‘Hedef, çözüm sürecini sabotaj’

Olaylar
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Lice’de karakol yapımı gerginliğine ilişkin “Halkımız şunu iyi bilmeli, Bu olaydan hareketle birileri çözüm sürecini sabote etmeye çalışıyor” dedi. Lice...
EMOJİLE

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Lice’de karakol yapımı gerginliğine ilişkin “Halkımız şunu iyi bilmeli, Bu olaydan hareketle birileri çözüm sürecini sabote etmeye çalışıyor” dedi. Lice’deki olayın üzücü olduğunu belirten Çelik şöyle konuştu:

PKK zorla gösterici topladı

“Kayacık köyündeki karakolun inşasını bir grup protesto etmek istiyor. Lice’den beni arayan, çok güvendiğim birisinin anlattığına göre, PKK’lı olduğunu söyleyen bir grup gelmiş ve köylüleri protesto için zorlamış. Önce protesto olarak başlamış. Sonra şiddete dönüşmüş. Bu arada içerideki eski karakola girmek istenince asker havaya ateş açıyor. Kargaşa, kaos esnasında 1 vatandaşımız hayatını kaybediyor. Allah’tan rahmet diliyorum. Çözüm süreci sabote edilmek isteniyor. Süreç başladığından beri, şantiye basma, araç yakma, gasp, insan kaçırma gibi 17 olay oldu. Ya bunlar PKK’nın kontrol edemediği, çözüme karşı olan PKK içindeki gruplar veya başka türlü bu süreci sabote etmek isteyen kimseler. Daha önce haraç alan, insanlardan bir şekilde silahlı tertip menfaat temin eden gruplar olabilir. Eğer bunlar PKK’lı ise çok vahim. Çözüm sürecini zehirliyor demektir. Bu akla ziyan. Eğer bunlar PKK’lı değilse, BDP’lilerin, PKK’lıların bunlara sahip çıkmaması gerekiyor. Buradan hareketle Türkiye’yi yeniden bir kargaşaya, yeniden bir kaosa süreklemeye çalışanlara da birilerinin fırsat vermemesi gerekir.”

Olayların aslını soruşturuyoruz kimin hatası varsa gereği yapılır

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Lice’deki olaylara konu olan karakolun yeni olmadığını belirterek, “Kayacık Köyü’nde zaten eskiden beri bir karakol var, şu anda yeni yapılan onun yerine yapılan bir karakoldur, oraya yeni bir karakol inşası yapılmıyor, eski karakolun binası yenilenmiş oluyor” dedi. Atalay, Kayacık Köyü’nde yaşanan olayda 1 kişinin hayatını kaybetiğini, yaralılar bulunduğunu ve bir askerin de kaçırıldığını dile getirirek, “BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da olay sonrası yaptığı açıklamaları önemli buluyorum. Siyasiler açıklama yapmadan önce olayı iyi araştırmalı. Mülkiye müfettişleri, jandarma teftiş heyetleriyle biz olayın aslını öğrenmek istiyoruz. Provakasyon var mı, askerin tutumu, vatandaşın gerçekten taşlı saldırısı, molotofkokteyli saldırısı var mı öğrenmek istiyoruz.Olayı gördükten kimin orada hatası varsa biz gereğini yaparız” diye konuştu.

Çözüm süreci akamete uğramamalı

Diyarbakır Barosu Başkanı Elçi, yaşam hakkının ihlal edildiğini ancak sürecin zarar görmemesi gerektiğini söyledi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Lice’deki karakol yapımı gerginliğine ilişkin, “Barışçıl çözüm umutlarının güçlendiği bir sırada böyle acı ve üzücü bir olayın meydana gelmesi dikkat çekicidir. Barış ve çözüm süreci ne olursa olsun akamete uğramamalı, görüşme ve diyalog sürdürülmelidir” dedi. Elçi, Baro Eğitim Salonu’nda yaptığı açıklamada,  Lice’de yaşam hakkının ağır bir biçimde ihlal edildiğini savunarak, güvenlik görevlilerinin gösteri ve yürüyüş hakkını kullanan vatandaşlara karşı gereksiz, ölçüsüz ve keyfi bir şiddet uyguladığını ileri sürdü.

Zamanlama dikkat çekici

Elçi, konuşmasında “Barışçıl çözüm umutlarının güçlendiği bir sırada böyle acı ve üzücü bir olayın meydana gelmesi dikkat çekicidir. Barış ve çözüm süreci ne olursa olsun akamete uğramamalı, görüşme ve diyalog sürdürülmelidir” dedi.

Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, bu süreçte böyle bir çatışma durumunun yaşanmasının üzüntü verici olduğunu söyledi. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise sükunet ve sağduyu çağrısı  yaparak, sürecin zarar görmemesi için de mümkün mertebede herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini belirtti.

Akil İnsanlar ‘sağduyu’ dedi

Akil İnsanlar Heyeti başkanları, başkan vekilleri ve genel sekreterleri, Lice’deki gerginlikle ilgili “sağduyu ve provokasyona gelmeme” çağrısında bulundu.

Akil İnsanlar Heyeti başkanları, başkan vekilleri ve genel sekreterleri, 1 kişinin öldüğü, 9 kişinin yaralandığı Lice’deki karakol yapımı gerginliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akil İnsanların değerlendirmelere şöyle:

-Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mehmet Emin Ekmen: Adli ve idari soruşturmanın çok hızlı bir şekilde neticelendirmesi gerekir. Savcının çok erken bir saatte olay yerine gidip avukatlarla delil toplaması bu anlamda ümidimizi artıran bir tablo. Bu süreçte hassasiyetimizi ve duyarlılığımızı korumamız gerekiyor.

-Doğu Anadolu Bölgesi Can Paker: Türkiye için cumhuriyet tarihinin en önemli projesidir çözüm süreci. Ama anlaşılan bunun önünü kesmek isteyenler de var. Buna siyasi görüşü ne olursa olsun herkesin sürece destek vermesi lazım.

-Ege Bölgesi Tarhan Erdem: Olaylarla ilgili henüz sağlıklı bilgi alınamıyor. Olayın kim tarafından düzenlendiğine ve nasıl örgütlendiğine ilgili bilgiler olmadan yorum yapmak mümkün değil. Tüm kesimlerin  sürece hassasiyetle yaklaşması gerekiyor.

-Akdeniz Bölgesi Tarık Çelenk: Süreç Lice’de yaşanan gerginlikten etkilenmeyeceğini düşünüyorum. Bu sürecin devam ettirilmesi lazım. Bu belki de Türkiye’nin son şansı. Hükümet bunun bilincinde ve bu konuda elinden gelen gayreti gösteriyor.

-Karadeniz Bölgesi Yusuf Şevki Hakyemez: Özellikle BDP’ye Lice olayları ile ilgili olarak çok fazla sorumluluk ve görev düşüyor. Onların oradaki halkı teskin etmesi gerekiyor. Aksi takdirde çözüm süreci ruhuna aykırı bir durum ortaya çıkar. Bunu da hiç kimse izah edemez.

-İç Anadolu Bölgesi Grubu Başkan Vekili Beril Dedeoğlu: Bu provokasyonu kimin yaptığı konusunda tahminde bulunmak zor. Taraflar bu süreci devam ettirmekte kararlıysa bu tip provokasyonları da bekliyorlar demektir. Bunlardan etkilenmeyerek yollarına devam etmeleri gerekiyor.

Demirtaş’tan provokasyonlara karşı dikkat ve duyarlılık çağrısı

BDP lideri Demirtaş, Lice’de meydana gelen olaylarla ilgili, çözüm sürecine zarar verecek davranışlardan kaçınılmasını, provokasyonlar konusunda herkesin dikkatli ve uyanık olması gerektiğini söyledi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Lice’deki olaylarla ilgili sorumluluların ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. Bölge halkına seslenen Demirtaş, “Provokasyonlara karşı herkesin dikkatli ve duyarlı olması çağrısı yapıyorum” dedi. Demirtaş, sorumluların ortaya çıkarılarak, yargılanması gerektiğini belirterek, yeni karakol inşaatını köylülerin protesto ettiğini, demokratik hakların kullanabilmesi gerektiğini söyledi.

Komutan görevden alınsın

BDP olarak bu süreci insanlar özgürce fikirlerini ortaya koyabilsin diye desteklediklerini kaydeden Demirtaş, bu dönemde 134 yeni karakol yapımına başlanmasının mantığının olmadığını savundu. Demirtaş, 1 kişinin ölümüne neden olan olaylarla ilgili karakol komutanı ve sorumluluğu olanların görevden alınmasını istedi.

BDP’den Taksim’de Lice yürüyüşü

BDP’li Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel’in de aralarında bulunduğu bir grup, Lice’de yaşanan olayları protesto etmek için Galatasaray’dan Taksim’e yürüdü. Lice’de hayatını kaybeden Medeni Yıldırım’ın fotoğraflarını taşıyan grup bir süre oturma eylemi gerçekleştirdi. Önder, “Barışa niyetli olan hiç kimse karakol yapmakla zaman harcamaz” derken Tuncel ise “Barış, karakolla değil, insan hakları, demokrasi ile gelir” diye konuştu.