçevesinde, Bursa halkına izlettirmek. Bizim bütün kurgumuz ana fikrimiz budur. Bunun dışında bir fikrimiz olamaz. Şimdi sizlerden rica edeyim, dünya festivallerini lütfen bir inceleyin. Dünyada ve Avrupa’da birçok festival yapılıyor. Dostluk, kardeşlik ve huzuru sağlamak için kültür-sanat hep aracı olarak kullanılır. Spor ve kültür-sanat her şeyin üzerindedir. Bizim de amacımız, hep konuşmalarımızda dostluk, barış ve kardeşliktir.

-Anlattıklarınızdan yola çıkarsak, ‘Ahmet Erdönmez, kişisel hayatında Kusturica’nın siyasi görüşünü beğenmez ama normal şartlarda bunu bir sanat etkinliği gördüğü için ikisinin ayrımını yaptı’ gibi bir sonuç çıkarabilir miyiz?
Bu yine bir detay… Ben buna girmeyeceğim. Biraz önce söylediğim ana fikir var ya, Ahmet Erdönmez burada önemli değil, burada mühim olan bu ana fikir etrafında önümüzdeki yıllarda başka sanatçılar da gelecek. Birçok sosyal görüşleri olan sanatçılar gelecek.

-Antalya’daki gibi tepkiler olsa siz neticede bu etkinlikleri halk için yapıyorsunuz. O zaman siz de, halk bu isimleri istemiyor diyerek onları çağırmaktan vazgeçer misiniz?
Olsa diye bir şey yok. Bugüne kadar 49 yıldır yapılan bir festival var. Bugüne kadar her şey düzgün gitmiş. Bir sıkıntı olmamış. Bence burada Bursa halkını tebrik etmek lazım…
Çok rica ediyorum. Özellikle ben şunun üzerinde duruyorum; 49 yıldır devam eden bir festival var. Başarılı bir festival var. Dünya müziğinin ve dünya sanatçılarının en güzel örnekleri buraya geliyor. Amaç budur bunun dışında hiçbir şey yoktur.