Gençler İsrail’i Dost Görmüyor

Olaylar
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Güneş, ortaya çıkan sonuçlara göre gençlerin internet bağımlısı olduğunu söyledi. Adana Kent Konseyi ...
EMOJİLE

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Güneş, ortaya çıkan sonuçlara göre gençlerin internet bağımlısı olduğunu söyledi.

Adana Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nce İsmail Güneş’in koordinatörlüğünde ‘Adana Gençlik Profili Araştırması’ yapıldı. 356 gençle yüz yüze görüşülerek anket yapıldı.

Ankete katılan deneklerin yaş, cinsiyet, eğitim ve gelir durumuna göre eşit olarak belirlendiğini bildiren Güneş, erkeklerin en çok spor, kızların ise müzikle ilgilendiğinin belirlendiğini söyledi.

GENÇLER İNTERNET BAĞIMLISI
Ortaya çıkan sonuçtan çok memnun olmadığını dile getiren Güneş, şöyle konuştu:

"Her 100 gençten sadece 18’i tiyatro, 11’i resim, 1’i heykel, 9’u dans, 12’si edebiyat, 6’sı mizah ve 10’u fotoğrafa ilgi duyuyor. Gençlerin en çok müzik, spor ve sinemaya ilgi duyduğu görülüyor. Gençlerin sadece yüzde 14’ü bir yabancı dil konuşabiliyor. Gençler en çok iletişim araçlarından yüzde 89 oranıyla internet ve televizyonu kullanıyor. Bunu yüzde 8 ile gazete ve yüzde iki ile radyo takip ediyor. Gençlerin yüzde 60’ı haftalık 17 saate yakın süreyi internet başında geçiriyor. Yüzde 17’si ise bağımlılık ölçüsü saydığımız 32 saatten fazla süreyi internette geçiriyor. Gençler en çok Facebook ve Twitter gibi sosyal medyayı kullanmak, müzik dinlemek, oyun oynamak ve sohbet etmek için internet kullandığını söylüyor. Gençlerin yüzde 70’i haftalık 24 saat televizyon izliyor. Gençler televizyonda en çok yerli dizileri en az ise din ve ahlak konulu programları izliyor."

İSRAİL’İ DOST GÖRMÜYORLAR
Araştırmaya katılan gençlerden yalnızca yüzde 8’inin düzenli gazete okuduğunu aktaran Güneş, şunları söyledi:

"Gazetelerde köşe yazılarının okunma oranı sadece yüzde 5. Avrupa Birliği’ne ise verilen destek yüzde 52, karşı çıkış oranı da yüzde 30. Gençler, dost ülke olarak İran, Suriye ve Libya’yı görüyor. Dost olarak görmedikleri ülkelerin başında ise yüzde 79.1 oranıyla İsrail geliyor. Bunu Ermenistan ve Yunanistan takip ediyor. Gençlerin gördüğü en büyük sorun işsizlik ve eğitim. Ayrıca gençlerin yüzde 96’sının sivil toplum kuruluşlarına üye olmadığı ortaya çıktı. Gençler için ailelerinin önemi de yüzde 98.5 olarak gözlendi.

AŞK MI, PARA MI?
Gençlerin siyasetçilere güven sorunu yaşadığını, eşcinsel, madde bağımlıları, AIDS hastaları ve sabıkalı kişileri komşu olarak görmek istemediklerini aktaran Güneş, "Gençlere paranın ve aşkın önemini de sorduk. Parayı yüzde 86 oranında önemli bulan gençler, önem derecesini sorunca yaşadığı kentten, din, laiklik, aşk ve siyasetten daha önemli bulduklarını söylemişlerdir. ‘Aşk mı para mı?’ sorusuna net olarak ‘para’ yanıtı verilmiştir. Gençlerin aileleriyle benzer değer yargılarına sahip olduğu gözleniyor. Gençlerin yüzde 95’i evlenince eşe sadakati önemli buluyor. Gençlerin yüzde 77.8’i evlilik kurumunu desteklerken yüzde 15’i modası geçmiş buluyor" dedi.

AA