Kudüs Filistin’in Başkenti Olacak

Olaylar
Meclis Genel Kurulu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın kuruluş ve görevleri hakkında kanun tasarısının görüşülmesi sırasında CHP’li Elekdağ’ın İsrail politikasına yönelik sözlerine Ba...
EMOJİLE

Meclis Genel Kurulu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın kuruluş ve görevleri hakkında kanun tasarısının görüşülmesi sırasında CHP’li Elekdağ’ın İsrail politikasına yönelik sözlerine Bakan Ahmet Davutoğlu cevap verdi.

TBMM Genel Kurulunda, Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı’nın tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Tasarının tümü üzerinde MHP Grubu adına söz alan Muğla Milletvekili Metin Ergun, kanun tasarısını desteklediklerini ve olumlu oy kullanacaklarını ifade etti.

Türkiye’nin dış politika ve denklemlerinin AK Parti döneminde ”hasar gördüğünü” öne süren Ergun, ”AK Parti’nin uyguladığı dış politika, milli menfaatlerimizle örtüşmemektedir, ayakları yere basmamaktadır ve hayalperesttir” dedi.

Şahsi, ikili, kayda geçirilmeyen görüşmelerle dış politika yürütüldüğünü öne süren Ergun, ”AK Parti dış politikayı teslimiyetçi ve angaje şekilde yürütmektedir. İzlenen yol ilkesiz ve omurgasızdır” diye konuştu.

Ergun, Ermenistan ile imzalanan protokollerin Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilere ciddi şekilde zarar verdiğini iddia etti.

CHP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ da tasarıdaki ”büyükelçilerin hükümeti temsil ettiği” yönündeki maddenin çıkarılması gerektiğini, bunun Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürdü.

Ermenistan ile imzalanan protokolleri ”tam bir fiyasko” olarak niteleyen Elekdağ, ”Hükümet bunu eline yüzüne bulaştırdı” dedi.

Türkiye’nin İran ile bağlantılı yürüttüğü diplomasiye eleştiriler yönelten Elekdağ, Mavi Marmara gemisine saldırının üzerinden bir ay geçtiğini ve hiç bir adım atılmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı’nın ”Kudüs’ü başkent yapacağız” diyecek kadar ”şirazeden çıktığını” öne süren Elekdağ, ”Bir Dışişleri Bakanı böyle hesapsız bir şekilde konuşabilir mi?” diye sordu.

Elekdağ, ”Türk dış politikasında eksen değil akıl ve izan kayması var” dedi.

AK Parti Düzce Milletvekili, AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış da teşkilat kanunun Dışişleri Bakanlığının ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türkiye’nin büyük bir devlet olduğunu ve büyük devlet gibi hareket ettiğini belirten Yakış, ”Türkiye’nin küçük devlet gibi hareket etme alışkanlığını AK Parti tersine çevirdi” görüşünü di getirdi.

Türkiye’nin bölgesel oyuncu olarak ortaya çıktığını, parlayan, yükselen bir güç olduğunu dile getiren Yakış, tasarı hakkında bilgi verdi.

BAKAN DAVUTOĞLU’NDAN SERT ÇIKIŞ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ”İsrail Başbakanı Netenyahu’yu temsilen Endüstri ve Ticaret Bakanı Benjamin Ben-Eliezer bizden görüşme talebinde bulundu ve bu görüşmeyi gerçekleştirdik, doğru yaptık” dedi.

Davutoğlu, TBMM Genel Kurulunda Dışişleri Bakanlığı Teşkilat Kanunu üzerinde yaptığı konuşmada, İsrail tarafının doğrudan ve dolaylı mesajlar göndererek Mavi Marmara gemisine saldırı olduğu andan itibaren Türkiye ile temasa geçmeye çalıştığını ifade etti.

”Biz, uluslararası gündemde yeterli adımları atmaksızın bu teması doğru görmüyorduk” diyen Davutoğlu, şunları söyledi:

”Ama son gelişmeler ışığında, özellikle verdiğimiz nota sonrasında, Ticaret Bakanı olarak değil, İsrail Başbakanı Netenyahu’yu temsilen Endüstri ve Ticaret Bakanı Benjamin Ben-Eliezer bizden görüşme talebinde bulundu ve bu görüşmeyi gerçekleştirdik, doğru yaptık. Şartlarımızı yüzlerine doğrudan ve net olarak söylemek için bunu yaptık. Dünyanın bütününe, bütün küresel alana, BM Güvenlik Konseyinde yüksek sesle vurguladığımız temel taleplerimizi İsraillilerin yüzüne de söylemek için bunu yaptık. Bugün olsaydı yine yapardık.

Neler söylediğimiz devlet kayıtlarında yazılıdır. Hiç kimse bu ithamda da bulunamaz. AK Parti iktidarındaki bütün görüşmeler devlet arşivinde vardır, dünkü görüşme de devlet arşivimizde vardır. Görüşmeyi de Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sayın Sinirlioğlu ile birlikte gerçekleştirdik. Hepsi var.

Diplomasi, açık olarak da gizli olarak da yapılır. Niye gizli olduğunu bize değil, İsrail tarafına sorun. Gizli olması bile (İsrail) Hükümeti bu kadar çatırdattıysa, açık olmuş olsaydı herhalde bu görüşme hiç gerçekleşmezdi.”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail’i uluslararası platformlarda yalnızlaştırmaya devam edeceklerini bildirdi.

Davutoğlu, TBMM Genel Kurulunda, Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısının tümü üzerinde yaptığı konuşmada, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırısının ardından gerçekleştirilen diplomatik girişimlere ilişkin bilgi verdi.

Saldırıya ilişkin bölgesel ve uluslararası örgütlerden kınama kararları çıkardıklarını anlatan Davutoğlu, ”İsrail, ilk defa dünyada bu kadar yalnızlaştırıldı. Çok büyük bir dayanışma gördük. Bunun için hükümetleri çatırdamaya başladı, çatırdayacak. Türk vatandaşlarının hukukunu takip etmek bizim milli onurumuzdur” diye konuştu.

”İsrail’i uluslararası platformlarda yalnızlaştırmaya devam edeceğiz” diyen Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

”Bu işin peşini bırakmayacağız. Uluslararası takip komisyonu da kurulacak. Yüce Meclisimizin ortak şekilde aldığı kararın tüm gerekleri yerine getirilecek. Bu çerçevede İsrail’e Yüce Meclisimizin ortak kararı sonrasında bir nota tevdi ettik. Taleplerimizi dile getirdik. O günden bugüne de bu taleplerimizi her vesilede gündeme getirdik, getirmeye de devam edeceğiz.”

-”DOĞU KUDÜS BİZİM MESELEMİZDİR”-

CHP istanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ’ın, kendisinin Kudüs ile ilgili sözlerini değerlendirdiğini anımsatan Davutoğlu, şöyle konuştu:

”Sayın Elekdağ, Kudüs bizim meselemizdir. Doğu Kudüs, sizin zannettiğiniz gibi İsrail’in toprak parçası değildir. Uluslararası hukuka göre Doğu Kudüs, Filistin devletinin bir parçasıdır ve işgal altında olan topraklardandır. Mescid-i Aksa da Doğu Kudüs’te bulunuyor. Mescid-i Aksa, İsrail toprağı değildir ve olmayacaktır. Bir gün barış olursa, -ki benim kastettiğim odur- Doğu Kudüs, Filistin’in başkenti olacaktır ve bir Arap Ligi toplantısı orada da yapılacaktır, yapılabilir. Biz burada barış mesajı veriyoruz. Evet, barış olacak ve Doğu Kudüs, Filistin’in başkenti olacak.

Neden bizim meselemiz? Şu anda Doğu Kudüs’teki dini mekanların idaresi hala Osmanlı’dan kalma teamüllerle yönetiliyor. Yeni bir uygulama, hukuk yok. 1948’te savaş sonrasında oluşan Doğu Kudüs Komisyonu vardı BM’de. Türkiye, Kudüs Komisyonu üyesidir, ABD ve Fransa ile birlikte. Bu komisyon hala BM bünyesinde varlığını sürdürmektedir. Biz bu komisyonun üyesiyiz.”

Doğu Kudüs’ün geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye’nin meselesi olacağını vurgulayan Bakan Davutoğlu, ”Sayın Başbakan’ın bir sözüne atfen yine tekrar ediyorum; Kudüs’ün kaderi de Bağdat’ın kaderi de Bişkek’in kaderi de, Semerkant’ın kaderi de, Saraybosna’nın kaderi de bizim kaderimizdir. Buralarda düzen olursa Anadolu coğrafyası lider olur. Buralarda düzen olmazsa biz Anadolu coğrafyasında rahat oturamayız” diye konuştu.