Gezi Parkı kavgasının asıl nedeni İnönü!

Olaylar
Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesi ile başlayan ve daha sonra tüm yurda “Diren gezi parkı” sloganı ile yayılan eylemlerin arkasındaki asıl gerçek parkın tarihinde ortaya çıktı. Gezi Parkının bulundu...
EMOJİLE

Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesi ile başlayan ve daha sonra tüm yurda “Diren gezi parkı” sloganı ile yayılan eylemlerin arkasındaki asıl gerçek parkın tarihinde ortaya çıktı.

Gezi Parkının bulunduğu yerde 1806 yılında Halil Paşa Topçu Kışlası adıyla Osmanlı, Rus ve Hint mimarisinden izler taşıyan büyük ve ihtişamlı bir topçu kışlası yapıldı. Kışla binası pek çok savaş gördü. Özellikle, 31 Mart Olayları’ndan (1909) sonra önemli hasarlar aldı ve hep onarım bekledi.

1940 yılında dönemin İstanbul Valisi Lütfi Kırdar tarafından, Henri Prost’un hazırladığı imar planı çerçevesinde istimlak edilerek yıktırılmasından sonra, İstanbul’un Cumhuriyet döneminde yapılan ilk parkı oldu.

Bu parkın adın ise uzunca bir süre İnönü Gezi parkı olarak anıldı. Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün parka dikelecek heykeli de yapıldı ancak hiçbir zaman parka dikilemedi.

AK PARTİ VE CHP BU YÜZDEN Mİ KARŞI KARŞIYA?

Bu tarihi ayrıntılar; AK Parti Hükümeti’nin Gezi Parkı yerine yeniden Topçu Kışlası’nı yeniden inşa etmek istemesi CHP’nin de şiddetle bu duruma karşı çıkmasının asıl nedeninin aslında İsmet İnönü ile ilgili Taksim’e yapılması planlanan bu heykel ve Gezi Parkı’nın uzunca bir süre İnönü parkı olarak anılması akıllarda soru işareti bıraktı.

İNÖNÜ’NÜN GEZİ PARKI İÇİN HEYKELİ BİLE YAPILMIŞTI

Faik Yaltırık, “Taksim Gezisi”, Dünden Bugüne  adlı makalesinde dönemin Gezi Parkı olaylarını böyle anlatıyor:

1944’te Taksim Gezisi’nin Taksim Meydanı’na bakan ön (güney) kısmında, dönemin cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün at üzerindeki heykelinin kaidesi inşa edilmiş ancak heykel hiçbir zaman dikilememiştir. 1950’de Demokrat Parti iktidara geldikten sonra da, atlı heykel uzun süre bir depoda bekletilmiş, sonunda kaide söktürülmüş, heykel bu parka değil, Maçka’daki Taşlık Parkı’na dikilmiştir. Taksim Gezi Parkı uzun bir süre “İnönü Gezisi” olarak adlandırılmıştır.

ROTAHABER