Gereken Cevap Misliyle Verilecek

Olaylar
‘İnkâr tasarısı’nın Fransa Meclisi’nde kabulüne milletvekilleri sert tepki göstedi. TBMM Genel Kurulu’nda teklifin kabul edildiğinin duyulması üzerine vekiller tek tek kü...
EMOJİLE

‘İnkâr tasarısı’nın Fransa Meclisi’nde kabulüne milletvekilleri sert tepki göstedi. TBMM Genel Kurulu’nda teklifin kabul edildiğinin duyulması üzerine vekiller tek tek kürsüye geldi. Bakan Veysel Eroğlu Fransa’nın siyasî maksatla bu olayı kullandığını söyledi. Eroğlu, "Hükümet olarak Fransa’ya gereken misillemeyi yapacağız. İnsanlar düşüncelerinden dolayı cezalandırılamaz." dedi.

Fransa Meclisi’nin Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin kanun teklifini kabul etmesine TBMM’den sert tepki geldi. Fransız Meclisi’nin, teklifi kabul ettiğinin duyulması üzerine tek tek söz alan milletvekilleri, Fransa’yı kınayan konuşmalar yaptı. Genel Kurul’u yöneten Meclis Başkan Vekili Meral Akşener de "Aziz milletimizin ve Gazi Meclis’imizin siz değerli üyeleri adına tarih önünde Fransız Meclisi’nin aldığı kararı şiddetle kınıyorum." dedi. Akşener’in konuşması AK Parti, CHP ve MHP’li vekiller tarafından alkışlandı.
 
Belge ve fotoğraflarla kürsüye çıkan MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Milli Mücadele döneminde Ermenilerin Doğu Anadolu’da katliam yaptığını söyledi. Halaçoğlu, Fransız arşivlerinden örnekler vererek Ermenilerin Fransız ordusunda savaştığını anlattı. AK Partililerin de alkışladığı Halaçoğlu, çıkan kanunla Fransa’nın, ifade özgürlüğü ve insanların demokratik haklarını kullanmasını engellediğini vurguladı. Fransa’da iki gün boyunca Türkiye’nin tezlerini anlatan CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç da "Sarkozy siyasî karikatür olmaktan ileri gidememektir." derken, Türkiye’nin kuru gürültüyle değil bilimsel karşı tezlerle konuya yaklaşması gerektiğini söyledi. CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt da siyasetçilerin tarih yazamayacağını, tarihle ilgili politik tartışmaları tarihçilere bırakmak gerektiğini belirtti.
 
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve Türkiye-Fransa Dostluk Grubu Başkanı Kasım Gülpınar da Fransa Meclisi’nin kabul ettiği kanun teklifinin ‘seçimlere yönelik bir atraksiyon’ olduğunu vurguladı ve ekledi: "Önümüzdeki dönemde iş senato aşamasına geliyor. Kanunlaşmaması için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz." AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner de tepkisini şöyle dile getirdi: "Fransa’nın bu tutumu insanlık adına utanç vericidir, düşünce ve ifade özgürlüğü adına utanç vericidir, demokrasi ve evrensel hukuk normları adına utanç vericidir."

Hükümet adına konuşan ve Ermeni çetelerinin katlettiği konsoloslarla ilgili yazdığı Ermeni Mezalimi adlı bir kitabı bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise savaş döneminde Ermenilerin İngiltere, Fransa ve Rusların piyonu olarak kullanıldığını söyledi. Ermenilerin Doğu Anadolu’da büyük mezalim yaptığına işaret ederek şunları kaydetti: "Erzincan’da askerlik yaparken, Ermenilerin katliamına şahit olan ihtiyar bir amcayı ziyaret etmiştim. Onun anlattıkları kanımı dondurmuştu, o ağladı, ben ağladım. Çoluk çocuk demeden ateşe verip yakan, hamile bayanların karınlarını deşerek bahse tutuşan Ermeni çeteleri büyük mezalim işlemişlerdir. Bu çetelerin Osmanlı ordusunu arkadan vurmaları nedeniyle 1915 yılında çıkarılan Tehcir Kanunu ile başka alanlara göç ettirilmiştir. Fransa, siyasî maksatla bu olayları kullanıyor. Hükümet olarak Fransa’ya gereken misillemeyi yapmak için hazırız. İnsanlar düşüncelerinden veya kanaatlerinden dolayı cezalandırılamaz."

TEPKİLER

Karar garabet abidesi

Başbakan Yardımcısı Arınç: Oturuma gelme cesaretini gösteremeyen milletvekilleri, bunun Fransa’ya engizisyon mahkemelerini geri getirme anlamına geldiğini çok iyi biliyorlar. Bu garabet abidesi, Galileo’dan bugüne kadar Fransa’da bir şeylerin değişmediğini acı bir şekilde gösterdi. Fransızlar geçmişlerinde yaptıkları gibi ‘soykırım yoktur’ diyenlere karşı bir cadı avı mı başlatacak?
 
Fransa, kendi tarihine ihanet etti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Fransa kendi tarihine ihanet içindedir. Özgürlük konusunda dünyada sembol olan bir ülke, bugün düşünce özgürlüğüne kelepçe vurmaktadır. Günlük, sıcak siyasetin konusu tarihin derinliklerine götürülebilir mi? Tarihçilerin görevini siyasetçiler üstlenebilir mi? Bu çağ dışı anlayışı Fransa’da görmekten üzüntü duyuyorum.
 
İfade özgürlüğüne kelepçe

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul edilen karar büyük bir skandal ve kara leke olarak tarihe geçmiştir. İfade ve düşünce özgürlüğüne vurulan bir darbe olan bu kararın, Batı zihniyetinin gerçek niyet ve tutumunu deşifre etmesi bakımından da son derece manidar olduğu ortadadır. MHP bu küstah siyasî hükmü nefretle karşılamaktadır.
 
Fransuvai, Sarkozy’nin dilini koparırdı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: Tarihi gerçekleri bir kanunla değiştirebileceklerini zannediyorlar. AB hukukuna aykırı bir düzenlemedir bu. Bir zavallılık olarak görüyorum. Kendilerini bu seçime endekslediler. Kanuni Sultan Süleyman’dan yardım isteyen Fransuva, bu tabloyu görse, kulağını çekmek değil dilini koparırdı Sarkozy’nin. Bunu Fransız halkı yapacaktır.

Tarihî olaylar kanunla belirlenmez

Tarihi, sosyolojik olayları parlamento kararlarıyla belirlemek mümkün değildir. Her ülkenin, tarihinde yüzleşmek istemediği olaylar var. Hitler faşizmi karşısına Alman hükümeti öyle kararlar aldı ki bugün kimse Almanya’yı suçlamıyor. Bu konuda Fransa’nın Cezayir ve Ruanda konusunda geçmişiyle hesaplaşması gündeme getirilmeli