Hayırlı bir yola çıktık

Olaylar
Başbakan, ‘Akil insanlar’la ilk mesaisini Dolmabahçe’de yaptı. Heyeti ’76 milyonun özeti’ olarak tanımlayan Erdoğan, ‘Hayırlı bir iş için bir araya geldik. Artık ka...
EMOJİLE

Başbakan, ‘Akil insanlar’la ilk mesaisini Dolmabahçe’de yaptı. Heyeti ’76 milyonun özeti’ olarak tanımlayan Erdoğan, ‘Hayırlı bir iş için bir araya geldik. Artık kardeşlik hukukunun gereklerini yerine getirme zamanı. Hesaplaşmanın değil, helalleşmenin, bayramlaşmanın zamanı’ dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çözüm süreci kapsamında oluşturulan Akil İnsanlar Heyeti ile bir araya geldi. Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’ndeki toplantı öncesi bir konuşma yapan Erdoğan, çözüm sürecine yönelik mesajlar verdi. Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

HAYIRLI BİR İŞ İÇİN BİR ARADAYIZ

Öncelikle bu sürece yüreğinizi koyduğunuz, tarihin yapımında görev üstlendiğiniz için her birinize ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum. Bugün bu salonda bulunmuyor olmak, süreçlerin dışında kalmak anlamına asla gelmez. Burada bulunan heyet, Türkiye’nin elbette ki tüm akil insanlarından oluşan bir heyet değildir. Bu heyeti bir özet, temsili bir grup olarak görmek doğru olacaktır. Kamuoyuna özellikle medyaya çağrı yapmak istiyorum. Hayırlı niyetler için bir araya geldik. İşin magazin boyutuna, isim boyutuna kim vardı, kim yoktu boyutuna takılıp hedefin arka plana itilmesine, sulandırılmasına lütfen müsaade etmeyelim.

İSİM SEÇERKEN ÇOK ZORLANDIK

Heyeti oluştururken gerçekten zorlu bir bir seçme süreci yaşadık. Geniş bir havuz oluşturduk. Çok sayıda isim belirledik. Ancak heyetin etkinliği, çalışma kolaylığı açısından sayıyı sınırlı tutmak gibi bir zorunluluğumuz da vardı. Çok ince çok hassas bir tercih sürecinin ardından farklı kesimleri, farklı düşünce dünyalarını temsil etmek suretiyle 76 milyonun özeti sayılabilecek bir listeyi oluşturduk. Oluşturmaya gayret ettik. Salonun dışında olmak sürecin dışında olmak değil. Söyleyecek sözü, önerisi olan, eleştirisi olan varsa dikkatle dinleriz, dinlemeye devam edeceğiz.

TERÖRDEN FAYDA UMDULAR

Ülkede teröre, kazanacağı veya kaybedeceği oy penceresinden bakanlar oldu. Gençlerin ölümüne, tiraj kaygısıyla, reyting endişesiyle, kasasına giren ve çıkan parayla bakanlar oldu, halen var. Bütün, samimiyetimle söylüyorum; isterdim ki bir başbakan olarak, siyasetçi olarak ben sadece yol açsaydım, engelleri kaldırsaydım, mütefekkirler, gönül insanları aydınlar, ilerleseydi.

YOLUMUZA TUZAKLAR DÖŞENDİ

O yolda ilerlemesi gereken niceleri, ‘Hele siz gidin belki geliriz’ dedi. Niceleri, yola hendekler kazdı.Niceleri yola tuzaklar döşedi. Yol boyunca taşlandık, tehdit edildik, saldırıya uğradık. Partimizin kapatılması tehdidinden tutun, Danıştay saldırısına, müdahale senaryolarından tutun sabotajlara, provokasyonlara kadar nice badire atlattık ama hiçbir zaman vazgeçmeyi aklımızın ucundan bile geçirmedik.

HESAPLAŞMA DEĞİL HELALLEŞME

Silaha, teröre, bölücü anlayışlara sarılanlar ne kadar suçluysa, başta Diyarbakır Cezaevi olmak üzere insanlık dışı muameleyle, işkenceyle o örgütün adeta kurulmasına çanak tutanlar da o kadar suçludur. Bu süreçte sadece devletin kucaklaması yetmez. Şimdi artık topyekun kucaklama zamanı. Şimdi ayrıştırmanın değil bayramlaşmanın zamanı, hesaplaşmanın değil helalleşmenin zamanı.

Gözyaşlarını dindirecek bir rol bekliyorum

Bütün annelerin melek olduğunu hepimize anlatan değerli sanatçımız Hülya Koçyiğit’ten, Anadolu’nun, Trakya’nın melek misali annelerinin gözyaşlarını dindirecek yeni bir rol bekliyorum. O unutulmaz ‘Tatar Ramazan’ rolünde ‘bir ekmeği beraber bölüşerek yemektir hüner’ diyen sevgili Kadir İnanır’dan bir sofraya oturup bir somunu paylaşan 76 milyonun kardeşliğine yeniden vurgu istiyoruz. ‘Dertler, benim, hasret benim, ömrüm senin olsun’ diyen sevgili Orhan Gencebay’dan dertleri de hasreti de ortadan kaldıracak yeni bir duruş bekliyoruz. ‘Vizontele’ filminde ‘bir yerde mutlu mesut olmanın ilk şartı orayı sevmektir. Burayı seversen burası dünyanın en güzel yeridir’ diyen sevgili Yılmaz Erdoğan’dan daha fazla seveceğimiz, daha fazla mutlu, mesut olacağımız bir Türkiye’nin inşasında yeni katkılar arzuluyoruz. Meselenin sancısını yıllarca çekmiş Yılmaz Ensaroğlu kardeşimizden, andıçlanan Ali Bayramoğlu’ndan, hukukun sesi Kezban Hatemi hanımdan, tek tek ismini sayamadığım buradaki tüm dostlarımızdan artık eserleri kadar yüreklerini de sürece koymalarını istiyoruz. İyi niyetle, güzel bir niyetle çıktığımız yolumuz açık olsun, kardeşliğimiz daim olsun. Türkiye’nin iklimi inşallah her daim bahar olsun.’

Oraya gitme Türkiye’yi bölecekler

Toplantıya yürüyerek gelen tiyatro sanatçısı Yılmaz Erdoğan’ın başına gelen ilginç bir olayı paylaştı. Yılmaz Erdoğan şunları kaydetti: Emekli bir albay yolumu keserek ‘Oraya gitme. Senin için sıkıntı olur. Bunların barış planı vatanı bölmek.’ dedi. Bende kendisine ‘İçeri gireceğim bölüyorlarsa çıkarım’ diye cevap verdim…’ Toplantının ardından açıklama yapan Tarihçi Mustafa Armağan ise ‘İlk rapor 15 gün sonra yayınlanacak. Nihai rapor 2 ay içerisinde hazırlanmış olacak. Marmara bölgesi olarak çalışmalara yarından itibaren başlıyoruz.’ ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet’in ruhu bize yeter

Başbakan Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki kardeşlik ruhunu anlatan pasajlar da sundu. ‘Size Malazgirt, Sarıkamış, Çanakkale demeyeceğim. Cumhuriyetimizin kuruluşundaki o ruh, o irade, o kardeşlik anlayışı bize fazlasıyla yeter’ diyen Başbakan Erdoğan şöyle devam etti: 29 Ekim 1923’te Türkiye kardeşlik üzerine inşa ediliyor. Ne var ki sonraları bu ruh çiğneniyor. 10 yıldır Cumhuriyetin kuruluşundaki, o ruhu tesis etmenin mücadelesi içinde olduk. Yeni bir Cumhuriyet kurmanın çabası değil, Türkiye’yi, Cumhuriyetimizi, özüyle ruh köküyle buluşturmanın gayreti içindeyiz. Kimse tedirgin olmasın.

İlk mesai 4 saat sürdü

‘Çözüm Süreci Akil İnsanlar Heyeti İstişare Toplantısı’ yaklaşık dört saat sürdü.Başbakan Erdoğan’ın konuşmasının ardından heyet üyelerine yemek ikramında bulunuldu.

Toplantı sonunda heyet üyelerine Türk müziklerinden oluşan CD paketi, kadınlara fular, erkeklere kravat hediye edildi

Toplantıya, Star gazetesi yazarı Fadime Özkan dışında tüm üyelerin katıldığı öğrenildi. Özkan’ın, yurt dışında olduğu ve mazeret bildirdiği belirtildi. Toplantıdan ilk olarak, TV çekimleri için izin istediği belirtilen Orhan Gencebay ayrıldı.

Toplantıya, Bakarlar Bülent Arınç, Bekir Bozdağ , Beşir Atalay, Sadullah Ergin, Muammer Güler ile Ömer Çelik’in yanı sıra, Hüseyin Çelik Yalçın Akdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.
Başbakan, salona girişinde konuklarıyla tek tek tokalaştı.
Toplantı onlarca basın mensubu tarafından takip edildi.

Haber7.com