Harf İnkılabı İslam’dan uzaklaşmak için yapıldı!

Olaylar
Fikri Akyüz ile Fatih Bayhan’ın moderatörlüğündeki Karakutu’da bu hafta Türkiye’de gerçekleştirilen harf inkılabı konuşuldu. Ekranların yeni ve radikal tarih programı ‘Karakutu...
EMOJİLE

Fikri Akyüz ile Fatih Bayhan’ın moderatörlüğündeki Karakutu’da bu hafta Türkiye’de gerçekleştirilen harf inkılabı konuşuldu.

Ekranların yeni ve radikal tarih programı ‘Karakutu’ gündem yaratmaya devam ediyor. Her Cumartesi gecesi 23.10’da SkyTürk360’da ekranlara gelen Karakutu’da bu hafta Türkiye’de gerçekleştirilen harf inkılabı tartışıldı. Zaman zaman gergin anlarında yaşandığı programda moderatörler; Fikri Akyüz ile Fatih Bayhan’ın ortamı başarıyla sakinleştirmesi ise dikkatlerden kaçmadı. Program konuklarından Yavuz Bülent Bakiler Türkiye’deki ‘harf inkılabı’ ile SSCB’de gerçekleştirilen 1917 sosyalist devriminin aynı olduğunu öne sürdü. Bakiler, komünist Rusya’da insanların dinden uzaklaştırıldığını da vurgulayarak aynı durumun Türkiye’de de gerçekleştirildiğini iddia etti.

HARF İNKILABI İSLAM’DAN VE KURAN’DAN UZAKLAŞMAK İÇİN YAPILDI!

“Cumhuriyet yönetimini tenkit etmek düşmanlık olarak görülüyor” ifadesini de kullanan Yavuz Bülent Bakiler hararetli geçen programda şu cümlelere yer verdi; “Atatürk de bir insandır. Onun da yanlışları olmuştur. Eleştirmek düşmanlık değildir. Dil, din ve musikide inkılap olmaz. Dil devrimi olmaz, dili ortadan kaldırır. Osmanlı’nın elbette hataları var, Cumhuriyet’in de hataları var. Osmanlı’nın edebiyatta Farsça’yı kullanması yanlış. ‘Harf inkılabı İslam’dan ve Kur’an’dan uzaklaşmak için yapılmıştır.’ Osmanlı bizim şerefimizdir. Cumhuriyet’in ilk kurucuları arşivimizi Bulgaristan’a sattı. Şapka devriminden sonra mezar taşlarındaki sarıklar, fesler yıkıldı. 1946 yılında demokratik nizama geçtik. Köy Enstitüleri’nin kapatılması gayet isabetli olmuştur. Milletimizin dili öztürkçe değildir. Çocuklarımızı öztürkçeye mahkum etmek irticadır.”

OSMANLICA’NIN ANA İSKELETİ TÜRKÇE’DİR

Harf Devrimi’nin 1830’ların ortasından itibaren tartışılmaya başlandığını ileri süren program konuklarından Feyza Hepçilingirler, Osmanlıca’nın ‘Saray’ın yazıda kullandığı bir dil olduğunu da iddia ederek; “Osmanlı yaşasaydı harflerin değişmesine gerek kalmayacaktı. 18.nci yüzyılda dilimize Fransızca harfler girdi. Osmanlı bir Türk Cumhuriyeti değildi. Eski yazı zordur, öğrenmesi zordur. Okur yaratmak eğitimle mümkündür, harf devrimiyle değil. Dil devrimi bize Türkçe’yi öğretti, Osmanlıca’nın ana iskeleti Türkçe’dir. Amerikan özentisi bizi mahvedecek” görüşlerine de yer verdi. Irkçı Türkçe’cilerden olmadığını da belirten Hepçilingirler, dilin dinle bu kadar bağlantılı görülmemesi gerektiğini de savundu.

DERSTE İBRANİCE NOTLAR YAZAN HOCA

İzleyicilerin sosyal medya üzerinden yönelttiği sorulara da yer verilen programda Fatih Bayhan, Karakutu programının Cumhuriyet karşıtı olmadığını belirterek tarafsız olarak her görüşe yer verdiklerini açıkladı. Programda öğrencilik yıllarından kalma bir anısını da anlatan Fikri Akyüz, “Hukuk fakültesinde öğrenciyken bir hocamız vardı kendisi Mason’du. Burada açıklamakta sakınca görmüyorum çünkü kendisi de açıkça söylüyordu Mason olduğunu. Ders esnasında notlar yazardı kürsüde, bizde onun eski yazı ile notlar aldığını düşünürdük. Ama sonradan öğrendik ki İbranice notlar alıyormuş. İbranice el yazısı Arapça’ya çok benzer” diye konuşarak şaşkınlığını dile getirdi. 

Rota Haber