Filistinli yaralılar Türkiye’de

Olaylar
İsrail’in Gazze’ye saldırılarında yaralanan Filistinlilerden 18’i, tedavileri için askeri uçakla Ankara’ya getirildi. Yaralıları taşıyan, ambulans donanımı sağlanan 40 sedye ka...
EMOJİLE

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında yaralanan Filistinlilerden 18’i, tedavileri için askeri uçakla Ankara’ya getirildi.

Yaralıları taşıyan, ambulans donanımı sağlanan 40 sedye kapasiteli C130 tipi askeri uçak, Genel Havacılık Terminali’ne, saat 17.25’te indi. 

Sağlık Bakanlığı personeli tarafından uçaktan indirilen yaralılardan durumu ağır olanlara Bakanlık tarafından meydanda oluşturulan acil müdahale çadırında ilk müdahaleleri yapıldı.

Beşi çocuk, biri hamile 18 yaralı, tedavi altına alınacakları Yenimahalle Devlet Hastanesi’ne ambulanslar ve 2 helikopter ambulansla taşındı.

Yaralıları, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, AFAD Başkanı Fuat Oktay, Ankara İl Sağlık Müdürü Seraceddin Çom ve Türk Kızılayı Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu karşıladı.

“Filistin ve Gazze’de acı günler yaşanıyor”

Başbakan Yardımcısı Atalay ve Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Filistinli yaralıların Türkiye’ye getirilmesinin ardından Esenboğa Havalimanı’nda ortak basın toplantısı düzenledi. 

Ramazan’da ve bayramda Filistin ve Gazze’de acı günler yaşandığını belirten Atalay, “Biz de Türkiye olarak en yakından onların acılarını hissettik. Hep oraya nasıl insani yardım göndeririz diye insani çabalar içinde olduk. Hamdolsun ciddi şekilde de insani yardımı gönderdik. Şimdi de İsrail’in bombalamaları sonucu çok sayıda yaralı var. Bu yaralılardan durumu ağır olanlardan bir kısmını Türkiye’ye getirme çabası içindeyiz” diye konuştu. 

Atalay, yaklaşık 200 yaralıyı getirme yönünde bir plan yapıldığına değinerek, Sağlık Bakanlığı, AFAD, Kızılay, TİKA gibi kurumların koordinasyon içinde bulunduğuna dikkati çekti. Atalay, “4 ağır yaralı Sağlık Bakanlığımızın ambulans uçağı ile getirilmişti. Bugün de 18 yaralı, C 130 tipi uçakla şu anda getirilmiş durumda. Bunların hızlı bir şekilde hastanelere sevkini arzu ettik ve hızlı şekilde ambulanslara taşınıyor. Bunlardan 5’i çocuk, bir tanesi hamile bir bayan. Bu yaralılardan durumları epeyce ağır olanlar var. Mesela ilk indirilen şuuru yerinde, kendisi ile konuştuk ama çok ağır bir durumda. İnşallah şimdi hastanelere yetiştiriliyor” ifadesini kullandı. 

Atalay, hasta transferinde iş birliği ve koordinasyon içinde çalışan Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, AFAD, Kızılay ve TİKA’ya ve emeği geçenlere teşekkür etti. Atalay, “Gazze’den İsrail’den yaralı getirilmesi çok zor. Diğer ülkelerden getirmek gibi olmadığını, büyük engellemelere rağmen çok zorlanılarak getirildiğini bir defa daha hatırlatmak istiyorum” dedi. 

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun bizzat hastalarla ilgilendiğini dile getiren Atalay, “Rabbim onlara şifa versin. Biz, elimizden geleni yapıyoruz. Bugün sayı biraz daha fazla olacaktı. 40 civarı olacaktı ama formaliteler ve engellemeler çok fazla. Bunların izninin alınması, kontrolü İsrail tarafından vesaire. Ancak 18’i şu anda getirilebildi. Diğerleri ile ilgili inşallah çabalarımız yine sürecek” değerlendirmesinde bulundu.

“Duyarlıyız”

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ise sürecin daha hızlı işlemesi konusunda duyarlılıkları bulunduğunun altını çizerek, her türlü hazırlıkları yapmalarına karşın 200 hastadan henüz 22’sini getirebildiklerini söyledi. Müezzinoğlu, “Ama bugün gelen 18 yaralımızla ilgili, gelmeden önce bütün tıbbi değerlendirmeleri yapıldı. Ve bütün hastalarla ilgili tedavi yol haritası ve tedavi ekipleri hazırlandı. Bu akşamdan itibaren tedavileri yapılmaya başlanacak” ifadesini kullandı. 

Pazartesi sabahı gelen 4 yaralının tedavilerinin son derece başarılı devam ettiğini vurgulayan Müezzinoğlu, “Bugün yaralılarımızla gelen 15 refakatçinin de gerek konaklama, tercüman ve sosyal ihtiyaçlarının alt yapısı hazırlanmış durumda. Temennimiz, bir taraftan bunları tedavi ederken, diğer taraftan tedavi ihtiyacı olan hastalarımızın da biran önce gelmesini, kurulan köprünün çok hızlı çalışarak oradaki yaralılarımıza şifa sunmasıdır” değerlendirmesini yaptı. 

Müezzinoğlu, bir ağır yaralı dışında diğerlerinin olağanüstü bir sıkıntı yaşanmadan tedavilerinin yapılacağını ve evlerine gönderileceklerini kaydederek, “Türkiye’nin hasta transferinde geldiği nokta hakikaten dünyaya örnek gösterilecek bir boyutta. Dün akşam itibarı ile Zaho’da yaralanan Amerikalı gazetecinin de gece Silopi’ye transferi ve sonradan da İstanbul’a tedavi için getirilişinde de yine Türkiye’nin acil hizmetleri sunumunda yakaladığı boyut bizi mutlu eder. Dünyaya örnek olacak acil hasta transferi dinamiklerimizi de bu milletin başarısı olarak ifade etmek isterim” diye konuştu.

Yaralı Filistinliler Yenimahalle Devlet Hastanesinde

18 Filistinli daha sonra Yenimahalle Devlet Hastanesine getirildi.

Ambulanstan indirilen yaralılar, hastane personeli tarafından karşılandı. Her türlü kişisel ihtiyaçları önceden temin edilen hastalar, yapılan triaj uygulamasının ardından, odalarına yerleştirilerek tedavi altına alındı.

Yaralılarla gelen refakatçiler, konaklayacakları Toprak Mahsulleri Ofisinin misafirhanesine gönderildi.

Bakan Yardımcı Ağah Kafkas, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Zafer Çukurova ve Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş da yaralıların yerleştirilmesi ve tedavi sürecini yerinde takip etti.

Bugün de yaralıların getirilmesi bekleniyor

Kurum Başkanı Çukurova, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaralılardan birinin yoğun bakıma, bir diğerinin acil ameliyata alındığını anlatarak, “18 hastamızın da tedavisine başladık. Hastaların tedavilerinin ardından ülkemizde rehabilite de olması gerekiyor” dedi.

Filistin’den daha getirilmesi öngörülen yaralıların olduğunu bildiren Çukurova, “19 kişinin de yarın ülkemize getirilmelerini bekliyoruz. Gerekli prosedürler tamamlandıktan sonra, bu hastalar da ülkemizde olacaklar. Tamamının tedavisi tamamlandıktan sonra da ülkelerine transferleri için gereği yapılacak” açıklamasında bulundu.

Yaralılardan birinin 28 haftalık gebe olduğunu söyleyen Çukurova, bu hastanın kafa travması tanısı aldığını ifade etti. Çukurova, hastanın gebeliğinin devam ettiğini, epilektik nöbetleri nedeniyle ilaç tedavisi başlandığını, tedavisinin Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sürdüğünü bildirdi.

Toplam getirilen yaralı sayısı 25’e ulaştı

İsrail saldırılarında yaralananlardan 5’i çocuk, biri kadın 18 Filistinli, ambulans donanımı sağlanan 40 sedye kapasiteli C130 tipi askeri uçak ile Genel Havacılık Terminali’ne indirilmişti. 

Ankara ve İstanbul’a getirilerek tedavi altına alınan Filistinli yaralıların sayısı 25’e ulaştı.